Aggteleki-karszt

A városból kiszakadva élvezhetitek a barlangok, erdők nyugalmát és levegőjét az Aggteleki és Szlovák karszt barlangjaiban és felszíni túraútvonalain. A fenséges cseppkövek, ritka barlangi állatok és a hangulatos falvak élménnyé teszik a kirándulást.
Ha szeretnétek kiszakadni a nagyváros pörgéséből és az érintetlen természet erői között eltölteni néhány napot, pihenjetek meg az Aggteleki és Szlovák karsztvidék barlangjainak tiszta levegőjében. A határon átnyúló barlangrendszer 1995 óta az UNESCO Világörökség listáján is szerepel. Az Aggteleki Nemzeti Park több mint 20 ezer hektár területen helyezkedik el az Aggteleki-karszton, a Gömör-Tornai-karszt magyarországi részén. A Gömör-Tornai-karszt területén mintegy 1200 barlangot ismernek, ebből 273 Magyarországon, az Aggteleki Nemzeti Park határain belül nyílik, köztük a leghíresebbnek számító Baradla-Domica barlang is.

Kaland az ősidőkben

A Magyarország és a mérsékelt égöv leghosszabb barlangjaként ismert Baradla hosszúsága 25 kilométer, a Domica nevet az 5,6 kilométer hosszú, Szlovákia alatt fekvő rész viseli. A barlangrendszer kialakulásának kezdete a földtani adatok alapján körülbelül 2 millió évvel ezelőttre tehető. A mészkőben a patakok vize vájta, koptatta és oldotta ki az üregeket, barlangokat, majd a lecsepegő víz mésztartalmának kicsapódása építette fel szép lassan a változatos formájú cseppköveket, amelyek a mai napig lenyűgözik a látogatókat. Formájuk, a mai látogatókéhoz hasonlóan, már felfedezőik fantáziáját is megmozgatta - így születtek az olyan beszédes elnevezések, mint a Sárkányfej, a Tigris, az Anyósnyelv, az Oszlopok csarnoka, vagy az Óriások terme. A kiváló akusztikájú, lenyűgöző látványt nyújtó hangversenyteremben a mai napig rendeznek komoly- és könnyűzenei barlangi koncerteket. A Baradla barlangban és más környékbeli barlangokban talált régészeti leletek pedig arról mesélnek, hogy már az őskori ember is menedéknek használta azokat. A 6-7000 évvel ezelőttről, a csiszolt kőkorból származó, kőből és állati csontból készült eszközök, a bükki kultúrából fennmaradt, vonaldíszes cserépedények mellett a korai vaskorból származó arany ékszereket és harci felszerelést is feltártak a régészek.

A barlangrendszerhez azonban rengeteg más, látogatható barlang is tartozik, például a Narancs zuhatagáról híres Vass Imre barlang, a légúti betegségekben szenvedők számára enyhülést nyújtó Béke barlang és a mesebeli földalatti tavairól ismert Rákóczi barlang. Akad itt a mélyből feltörő vizek által formált barlang és a beszivárgó vizek által kioldott, függőleges aknabarlang, más néven zsomboly is, például a Vecsembükki zsomboly.

Különleges élővilág


A barlangok egyedülálló ökoszisztémát alkotnak, a világörökségi védelem alatt álló, rejtett, szinte steril levegőjű felszín alatti világ több mint 500 barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj élőhelye, amelyek közül több csak itt fordul elő. A 2,5 vagy akár 7 órás, vezetett barlangtúrák Aggtelekről, illetve Jósvafőről indulnak. 
A barlangok környékén, a felszínen, jelzett túraútvonalak vezetnek, amelyeket követve a karsztfelszín növény- és állatvilágával ismerkedhettek meg, de a környék falvainak életmódjába, népszokásaiba, mesterségeibe is bepillantást nyerhettek. A sárga sávval jelzett, Aggtelek és Jósvafő közötti, 7 kilométeres Baradla tanösvény körülbelül 3 óra alatt járható be, míg a Jósvafő körüli Tohonya-Kuriszlán tanösvényen végighaladni nagyjából 6 órába telik a túrázóknak. A családoknak és gyerekcsoportoknak a narancssárgával jelzett, interaktív Fürkész tanösvény jelenthet élményt, míg a 12 állomásos, Szögliget körül futó Szádvár-tanösvényen a Szádvár romjai mellett a környező erdők élővilágában gyönyörködhettek. Ki ne hagyjátok a jósvafői Tengerszem tavat, az Aggteleki tavat, de a martonyi pálos kolostorrom és Tornaszentandrás kora középkori temploma is páratlan élményt ígér!
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Aggteleki-karszt

Cím:
3759, Aggtelek, Baradla oldal 1.Útvonalterv
Kapcsolat:
anpi@anpi.hu+36 48 503 000
Weboldal:
http://www.anp.hu
Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig: 00:00 - 24:00
Akadálymentesség:
Az attrakció nem akadálymentesített.
Beszélt nyelvek:
angol,német
Fizetési lehetőségek:
Az attrakció ingyenesen látogatható.
Utalványok/kuponok:
Az attrakció nem fogad el utalványokat, kuponokat.