Kalandozás a folyók városában: Győr és környéke, megannyi felfedezésre váró csoda

A győri Duna-partGyőrGyőr–Pannonhalma turisztikai térség

Hazánk északnyugati tájegysége természeti kincsekben és műemlékekben gazdag: Győr városa, Pannonhalma apátsága, valamint a Szigetköz növény és állatvilága titeket is elbűvöl!

Magyarország tele van meglepetésekkel – tudtátok például, hogy a XX. század elején még éltek aranymosók az ország legnagyobb szigetén, a Szigetközben? És hogy a Pannonhalmán, a ma is működő bencés apátságban isteni boreceteket és szörpöket állítanak elő? Ha nem, akkor ideje felfedeznetek az országrész összes látnivalóját!

A folyók városa...

Győr műemlékekben gazdag barokk belvárosa méltán népszerű turistacélpont. Itt található a Csónakos szobor, a városháza, a Püspökvár-Toronykilátó, a Nagyboldogasszony-székesegyház – mindet érdemes megcsodálni. Utóbbiban őrzik az ország egyik legfontosabb történelmi ereklyéjét, Szent László király hermáját, vagyis a király koponyáját tartalmazó ereklyetartót. Az épített környezet mellett azonban Győr természeti kincseiről sem szabad megfeledkezni. A város három folyó: a Rába, a Rábca és a Mosoni-Duna torkolatánál fekszik, éppen ezért a vízi sportok szerelmesei számára maga a paradicsom. Ha egész napos családi szórakozásra vágytok, akkor irány az állatkert vagy a Rába Quelle fürdőkomplexum!

...és környéke

Ha a város környékét is megismernétek egy kicsit, akkor mindenképp látogassatok el a Győrtől északra található Szigetközbe. A Duna hordalékából kialakult sziget flórája és faunája is felejthetetlen. Ha kulturális szórakozásra vágytok, akkor irány Pannonhalma ma is működő bencés apátsága. Már maga az épület is méltóságteljes látvány, de rengeteg izgalmat tartogat még Magyarország legrégebbi vallási központja. Látogassatok el a nyúli pincesorhoz, ahol homokfalba vájt pincéket láthattok, de a Lébényben található Szent Jakab-templomot se hagyjátok ki. A XIII. századi építmény a Szent Jakab úton található, ami egyenesen a spanyolországi Santiago de Compostelába vezet.

Járd be velünk az országot!