Budavári Sikló

Budavári Sikló: nosztalgikus úton a Budai Vár felé Ha igazán megadnád a módját a Budai Várhoz történő látogatásodnak, akkor ne is habozz: pattanj fel Budapest legkülönlegesebb vasútjára, a Budavári Siklóra!

Budavári Sikló: nosztalgikus úton a Budai Vár felé


Budai Vár a maga impozáns épületegyüttesével, történelmi jelentőségével és mesés panorámájával kétségkívül az egyik legikonikusabb látnivaló a magyar fővárosban. Ha igazán megadnád a módját a látogatásnak, akkor ne is habozz: pattanj fel Budapest legkülönlegesebb vasútjára, a Budavári Siklóra! Honnan hova visz a Budavári Sikló? A Budavári Siklóval utazni már önmagában is nosztalgikus élmény – az immár 150 éves járművek – modern technológiával felújítva – kellemes időutazásra invitálnak, így teljesen biztonságos és különleges vasutazásban lehet részed. Nincs más dolgod, mint Budapest egyik fő látványosságának, a Lánchídnak a budai hídfőjénél felpattanni a siklóra, és már suhanhatsz is az 50 méteres magasságba, a budai vár felé.

A Budavári Sikló elmúlt másfél évszázada dióhéjban


A Budavári Siklót 1870-ben adták át a nagyközönségnek, akkor még Budai Hegypálya néven. Az ötlet gróf Széchenyi István fiától, Széchenyi Ödöntől származik, aki egy Lyonban látott minta alapján szerette volna kivitelezni tervét. A hegypálya célja az volt, hogy elősegítse a Várban működő minisztériumok, hivatalok és a Várszínház könnyebb megközelítését. A Budai Hegypályán meginduló két, drótkötéllel ingaként összekötött kocsit hamar megkedvelte a közönség, s a hétköznapi látogatók mellett több neves utasa is akadt: utazott a siklóval Ferenc József, a brazil császár és – többek között – Széll Kálmán és Andrássy Gyula is. A különleges vonat töretlen népszerűségnek örvendett egészen a második világháborúig, amikor is egy bombatalálat miatt a szerkezet elbontása mellett döntöttek. Helyreállítására egészen 1986-ig várni kellett: ekkor álltak újra munkába a Margit és Gellért névre keresztelt kocsik. A Budavári Sikló egyediségét mi sem jelzi jobban, mint hogy hosszú évek óta az UNESCO világörökség részét képezi: csodálatos dunai panorámájával ma is Budapest egyik legfőbb kuriózumának számít.

Érdekes tények a Budavári Siklóról


Tudtad, hogy a Budavári Sikló... • a második ilyen típusú közlekedési eszköz az egész világon? • az 1873-as évben nem kevesebb mint másfélmillió utast szállított? • szerkezetét eredetileg 3 m/s sebességűre építették ki, de 1988-ban mérsékelték ezt a tempót az utasok kérésére? • utasainak száma napjainkban eléri az évi 500 000–1 000 000 főt? Egy biztos: ha egy igazi budapesti élményre vágysz, a Budai Vár meglátogatását nem hagyhatod ki – és ha megfűszereznéd ezt az élményt egy igazán nosztalgikus utazással, mindenképp próbáld ki a Budavári Siklót!
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Budavári Sikló

Cím:
1013, Budapest, Clark Ádám és Szent György térÚtvonalterv
Kapcsolat:
bkv@bkv.hu+36 1 461 6500
Weboldal:
https://www.bkv.hu/hu/content/siklo_informaciok
Nyitvatartás:
Hétfő: 08:00 - 22:00
Kedd: 08:00 - 22:00
Szerda: 08:00 - 22:00
Csütörtök: 08:00 - 22:00
Péntek: 08:00 - 22:00
Szombat: 08:00 - 22:00
Vasárnap: 08:00 - 22:00
Akadálymentesség:
Az attrakció nem akadálymentesített.
Beszélt nyelvek:
angol
Fizetési lehetőségek:
KészpénzBankkártyaKupon
Utalványok/kuponok:
Budapest kártya