Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Fertőrákosi Kőfejtő és BarlangszínházFertőrákosSopron-Fertő turisztikai térség

Győr-Moson-Sopron megye egyik különleges látványossága a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, amelyben több millió évet utazhattok vissza az időben. Nem mindennapi barlangséta vár, amelyen megismerhetitek a régmúlt korok élőlényeit is! 

A Győr-Moson-Sopron megyében található Fertőrákos kiemelkedik a magyar települések közül természeti és kulturális kincseivel. Ezek közé tartozik a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház is, ami még A kőszívű ember fiai című filmklasszikus egy híres jelenetében is felbukkant. A település történetének kezdetéhez több, mint 10 millió évet kell visszaugrani az időben: ekkor keletkezett az a kőzet, ami híressé tette a Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszínén, a Fertő tó partján található település kőfejtőjét. A területen akkoriban még a Pannonbeltenger hullámzott, amelyben a mészvázas vörösmoszatok által létrehozott mésziszapba rakódott állat- és növénymaradványok összeolvadásából jött létre az úgynevezett lajta mészkő. Ha jó alaposan körbenéztek a kőfejtő falain, akár még cápafogakat is láthattok!  

Mi rejlik Fertőrákos kőfejtőjének barlangjában?

A fertőrákosiak az 1500-as években kezdtek a mészkő kitermelésébe – az itt kifejtett kőből városfalat, templomot, püspöki kastélyt, sőt lakóházakat is építettek. 1951-ben műemlékileg védetté nyilvánították a kőfejtőt. A Kőfejtő és Barlangszínházban három program segítségével ismerhetitek meg a hely természeti és kulturális kincseit. A felszínen, a sziklai benge nevű cserjéről elnevezett tanösvényen induló túra tematikus bemutatóhelyein találkozhattok a Fertőmelléki-dombsor és a Fertő–Hanság Nemzeti Park védett növény- és állatfajaival. A barlang tetejére vezető csigalépcsőt megmászva pedig lenyűgöző kilátás nyílik Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszínére, a Fertő tóra. A Témaparkkiállítás már a barlang belsejébe kalauzol el titeket, ahol ismeretterjesztő táblák és vetítések segítségével ismerhetitek meg a terület természeti, kőzettani és őslénytani értékeit. Életnagyságú őscápák, ősbálnák és ősdelfinek között sétálva tanulhattok például a lajta mészkő keletkezésének történetéről. A Kőbányászat és a Kőfaragás csarnokában megtudhatjátok, milyen eszközökkel és módszerekkel fejtették itt eleink a mészkövet. A programot a Barlangszínház megtekintésével koronázhatjátok meg. A helyben Dohnányi Ernő zeneszerző, karmester, zongoraművész látta meg a lehetőséget, még 1937-ben. Rájött, hogy a csodálatos akusztikájú a barlangcsarnok ideális – és egyben felettébb látványos – helyszíne lehet egyegy szabadtéri előadásnak. A Barlangszínházat végül Várady György, a Győri Nemzeti Színház volt igazgatója alapította, és 1970 nyarán tartották meg az első előadást. A kőfejtőt mára 760 fő befogadásra alkalmas színháztérré alakították, modern színházi fény és hangtechnikával, valamint a nézők kényelméről gondoskodó fűthető székekkel. 

A határokat átívelő Fertő

Ha már Fertőrákoson jártok, javasoljuk, hogy keressétek fel a Kőfejtő és Barlangszínház közelében található Mithrászszentélyt is, ami a táj egyik legjelentősebb római kori emléke – ráadásul pont mellette található a gyalogos, kerékpáros és a lovas határátkelőhely, amelyen át az ausztriai Fertőmeggyesre visz az út.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!