Szeged és térsége szenioroknak – 1 nap

SzegedSzeged és térsége turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
kerékpár
Vonat
Címkék:
Kultúra és műemlékek
Vallási helyek
Szeged és térsége turisztikai térség
Aktív szeniorok

1. nap

Szegedi Dóm Látogatóközpont

Ha csak egy napod van, keresd fel a Szegedi Dóm Látogatóközpontot. Az 1879-es árvíztől való megmenekülés emlékére épült templom 1930-ra készült el. Színes üvegablakait Róth Miksa tervezte, gazdagon díszített belső terének érdekessége a Szűzanyát szegedi papucsban és szűrben ábrázoló mozaik. A templom nyugati tornyában kilátó üzemel.

Dömötör-torony

A dóm mellett áll a Dömötör-torony, Szeged legrégebbi épülete, a fogadalmi templom építése miatt lebontott, középkori Szent Demeter-templom tornya. 1931-ben keresztelőkápolnává alakították, falait Aba-Novák Vilmos Krisztus megkeresztelése című festménye díszíti. 

Belvárosi séta

A napba egy belvárosi séta is belefér. Érdemes Aba-Novák szabadtéri, háborús freskóját megnézned a Hősök kapuján. A közeli Dugonics téren nyaranta zenélő szökőkút működik, a Kárász utca szobrai között a Széchenyi térre sétálva a városházát láthatod a Sóhajok hídjával. A tér sarkán, az Anna-kútnál gyógyvizet kóstolhatsz. Innen a Tisza Lajos körúton menj tovább: a magyar szecesszió csodájához, a gyönyörű Reök-palotához jutsz.

Új zsinagóga

Európa egyik legszebb, hazánk második legnagyobb zsinagógája. Baumhorn Lipót tervei szerint épült 1900 és 1902 között. Üvegablakait Róth Manó készítette. Hatalmas kupolájának belső díszítése a világot jelképezi: a kupoladob 24 oszlopon áll (az oszlopok a nap egy-egy óráját jelképezik), a motívumok az Istenbe vetett hitet, a Földet és az eget jelképezik.

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!