Balaton felfedezőknek – 1 nap

Balaton turisztikai térség
Hány napos?
1 nap
Ajánlott közlekedési eszköz:
busz
autó
Vonat
Címkék:
Vallási helyek
Természeti értékek
Balaton turisztikai térség
Értéktudatos fiatalok

1 nap

Ha csak egy napod van a Balatonnál, fedezd fel Tihany nevezetességeit, és látogasd meg az északi part „fővárosát”, Balatonfüredet!

Tihanyi Bencés Apátsági Templom és Múzeum

A csaknem ezer éve alapított apátság a Tihanyi-félsziget világhírű jelképe. Az I. (Szent) András által alapított monostor templomában neves művészek által készített, felbecsülhetetlen értékű alkotások láthatók: a falfestményeket Deák-Ébner Lajos, Lotz Károly és Székely Bertalan készítették, a gyönyörű, fából készült szobrokat és a faoltárokat Stulhoff Sebestyén foglalta kompozícióba. Az altemplomban temették el az alapító királyt, ez az egyetlen, épségben megmaradt Árpád-kori magyar királyi temetkezőhely.  

Tihanyi séta

Az apátság melletti kilátópontról csodás panoráma nyílik a Belső-tóra és a déli partra. Innen néhány perces sétára található a Fazekasház és a Skanzen, amelyek a település múltjának őrzőiként a jellegzetes népi építészetet és a hagyományos mesterségekhez kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be. 15 percnyi gyaloglással érhető el a Belső-tó és a Levendula Ház Látogatóközpont, ahol interaktív kiállítás mesél a Tihanyi-félsziget kialakulásáról és a levendulatermesztésről.  

Balatonfüredi séta

A reformkori belváros klasszicista épületeivel, hangulatos parkjaival és macskaköves utcáival igazi időutazás. Itt szinte minden épületnek története van, sok közülük olyan korabeli hírességekhez köthető, mint Blaha Lujza vagy Jókai Mór. A Vaszary-villa, a Jókai Mór Emlékház és a Kerektemplom megtekintése után sétáljunk végig a Tagore sétányon, ahol szobrok és emléktáblák mesélnek a város történelméről. A Balaton leghíresebb vízparti alléjának Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő a névadója, példáját követve számos híresség ültetett itt fát. A sétány egyik legújabb látványossága a Bodorka Látogatóközpont és a gyönyörűen felújított Vitorlás tér Bujtor István szobrával. 

Ezt ne hagyd ki!

Járd be velünk az országot!