Veszprém-Balaton Kulturális Program 2023

BalatonfüredBalaton turisztikai térség

Veszprém, a királynék városa, Magyarország egyik ékszerdoboza, ahol a régi és az új tökéletes harmóniában egyesül. A Balaton pedig gyönyörű panorámájával és égszínkék vízével mindenki szívébe belopja magát. Két hely, ami önmagában is megannyi látnivalóval büszkélkedhet, most egyesülve, egymás fényét emelve váltak egy egységes élményrégióvá. Veszprém ugyanis a Bakony-Balaton térséggel karöltve elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. 

Ezt a címet az Európai Unió ítéli oda egy évre, ami alatt az adott városnak lehetősége nyílik arra, hogy világszinten is bemutatkozzon, és ismertesse kulturális örökségét. Athén kezdte a sort 1985-ben, az idei évben pedig Temesvár és Elefszína mellett Veszprém (a Balaton térséggel összefonódva) lett Európa Kulturális Fővárosa. A művészetek, a zene és az irodalom mellett, gasztronómiai élményekből sem lesz hiány.

 

Ugyanis 2023-ban pezsgő élet és közel 3000 program várja a látogatókat Veszprém és a Balaton környékén. A program célja a kulturális sokszínűség kiemelése és a térség fejlesztése. Fő szempont emellett a fenntarthatóság, illetve az, hogy a programok új életet adjanak a régi épületeknek. A nem szokványos helyszínválasztások egyrészt azt a célt szolgálják, hogy tartalommal és élettel teljenek meg a város kevésbé látogatott részei, másrészt pedig, hogy felújítások és fejlesztések emeljék a rendezvények színvonalát. Így például romkoncertek és ipartelepen szervezett fesztivál is szerepel a kínálatban.

2023 forintnyi szórakozás a fenntarthatóság jegyében

A MÁV és a Volánbusz is csatlakozott a programhoz, így január 16-tól kedvezményes jeggyel utazhatnak az érdeklődők az ország bármely pontjáról a rendezvényhelyszínekre. A közlekedés fenntarthatóságát hangsúlyozva a jegy ára jelképesen 2023 forintba kerül, és oda-vissza utazásra jogosít. A jegyek online és személyesen is megválthatók.

Világsztároktól a hőerőműig

A programsorozat egész évben változatos eseményekkel vár, de nyáron mindenképp érdemes a környékre látogatni, hiszen színházi, zenei, irodalmi és közösségi programokból nem lesz hiány. „Július a legizgalmasabb hónap Veszprémben, de idén az Európa Kulturális Fővárosa-évadban különösen mozgalmas lesz.” – mondta Porga Gyula, Veszprém polgármestere. A zene szerelmesei az Utcazene Fesztiválon, a Rozé, Rizling és Jazz Napokon vagy a világsztárokat felvonultató Veszprémfeszten élvezhetik kedvenc slágereiket. Egyedülálló élményt nyújt még a Káli Klasszik fesztivál, ahol a klasszikus zene a koncerttermekből a természetbe költözik.

 

Ha pedig még ennél is extrémebb élményre vágyunk, akkor augusztus végén irány Várpalota, ahol a három, ma már nem működő hőerőműben tartják meg Magyarország első formabontó audiovizuális fesztiválját. Itt elektronikus zenével és különleges fényjátékkal várják az újdonságra vágyókat.

A múltból a jelenig

A művészetek hódolói se fognak unatkozni, mert több mint kétezer programot kínál a Művészetek Völgye: irodalmi, színházi és újcirkuszi előadások, sportprogramok, kirándulások és különféle művészeti workshopok nyújtanak kikapcsolódást. Az ország összművészeti fesztiváljára július 21-30 között kerül sor. Emellett képzőművészeti kiállítások és tárlatok százaiból válogathatunk kedvünkre. Akik pedig Veszprém kultúrájában ásnának mélyebbre, a Privát Veszprém projekt lesz a kedvencük. Családtörténeteken és fotógyűjteményen keresztül fedezhetik fel a város történelmét. A Térképvándor applikációval azt is megnézhetik, hogyan festett a város pár száz évvel ezelőtt.

 

Részletes programajánló itt érhető el: https://veszprembalaton2023.hu/

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!