Gödöllői Királyi Kastély

A „magyar Versailles-nak” is nevezett Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb barokk kastélya, melyet a Grassalkovich család épített, és egykor uralkodók kedvenc pihenőhelyeként szolgált. Ma múzeumként látogatható.
A Gödöllői Királyi Kastély Magyarország legnagyobb és egyik legszebb barokk kastélya. Korhű kiállítása visszarepít a 18-19. századba. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején Ferenc József és családja sok időt töltött itt, különösen tavasszal és ősszel élvezték a kastély adottságait. Erzsébet királyné, vagyis Sisi örömmel menekült ide a bécsi udvar szigorú kötöttségei elől. Az épület, a kastélypark és a lovarda ezt a történelmi kort hűen idézi: a kastély királyi szobáját Sisi emlékére rendezték be – a kiállításon sok újat megtudhatsz a szép és különc királynénk életéről. A kastélyt a hagy hatalmú és befolyásos Grassalkovich család építtette. Tervezője Mayerhoffer András volt. A Grassalkovichok az Osztrák–Magyar Monarchia területén hatalmas birtokaikon több pompás épületet húztak fel; volt palotájuk Pozsonyban, Budapesten és Bécsben is. Mind közül kiemelkedik gödöllői otthonuk, amit a „magyar Versailles-nak” is neveznek. Mária Terézia 1750-ben látogatta meg a kastély urát, Grassalkovich Antalt. A gróf tudta, hogyan kápráztassa el vendégét: a kastélyt hetvenezer lámpás világította meg, több ezer főre terítettek, a királynő pedig hatalmas pompával, 100 lovasból álló kísérettel vonult be. Erre az alkalomra Grassalkovich Antal építtetett egy márvány hálószobát a királynő részére, melyet a látogatók ma is megcsodálhatnak. Az épületet a kastély ura folyamatosan bővítette: fürdőt, virágházat, színházat és lovardát csatoltak hozzá. Szánj időt a kastély bejárására: az állandó kiállítások a lenyűgöző épület múltjával, a királyi lakosztályok történetével, és a főúri életmóddal ismertetnek meg. Barangolj az ősfás kastélyparkban, ahol különleges növényekkel, szobrokkal, mamutfenyővel is találkozhatsz.
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Gödöllői Királyi Kastély

Cím:
2100, Gödöllő, Grassalkovich Kastély kastély 5852 hrszÚtvonalterv
Kapcsolat:
informacio@kiralyikastely.hu+36 28 410 124
Weboldal:
http://www.kiralyikastely.hu
Nyitvatartás:
Hétfő: 10:00 - 17:00
Kedd: 10:00 - 17:00
Szerda: 10:00 - 17:00
Csütörtök: 10:00 - 17:00
Péntek: 10:00 - 17:00
Szombat: 10:00 - 18:00
Vasárnap: 10:00 - 18:00
Akadálymentesség:
Beszélt nyelvek:
angol,német,francia
Fizetési lehetőségek:
KészpénzBankkártyaKupon
Utalványok/kuponok:
OTP SZÉP KártyaMBH SZÉP KártyaK&H SZÉP KártyaErzsébet-utalványHungary CardBudapest kártyaEdenred kártya és utalvány