A magyarországi Szent Vér Ereklye A Pécsi Egyházmegye Duna menti szakrális helyei

Fogadalmi templom MohácsPécs–Villány turisztikai térség

Báta egy zsáktelepülés a Szekszárdi-dombság területén, a Duna és a Gemenci erdő szomszédságában, nevét talán nem sokan ismerik. Azonban egy különleges, egyedülálló turisztikai látványossággal büszkélkedhet: itt található ez egyetlen magyarországi Szent Vér Kegyhely.

Az 1093-ban alapított bencés apátság a 14–15. században vált országos hírű zarándokhellyé miután az 1350-es években az istentiszteletek alatt a szentostya vérezni kezdett. Bátán is ennek a csodának voltak szemtanúi a hívek. Ezeket a középkori ereklyéket a források Krisztus vérző testének vagy Szent Vérnek nevezik. A számos uralkodó által is felkeresett kegyhelyet a török seregek 1539-ben elpusztították, és nyoma veszett az ereklyének is.

 

Azonban a kegyhely ismertsége nem csökkent az évszázadok során, ezért 1939-ben új templomot szenteltek fel Bátán. 2017-ben Dr. Udvardy György megyéspüspök kérésére a nyitrai püspök megosztotta a garamszentbenedeki Szent Vér ereklyét, amely Jézus halotti leplének, a Veronika kendőnek egy darabját tartalmazza, amely a helyszínen ma is megtekinthető.

 

A Szent Vér Kegyhely zarándokok, hívő látogatók számára nyújtja a csendes elmélyülés lehetőségét, ezt a nemrég kialakított zarándokszállás szolgáltatása egészíti ki. A legkisebbeket pedig egy modern, a tötök kort idéző, tematikus játszótér várja.

Ám nem érdemes megállni Báta határainál, a környéken több, egyedülálló vallásturisztikai látnivaló található.

 

A bátaszéki Szent Orbán kápolna országos ismertségéhez nagymértékben hozzájárult, amikor a szomszédságában álló molyhos tölgy az év fája lett - a kápolna és környezete így egyszerre szolgál most turisztikai és szakrális kirándulás célpontjául.

 

A mohácsi csata emlékére felszentelt Magyarok Nagyasszonya (Fogadalmi) templom Mohács fontos emlékhelye. Az 1940-ben felszentelt templom korának egyedülálló építészeti megoldásaival különleges turisztikai helyszín.

 

A Szekszárd központjában álló Belvárosi Templom Közép-Európa legnagyobb egyhajós, késő barokk stílusú, római katolikus temploma. Az impozáns épület és a nemrég restaurált belső freskói lenyűgöző látványt nyújtanak az ide betérőnek.

 

Azok számára, akik inkább kellemes sétával egybekapcsolt szakrális élményt keresnek, a felújított szekszárdi Remete kápolna szolgálhat úticélul. A többszáz éves hársfák, a közeli, gyógyító erejéről híres forrás és a kápolna mellett végigjárható Kálvária kétségkívül különleges élményt nyújt a kirándulók számára.

 

A turisztikai látnivalókról további információ ITT érhető el.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!