Munkácsy Mihály öröksége

Munkácsy Mihály EmlékházBékéscsabaGyula és térsége turisztikai térség

Aki szereti a festészetet, vagy szeretne többet tudni Munkácsy Mihályról, az a legjobb helyen jár Békéscsabán: itt múzeuma, emlékháza is van a művésznek, de az utcákon is gyakran „szembe jön” velünk.

Békéscsabán járva nektek is gyorsan feltűnhet, hogy a várost és annak minden szegletét áthatja Munkácsy Mihály szelleme. Szobrok, emléktáblák, feliratok és egy festett tulipános láda is a művész nagysága előtt tiszteleg. De múzeumot és emlékházat is elneveztek a világhírű festőművészről.

Ki volt Munkácsy Mihály?

Munkácsy Mihály 1844. február 20-án született. Nyolcévesen, árva fiúként került Békéscsabára, ahol asztalosinasként dolgozott, és itt tanulta meg a festés alapjait is. Tehetsége utat tört magának, és a 19. századi magyar festészet egyik kiemelkedő alakjává vált. Leghíresebb alkotásai közé tartozik az Ásító inas, a Rőzsehordó nő és nem utolsósorban a Krisztus trilógia. 

A világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye

A Munkácsy Mihály Múzeumban található a világ legnagyobb Munkácsy-gyűjteménye. Grafikák, festmények, köztük az egész gyűjtemény legértékesebb darabja, a Siratóasszonyok a keresztfánál, illetve a művész személyes használati tárgyai, fotók és dokumentumok is láthatók itt. Ha mindent összeszámolnátok, összesen 579 relikvia jönne ki – ennyit lehet itt megtekinteni.


De ez még nem minden: további 253 000 régészeti, 12 000 néprajzi, 12 000 képzőművészeti, 65 000 történeti tárgyi emlék és dokumentum és 33 000 természettudományi múzeumi műtárgy is helyet kapott a Látogatóbarát Múzeum díjat is elnyert intézményben.

21 eredeti festmény a Munkácsy Emlékházban

A múzeum mellett a Munkácsy Emlékházat is érdemes megnézni, ami a festőművész születésének 150. évfordulóján nyitott meg, méghozzá abban a klasszicista kúriában, ahol Munkácsy anno gyermekként a rokonainál, a Reök családnál vendégeskedett. Sétáljatok egyet a kúriában, ismerjétek meg a művész korszakait a 21 eredeti Munkácsy-festményt csodálva. Majd irány a pince, ahol hangulatos borkóstolón vehettek részt.


Ha viszont gyerekekkel érkeztek, nekik érdekesebbek lehetnek a hátsó épületben zajló élményközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások. Ezek nemcsak Munkácsy Mihály művészetét hozzák közelebb a gyerkőcökhöz, hanem a 19. századi nemesi-polgári életbe is bepillantást nyújtanak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!

label.szechenyi-2020-logo