Kóstolj, barangolj, élvezd! – Így fedezheted fel ősszel a magyar borvidékeket

Mi is lehetne jobb őszi program egy izgalmas bortúránál? Fedezzétek fel Tokaj, Villány, Pécs és a balatoni térség dűlőit egy hétvége alatt, barangoljatok a lankákon, kóstoljátok végig az ízletes borokat, és élvezzétek a helyi gasztronómiai különlegességeket. Egy ilyen kiruccanás egyszerre nyújt kikapcsolódást, kulináris élményt és felejthetetlen panorámákat. Mutatjuk, mit ne hagyjatok ki!

Kalandozások a Tokaji borvidéken

Tokajt aligha kell bárkinek bemutatni. A világörökség részét képező borvidék évszázadok óta a magyar borkultúra egyik ékköve. Itt minden korty és minden falat a történelem és a természet különleges találkozásáról mesél. A több száz egykori vulkán által szegélyezett dombok, a változatos talaj és a különleges mikroklíma olyan szőlőket és borokat teremtenek, amelyekkel sehol máshol nem találkozhattok. Gondoljatok csak a világhírű tokaji aszúra vagy a ma már szintén nagy becsben tartott, karakteres száraz furmintra!

 

A vidék számos izgalmas programot kínál. A helyi borászok festői kilátást nyújtó sétákkal mutatják be a dűlőket, de különjáratú borbuszok is indulnak azoknak, akik szívesen ízlelnek különleges borokat, vagy részt vennének egy hangulatos borvacsorán. A szőlőültetvényeket bejárhatjátok gyalog, kerékpárral, négykerekű járművekkel, sőt, akár segwayeken is – így mindenki megtalálhatja a számára legizgalmasabb felfedezési módot.

 

Azonban nem csak Tokaj városa vár benneteket: Tarcal, Mád, Tállya, Tolcsva és Erdőbénye is magával ragadó szőlőhegyekkel és barátságos pincékkel hívogat. Hercegkút földbe vájt, hűvös pincéit is érdemes felfedeznetek – itt tényleg úgy érezhetitek, mintha megállt volna az idő. Ha erre jártok, nemcsak a híres borokat, a különlegesen érlelt sváb szalonnát is meg kell kóstolnotok! A Sváb Tájházban pedig még többet megtudhattok a település múltjáról és népművészeti emlékeiről. Ezt követően akár mélyebbre is áshattok a borvidék titkaiban: a Tokaji Bormúzeum erre tökéletes lehetőséget kínál, a végén természetesen finom kóstolóval. És ha már ízek: a közeli Bodrogkeresztúron a Borecet Manufaktúra egészen új világba vezet, ahol élménykóstolás teszi teljessé a kalandozást. Ha távol áll tőletek az ecetek klasszikus ízvilága, akkor az ismerkedést a négy százalékos aszú balzsamecettel kezdjétek, amelyben intenzíven visszaköszön a tokaji ízvilág.

 

A Tokaji borvidéken azonban nemcsak inni, enni is élmény. Az aszú itt nem egyszerűen ital, hanem alapanyag is: libamáj mellé párosítva vagy desszertekbe rejtve új dimenziókat nyit, az aszúbalzsamecet pedig salátákat és húsételeket emel új szintre. A borkóstolót érdemes helyi falatokkal kísérnetek – egy szelet sajt, egy ropogós falat vagy egy könnyű hidegtál igazán jól tud esni a sok zamatos ital mellé.

Kikapcsolódás a villányi dűlők között

Az ország legdélibb borvidékén, 2100 hektáron minden a bor körül forog. Itt valóban komoly feladat választani a borkóstolók és a gasztronómiai lehetőségek közül! A szubmediterrán éghajlatnak köszönhetően a helyi szőlő a meleg nyári napok alatt zamatosra érik, hogy aztán a belőle készült bor vörös, sötétrubin színével és testes zamatával bódítsa el a borkedvelőket. Ha még nem jártatok itt, érdemes a Villány–Siklós borút felfedezésével kezdenetek. Az út során különleges helyszíneket érintve kóstolhatjátok meg a legfinomabb magyar borokat, de izgalmas dűlőtúrákra is benevezhettek – erre több borászatnál is lehetőségetek nyílik.

 

A Villányi-hegység mentén, a máriagyűdi kegyhelytől a palkonyai pincefaluig borkóstolók, műemlékpincék és borversenyek gondoskodnak róla, hogy kellemes hangulatban pihenjetek. Ha bejárnátok a környéket, húzzatok túrabakancsot, vagy pattanjatok biciklire, a hosszú pincesorok között pedig térjetek be a présházakból kialakított vendéglők egyikébe. Ha kíváncsiak vagytok a helyi ízekre, kóstoljátok meg a kakaspörköltet, a szilvás vagy hagymás lepényt, illetve a harcsapörköltet – ezek a falatok igazán jól illenek a zamatos villányi borok mellé.

