Hegy-völgy-kör az Ágasvár vidékén

Parádfürdő Mátra-Bükk turisztikai térség

Ha mindig is vonzottak titeket a vadregényes tájak, akkor irány a Mátra, nevezzetek be a Hegy-völgy körtúrára az Ágasvár vidékén!

A Mátra vidékének bejárása minden évszakban jó program lehet: a téli hónapokban meghódíthatjátok a mátraszentistváni Sípark lejtőit, Mátrafüreden kipróbálhatjátok a segway és a quad téli változatát, a Kékesnél pedig az ország leghosszabb enyhe lejtésű pályáján is lecsúszhattok. Az év többi részében a síléceket túrabakancsra cserélve megmászhatjátok például a hegység nyugati gerincét, amely csodás kilátást és vadregényes vidékeket tartogat. Szép, száraz időben barangoljátok be akár az Ágasvár egész vidéket: a 9 kilométer hosszú, Hegy-völgy körtúra négy óra alatt kényelmesen teljesíthető. Ennek kiindulópontja Mátraszentistván, ahonnan egy rövid sziklás terepet megmászva kapaszkodhattok fel az Ágasvár 789 méter magas csúcsára. 

Megéri a fáradozás, hiszen fantasztikus kilátás nyílik innen a Cserhát kék hegyeire, tiszta időben a távolban még a Budai-hegységet és a Börzsönyt is felfedezhetitek. Visszafelé az Ágasvár turistaházban is megpihenhettek, hogy aztán a Csörgő-patak mentén haladva bejárjátok a Csörgő-völgy őserdőre hasonlító rezervátumát. Ennek egyik látványossága a Csörgő-szurdok, de a patak mentén magasodó, a sportmászók körében igen kedvelt Bárány-kő és Csóka-kő sziklákra is érdemes egy pillantást vetni. Gyakorlott túrázók útba ejthetik a Mátra kevés barlangjának egyikét: a Csörgő-lyuk barlangot. A lenyűgöző környezet tehát adott, már csak egy pár kényelmes túrabakancsra lesz szükség!

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!