Debrecenbe kéne menni, avagy irány a Nagyerdő!

A debreceni víztoronyDebrecenDebrecen és térsége turisztikai térség

Hűsöljünk a fák alatt, biciklizzünk vagy barangoljunk a sétányokon, csobbanjunk az élményfürdőben, vagy egyszerűen hagyjuk, hogy a gyerekek kitombolják magukat a játszótereken! A debreceni Nagyerdőbe akár néhány órára is érdemes kiruccanni, de akár több napot is eltölthetünk a gazdag programkínálat felfedezésével. 

A legendás debreceni Nagyerdő varázslatos hely. Már a régi korokban is elbűvölte a helyi lakosokat. A 18. században parkká nyilvánították, 1939-ben pedig 1. sorszámmal jegyezték fel a honi természetvédelmi területek sorában. Ma pedig a debreceni családok és az ide látogatók egyik kedvenc helye, ahol a kisgyermektől az idősekig mindenki feledhetetlen élményekre lel.

Kalandok gyerekeknek

Nemcsak az ország első természetvédelmi területe található itt, hanem hazánk első vidéki állat- és növénykertje is, amelyet 1958-ban alapítottak. A 17 hektáros területen 5 földrész 165 állatfajának közel 1400 egyedével találkozhatunk. Az állatkertet és a közeli vidámparkot kisvasút köti össze.

 

A Nagyerdei Parkban egy tóvilág ihlette játékbirodalom várja a gyerekeket: van itt minden a teleszkópos óriásbékától a ponty-kötélpályáig, de kalózokká is változhatunk egy órára, hogy a függőhídon átkeljünk a kilátótoronyba. Aki még több izgalomra vágyik, annak a kerékpáros ügyességi pályát érdemes kipróbálnia. A felnőtteket közben kondipark, petanque-pálya és óriás sakktábla csábítja játékra, sportolásra.

 

Ha a kicsiknek még mindig van energiájuk a kalandokra, a korábbi Ötholdas Pagony játszótér helyén épült, 2022-ben megnyitott Sziget-kék tematikus játszóparkba érdemes velük ellátogatni, amely Szabó Magda meseregényéről kapta a nevét. Kilátó, játszótorony, miniváros várja a kicsiket, a parkban emelt épület pedig közösségi tér és tematikus rendezvények helyszíne.

Utazás a víz körül

Kihagyhatatlan vízivarázslattal és fényjátékkal vár tavasztól őszig a Nagyerdei Stadion szomszédságában elhelyezkedő egyedülálló, multimédiás szökőkút, más néven a Ködszínház is. 30x10 méteres, legyező alakú vízpermetére vetítve Debrecent bemutató kisfilmeket, lézer-animációkat láthatunk, napközben pedig hűsítő sétát tehetünk a vízfelszínből kiemelkedő „tipegőkön”.

 

A Nagyerdei Víztorony is tavasztól őszig várja a látogatókat: az 1913-ban épült, ma is működő víztorony 34 méter magas kilátójából megcsodálhatjuk a környéket felülnézetből, de egy különleges távcsővel a múltba is bepillanthatunk, sőt, akár falat is mászhatunk. Megpihenhetünk a kávézóban, este pedig lazíthatunk a fröccsbárban, de tematikus programokat is rendeznek itt, este pedig a fényjáték koronázza meg az élményeket.

 

És még mindig nincs vége a vízzel kapcsolatos izgalmak sorának, hiszen a Nagyerdőben találjuk az Aquaticum Debrecen SPA-t, amely a nyári hónapokban strandfürdővel egészül ki. Termálfürdő, gyógyászat, wellness-részleg, szaunavilág is található az év minden napján a mediterrán nyarat idéző, kupolacsarnokos fürdőben, ahol minden generáció kipihenheti a hétköznapok fáradalmait. Nyáron a szabadtéri medencékben lazíthatunk, de az óriási komplexumban a téli hónapokban és rossz időben sem fogunk unatkozni.

Érdekes tudomány

Az Agóra Tudományos Élményközpontban életünk csodáinak tudományos magyarázatával ismerkedhetünk meg, közérthetően, élményszerűen. Harmincnál is több interaktív játék, látványos kísérletek adnak magyarázatot az érdekes jelenségekre a háromszintes, futurisztikus épületben. A toronyból akár csillagvizsgáló segítségével is kémlelhetjük a bolygókat, a botanikus kertben pedig a növények világával kerülhetünk közelebbi ismeretségbe. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!