 

Villányban találjátok az ország egyik legnagyobb gyűjteménnyel rendelkező bormúzeumát – ezt se hagyjátok ki! A 300 éves présházban több száz tárgy mutatja be a borkészítés művészetét a szőlőtelepítéstől a növényvédelemig és a palackozásig. Itt szemügyre vehetitek a 3,5 tonnás francia félautomata palackozót, amely az 1940-es évekből maradt ránk, de a 19. századi faprésekből is szép kollekció gyűlt össze.

Élmények a Pécsi borvidék szívében

Szekszárd és Villány között, a Mecsek déli lejtőin és a Mohács környéki dombokon terül el a Pécsi borvidék. A tájat és pincéit a Pécs–Mecsek borúton javasolt végigjárni Szigetvártól Óbányáig, ahol idilli környezet és bor kísérte gasztroélmények várnak rátok. Az ország egyik legkisebb borvidékének büszkesége a pécsi cirfandli. Ez a szőlőfajta kizárólag itt terem Magyarországon, és különlegessége, hogy száraz, édes, könnyed vagy testes bor is készíthető belőle. De Pécs önmagában is kihagyhatatlan úti cél, főleg, ha a kultúra is érdekel benneteket. Három olyan műemléket is megcsodálhattok itt, amelyek az UNESCO világörökségi listáján szerepelnek: a pécsi ókeresztény sírkamrákat, az Ókeresztény Mauzóleumot, valamint a Cella Septichora Látogatóközpont 1600 éves sírkamráit.

 

A környék egyik legnépszerűbb látnivalója az Öreg-patak völgyében megbúvó, egyutcás Óbánya, amely tornácos, fehérre meszelt házaival igazi mesevilágot varázsol körétek. Ez a déli országrész egyik legszebb települése, ahol a domboldalban földbe vájt pincék sorakoznak. Ugyanilyen izgalmas élményt ígér a közeli Mecseknádasd is, amelyet a borok birodalmának is szoktak nevezni. Katonás rendben sorakozó pincesorai, a Réka-vár romjai és a gótikus Schlossberg templomrom mind emlékezetes állomásai lehetnek utazásotoknak. Ha pedig autentikus borokat ízleltek, érdemes melléjük helyi manufaktúrák sajtjaiból és felvágottjaiból is csipegetnetek.

Barangolás a balatoni borvidékeken

Bár a Balatont sokan elsősorban a nyári pihenés és a vizes kikapcsolódás miatt keresik fel, a magyar tenger környéke ősszel a borkedvelőknek és a gasztronómia szerelmeseinek is számos meglepetést tartogat. A Balaton körüli hat borvidék – a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred–Csopaki, a Somlói és a Zalai – egy közös borrégiót alkot, összesen több mint 9000 hektárnyi területen. Jellegzetes fajta az olaszrizling, de olyan különlegességek is megtalálhatók a borrégióban, mint a kéknyelű vagy a juhfark.

 

Feledhetetlen hétvégi kikapcsolódást kínál Badacsony, a folyékony szerelem hazája. Itt nemcsak a borok, hanem a környék látnivalói is izgalmas programot rejtenek: sétáljatok a tanúhegyek lábánál húzódó pincesorokon, túrázzatok a bazaltorgonák között, vagy látogassatok el egy panorámás borospincébe, ahol a kóstolót friss helyi sajtokkal és házi péksüteményekkel egészíthetitek ki. Ősszel a táj különösen varázslatos: a szőlő aranyba és bordóba öltözik, és a szüret hangulata minden érzéket megmozgat.

 

Ha karcsú, könnyed fehérborokra vágytok, a Balatonboglári borvidéket se hagyjátok ki! A borutak mentén kerékpártúrák és könnyed séták várnak rátok, miközben a pincéknél a helyi borok mellett megkóstolhatjátok a térség házi sajtjait, felvágottjait, vagy akár egy szezonális tökös pitét. A Balatontól északra feltűnik a Somlói borvidék, a vulkáni tanúhegyek földje, amely híres a különleges juhfark borairól. Itt a domboldalakon gyalogosan vagy kerékpárral barangolhattok, megcsodálhatjátok a panorámát a Balaton felé, részt vehettek a szüreti programokon, vagy ellátogathattok a helyi borászokhoz egy közvetlen kóstolóra, akik mindig nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Belföldön most is megéri feltöltődni!

Utazzatok itthon október 6. – november 30. között, és vegyétek igénybe kedvezményes csomagajánlatainkat ITT, hogy még felhőtlenebbé tegyétek vele a belföldi kikapcsolódásotokat!