Ősi dallamok, népi hangszerek – 5 élménydús népzenei fesztivál Magyarországon

Árpád hídRáckeveBudapest és környéke turisztikai térség

Őseink kultúráját, zenéjét szó szerint a sejtjeinkben hordozzuk. Érdemes közelebbről is megismerkedni a hagyományos magyar dallamokkal, hangszerekkel, a népi énekekkel, táncokkal. A népzenei fesztiválok hangulatos rendezvényein szórakozva merítkezhetünk meg a népzenei kincsekben.

A népzenei fesztiválok nem csak a magyar hagyományok megőrzésében játszanak fontos szerepet. Programjukban a legtöbbször más népek zenéje is helyet kap, emellett pedig színházi előadások és családi programok is színesítik a műsort. Az értékes szórakozást finom falatok és jó borok, vagyis a gasztronómiai élvezetek teszik teljessé. Íme öt, nagy hagyományokkal bíró folkfesztivál, amelyekre feltétlenül érdemes ellátogatni.

Kaláka fesztivál

A Kaláka fesztivál többgenerációs program. A tősgyökeres Kalákások ma már a gyerekeiket hozzák a fesztiválra. Ennek megfelelően színes a kínálat, a zenekarok mellett verskoncert, interaktív gyermekelőadás köti le az egész család figyelmét. Az utóbbi években rendszeresen Eger ad otthont a rendezvénynek. 

Kaláka Fesztivál

Táncháztalálkozó országszerte

A táncház, mint a nemzeti örökség átadásának módszere, valódi hungarikum – ezt az UNESCO is elismerte. A táncházak kedvelői több helyszínen táncolhatnak autentikus népzenére. A zenés-táncos rendezvényt vásárok és más, szórakoztató programok egészítik ki. 

Csángó Fesztivál

Jászberénybe látogatva minden évben képet kaphatunk a csángók népművészetéről, miközben más népek hagyományaiba is betekintést nyerhetünk. Moldvából, Gyimesből, Erdélyből és a világ más tájairól érkeznek a hagyományőrző együttesek, de jászberényi művészek is fellépnek. A népzenei és világzenei koncertek mellett táncházak, folklórműsorok, kiállítások gondoskodnak a folyamatos élményekről. A népviseletekben viseletbemutatókon gyönyörködhetünk. Csak győzzünk választani a rengeteg tenni-, nézni- és hallgatnivalóból, amelyek között a legkisebbek éppúgy találnak érdekességeket, mint a náluk kicsit idősebbek.

Országos Nemzetiségi Fesztivál

Minden évben Ráckeve ad otthont az Országos Nemzetiségi Találkozónak, amely a magyarországi folklórprogramok között is különleges helyet foglal el. A fesztivál keretei között immár 20 éve találkozhatnak a látogatók a Magyarországon élő nemzeti és etnikai kisebbségek hagyományaival, zenéjével, táncaival. Ez az egyetlen olyan fesztivál, amelyen a Magyarországon élő valamennyi kisebbség népi kultúrája képviselteti magát. A nemzetiségi kultúra megismertetése és megőrzése, az értékek közvetítése és a feledhetetlen nyári szórakozás keveredik ezeken a napokon és estéken. 

Ráckeve

Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztivál, Gyula

Halmos Béla magyar Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, a magyarországi hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója. A Gyulai Várszínházban évente megrendezett világzenei fesztivál az ő munkásságának állít emléket. Különlegessége a rendhagyó prímástalálkozó, amelyben a népzene, a jazz, a rock és a klasszikus zene területéről érkező zenei kiválóságok kapcsolódnak egymáshoz. Az egyediség és a zenekari egység, a különböző műfajok és a zenei hagyományok iránti tiszteletben való kapcsolódás ünnepe ez a színpadon. 

Gyulai vár

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!