Gyula és térsége felfedezőknek – 1 nap

Gyulai Várfürdő és AquaPalota GyulaGyula és térsége turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
kerékpár
Vonat
Címkék:
Múzeumok és kiállítóhelyek
Kastélyok, Várak, Paloták
Gyula és térsége turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1. nap

Gyulai vár

A monumentális, gótikus végvár egykor az ország három legerősebbje közé tartozott. Építéséhez nem köveket használtak fel, hanem a Körösök adta agyagból égettek helyben téglát. A 129 éves török uralom után működött benne sörfőzde, pálinkaház, levéltár és börtön is. Ma múzeum, melynek 24 termében járva a város gazdag történelmével ismerkedhetsz meg.

Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont

A kastélyt igazán különleges módon ismerheted meg, és a színfalak mögé is benézhetsz. A kiállítás eltér a megszokottól: a főúri lak tágas terei a nemesi életvitel mellett az egykori személyzet életét és a kastély rejtett titkait is bemutatják. Interaktív, izgalmaktól sem mentes ismerkedés a komornyikkal, a cipőpucolóval és az egykori házvezetőnővel. 

Százéves Cukrászda

Gyula kihagyhatatlan zarándokhelye. A név nem túlzás, sőt! A 180 éve süteményillatot ontó, patinás hangulatú hely a város első, Magyarország második ilyen műintézménye, ami egy szép, polgári épületben kapott helyet.

Régi cukrászműhelyük helyén ma cukrászmúzeumot találsz. Szólunk előre, hogy a finomságok közül nehéz lesz választani: a Százéves, az Erkel és a Munkácsy torta a cukrászda különlegessége – akárcsak a hagyományos sütemények és kézműves csokik, fagyik. 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!