Kötelező program a filmek szerelmeseinek a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

MiskolcMátra-Bükk turisztikai térség

Az észak-magyarországi térség kulturális életének egyik kiemelkedő eseménye a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely minden évben izgalmas programokkal és lenyűgöző filmélményekkel várja az érdeklődőket.

A fesztivál ideje alatt nemcsak a környék, hanem az ország és a régió legnagyobb filmrajongói gyűlnek össze a városban, ahol ilyenkor minden a filmművészetről szól: különleges helyszínen élvezhetik a filmvetítéseket, személyesen találkozhatnak az alkotókkal, valamint workshopokon és kerekasztal-beszélgetéseken ismerhetik meg a szakma titkait.

Sokan nem is gondolnák, hogy Magyarország első filmfesztiváljának nem a főváros, hanem Miskolc adott otthont: 1938-ban itt gyűlt össze a hazai filmipar krémje, hogy a kor jelentős alkotásait szemlézze. A rendezvény olyan jól sikerült, hogy Miskolc kivívta magának a szcéna figyelmét. Majd Miskolc évtizedeken keresztül fontos szakmai események helyszínéül szolgált. Ennek tudatában egyáltalán nem meglepő, hogy napjainkban is fontos szerepet játszik a hazai filmművészet életében: 2004 óta a nemzetközi színtéren is jelentős Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, azaz a CineFest Miskolc is itt kerül megrendezésre. Az eseményen évről-évre filmek kavalkádja várja a közönséget: az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a világ legelismertebb alkotóinak munkásságába, felfedezhetik a feltörekvő tehetségek által kínált innovatív megoldásokat és érdekes történeteket. A filmesek és alkotók személyes jelenléte tovább erősíti a fesztivál vonzerejét, mivel a látogatók lehetőséget kapnak a velük való közvetlen párbeszédre, így inspiráló beszélgetésekbe elegyedhetnek és a kreativitásukat megmozgató műhelymunkák során egy kicsit ők is belekóstolhatnak a szakma ízébe.

Miért érdemes ellátogatni a miskolci CineFestre?

1. Különleges filmélmények lenyűgöző környezetben:

 

Az esemény színes, minden korosztály számára izgalmas programokban bővelkedik, így a család minden tagja; a különböző műfajok rajongói megtalálhatja a számára tökéletes programokat. Az állandó vetítések mellett különleges filmek premierjei és retrospektív műsorok is helyet kapnak a programban, amelyek izgalmasan vegyítik a klasszikusokat és a kortárs alkotásokat. A közönség tehát nemcsak a legfrissebb filmeket tekintheti meg, hanem lehetősége nyílik olyan kultikus alkotások újraélésére (vagy megismerésére) is, amelyek meghatározták a filmművészet történetét. Ráadásul, a hagyományos mozitermek mellett a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál rendkívül változatos és különleges helyszíneken is szervez vetítéseket: a programban gyakran szerepel a Diósgyőri vár, amely a környék egyik ikonikus látnivalója. Emellett a fesztivál az Avasi kilátóban és a miskolci múzeumokban is otthont ad különleges filmélményeknek. A CineFesthez kapcsolódó kísérőrendezvények, például kiállítások, zenei előadások és könyvbemutatók szintén mesés környezetben kerülnek megrendezésre, ezzel még inkább színesítik a fesztivál atmoszféráját.

 

2. Vérpezsdítő versenyprogramok:

A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a versenyprogramokra, ahol a legújabb, leginnovatívabb és legizgalmasabb filmek versengenek egymással. A különböző kategóriákba sorolt alkotások között megtalálhatók játékfilmek, dokumentumfilmek, rövidfilmek és animációs filmek is – így garantált, hogy a felhozatal nem okoz majd csalódást.

 

3. Filmes műhelyek és előadások:

Amennyiben valaki nemcsak a filmnézés, hanem a filmkészítés fortélyai iránt is érdeklődik, akkor a Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválnak a bakancslistáján a helye. Ugyanis a rendezvény valóban lehetőséget teremt arra, hogy az érdeklődők elmerüljenek a filmművészet világában, a mozgókép történetében, megismerjék az új tehetségeket és mélyebben megértsék, mi zajlik a kulisszák mögött. A filmes workshopok a legkülönbözőbb témákat ölelik fel: a forgatókönyvírástól a különböző technikai részletekig minden a terítékre kerülhet. Emellett a fesztivál programja informatív párbeszédekben sem szűkölködik: neves szakemberek tartanak előadásokat és panelbeszélgetéseket például a filmipar legújabb trendjeiről, kihívásairól és dilemmáiról.

 

4. Filmklubok és közösségi események:

A fesztivál a filmkedvelők számára filmklubokat és közösségi eseményeket is szervez, ahol más filmrajongókkal diskurálhatnak, illetve megvitathatják a fesztiválon megtekintett filmeket. Ez az interaktív megközelítés még inkább elmélyíti a filmélményt és lehetőséget teremt az ötletek és nézőpontok megosztására.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!