Álljatok fel a fotelből, és vessétek bele magatokat a téli élményekbe!

Azzal, hogy hidegben az egyik legjobb dolog otthon meleg teát iszogatni, maximálisan egyetértünk. De hogy a második legjobb, gyönyörű tájakat felfedezni, és élményeket gyűjteni, az is biztos. A teát tegyétek termoszba, és tartsatok velünk!

Kortalan varázslat

Budapest – Városligeti Műjégpálya

 

Elképesztő belegondolni, hogy 1870. január 29-én kezdte meg működését a Városligeti Műjégpálya, ráadásul, hogy a korcsolyázó tömeg előtt a kapukat ünnepélyesen Rudolf koronaherceg nyitotta meg. Az itt lévő Csónakázó-tó ma is minden évben átalakul jégpályává, amely ikonikus randihelyszín, de a családok és a baráti társaságok kedvelt találkozóhelye is. Ha nem korcsolyáztok, akkor is érdemes ide ellátogatni, és legalább a hídról mosolyogva nézni a tarka téli forgatagot. Korcsolya a helyszínen bérelhető.

A megfagyott pillanat

Balaton – bárhol

 

Ugyan most már sajnos ritkán fagy be, de igazán hideg téli napokon hihetetlen látványt nyújt az ország legnagyobb tava, a Balaton. A kék szín különleges árnyalatait mutatja, miközben a partján akár megdermedt hullámokat is elcsíphettek. Például a déli parton, a balatonboglári Gömb-kilátóból, 165 méter magasról nézhettek rá a vízre és a környező, deres tájra. Az északi parton, Tihanyban is szép sétát tehettek ilyenkor, a nyári tömegnek nyoma sincs, a hangulat – szálló ködben – viszont egészen sejtelmes, mintha visszautaztatok volna néhány századot az időben.

Vadregényes sziklák között

Sárospatak – Megyer-hegyi tengerszem

 

A Megyer-hegyi tengerszem minden évszakban népszerű kirándulóhely, hiszen az ország egyik legszebb természeti képződménye, amit Sárospataknál találtok. Az egykori malomkőbánya fejtési gödrében összegyűlt esővíz ugyancsak extrán kék árnyalatokat képes felvonultatni, de ha hó hull a környékre, akkor aztán olyan, mintha a Trónok harca egyik forgatási helyszínén járnátok.

Csillagok karnyújtásra

Bakonybél – Pannon Csillagda

 

Magyarország első számú, komplex csillagászati ismeretterjesztő centruma állandó kiállításokkal, éjszakai programokkal, távcsőparkkal, planetáriummal vár benneteket. Szánjatok rá több órát, és kérjetek profi vezetést, nehogy elkavarodjatok a galaxis útvesztőiben!

 

A környék földi kirándulóhelyekben is ötcsillagos: itt található az erdélyi Gyilkos-tó kistestvére, a Hubertlaki-tó, a zirci apátságba is fontos bekukkantani, innen nyolc kilométerre, Eplényben pedig akár síelhettek is.

 

Mint a mesében

Lillafüred és környéke

 

A Bükki Nemzeti Park egyik legszebb településén – télen pláne – úgy tűnhet, mintha (bocsánat, megint egy film) a Jégvarázs című mesébe csöppentetek volna. Azt már csak halkan merjük javasolni, hogy ha igazi hercegi élményre vágytok, szálljatok meg a Palotaszállóban! Aztán reggel – rétegesen, okosan öltözve – induljatok el felfedezni a környéket. Nem messze innen található, a Szilvásváradhoz közeli Szalajka-völgyben a Fátyol-vízesés, amely befagyott állapotában lélegzetelállító.

A csúcs

Kékes – Kékestető

 

Magyarország legmagasabb pontja, a maga 1014(vagy 15) méteres tengerszint feletti magasságával – ha tehát telet kerestek, itt nagy valószínűséggel találtok is. Érdekesség, hogy szinte mindenki keveri, de Kékes a hegy, Kékestető pedig az itt található település neve. A levegő kristálytiszta, az éghajlat egészen különleges, 1963-ban klimatikus gyógyhellyé nyilvánították. Az ikonikus, 180 méter magas tévétornyában működő kilátóból és a fedett körpresszóból fantasztikus látvány nyílik az erdei útvonalakat rejtő tájra.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!