Itt a friss lista: ezek a magyar éttermek kerültek be 2023-ban a Michelin Kalauzba

Stand ÉtteremBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Ha igazán magas szintű gasztronómiai élményre vágytok, érdemes asztalt foglalnotok hazánk egyik, a Michelin Guide által kitűntetett éttermébe – szerencsére ezt az ország egyre több pontján megtehetitek. 

2023-ban 75 hazai étterem szerepel a Michelin Guide Hungary listáján, ebből 28 Budapesten, 47 pedig a fővároson kívüli városokban, településeken és falvakban található. Idén csillag nem veszett el, minden egység megtartotta, de egyik sem gyarapította a csillagok számát, a szigligeti Villa Kabala viszont zöld csillaggal került be az éttermi kalauzba.

Gyors összesítés

2022-höz képest változatlan, hogy két kétcsillagos éttermünk és hét egycsillagosunk van, viszont eggyel több, vagyis hét Bib Gourmand étterem és 59 egyéb ajánlott étterem található a magyar helyeket listázó étteremkalauzban – utóbbiak közül 14 újoncként került be. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségéért idén már nem négy, hanem öt étterem kapott Michelin zöld csillagot.

Kétszer két csillag

Megőrizte két Michelin-csillagos kitüntetését 2023-ban is a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand. Biztos emlékeztek, hogy tavaly óriási szenzációnak számított, hogy a tatai étterem rögtön két csillaggal debütált a vidéki éttermekkel kibővült magyar vonatkozású Michelin-kalauzban.  

Hétszer egy csillag

A 2022-es kalauzban csillaggal kitüntetett mind a hét étterem megőrizte, így újabb egy évig viselheti csillagát. Ez a hét étterem Budapesten a Babel, a Borkonyha Winekitchen, az essência, a Rumour, a Salt és az esztergomi 42 .

Hét Bib Gourmand-díj

Hét étterem kapott 2023-ban Bib Gourmand-díjat a jó ár-érték arányú ételekért, közülük hat megőrizte az ajánlást, egy pedig előrelépett ide:

 

Anyukám Mondta, Encs


Casa Christa, Balatonszőlős


Kistücsök, Balatonszemes


Macok, Eger


Mór24, Balatonfüred


Sparhelt, Balatonfüred

 

az új pedig a Morzsa, Pécs

Egyre több a zöld Michelin-csillag

Változást a Bib Gourmand mellett a zöld csillagok terén hozott a magyar lista, miután 2023-ra is megtarthatja a négy korábban elismert étterem a fenntarhatósági díjat, viszont egy új szerepel a listán:


Almalomb, Hosszúhetény


Graefl Major Kétútköz, Poroszló


Onyx Műhely, Budapest


Salt, Budapest

 

és az újonc, a Villa Kabala, Szigliget

 

Tudtátok, hogy Magyarország legújabb Green Star étterme, a Villa Kabala kizárólag a saját veteményeskertjéből, illetve a helyi gazdáktól származó alapanyagokkal dolgozik? Kenyeret, lekvárt, sonkát és sört maguk készítenek, a szemközti dombon pedig exkluzív, családi pincészetük van.

Közel 60 ajánlott hely

14 újonccal 59-re nőtt a Michelin-kalauzban ajánlott magyarországi éttermek száma.

 

Először szerepel az ajánlottak között:

 

Bobajka, Tarcal

 

Botanica, Dánszentmiklós

 

Csopaki Resti by Laurel, Csopak

 

FLAVA, Budapest

 

Fricska 2.0, Budapest

 

GÓRÉ, Kisharsány

 

MoszkvaTéЯ Bisztró, Budapest

 

NOON, Balatonfüred

 

Piac 42, Esztergom

 

SHO Étterem, Budapest (amely azóta korábbi formájában bezárta kapuit)

 

Solid, Budapest

 

Tati, Budapest

 

White Szalon, Budapest

 

Zincenco Kitchen, Budapest

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!