Utazzunk biztonságban!

Mindannyiunk közös felelőssége tájékozódni a koronavírus kapcsán folyamatosan változó jogszabályi intézkedésekről. Ebben a cikkben a négymilliomodik oltást követő szabályozásokból mutatjuk be a legfontosabbakat. A tájékoztatás nem teljeskörű, a további részletekről érdeklődjön az mtu.gov.hu weboldalon.

 

Az új szabályok hatálybalépése 2021. május elseje.

 

A kijárási tilalom az éjféltől reggel 5 óra közötti időtartamra vonatkozik.

 

A folyamatos tájékozódás mindannyiunk közös érdeke.

 

Vigyázzunk egymásra! Együtt sikerülni fog.

VÉDETTSÉGI IGAZOLVÁNY

A védettséghez kötött jogok érvényes védettségi igazolvánnyal gyakorolhatóak.

Az igazolás során az érintett személy a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági bizonyítvány bemutatására is felszólítható, így például a vendéglátóhelyre és a szállodába érkezve az igazolványt fel kell mutatni a személyzetnek.

 

A szolgáltató a védettség igazolását megtagadó személyt, illetve a felügyelete alatt lévő kiskorút köteles felszólítani a távozásra, és amennyiben a jogsértő személy e felszólításnak nem tesz eleget, értesíti a rendőrséget.

 

A védettségi igazolvány oltási igazolással, zárójelentéssel nem helyettesíthető.

 

Hamisítása, illetve jogosulatlan használata büntetendő cselekménynek minősül.

 

Aki még nem kapta meg az igazolványát, ezt jelezheti online a Magyarország.hu oldalon, a saját ügyfélkapuján vagy személyesen az illetékes Kormányhivatalban, továbbá a vedettsegiigazolvány@1818.hu email címen.

VENDÉGLÁTÓ ÜZLETEK

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező vendégek reggel 5 óra és este 11 óra között étel- és italfogyasztás céljából a vendéglátó üzlet kertjében vagy teraszán tartózkodhatnak, maszkot nem kötelesek viselni.

 

A védettségét igazoló vendég, valamint a felügyelete alatt lévő kiskorúak a megrendelt ételt és italt a vendéglátó üzleten belül is elfogyaszthatják. Ők az asztalnál ülve, valamint, ha a fogyasztás nem az asztalnál történik, ennek időtartama alatt nem kötelesek maszkot viselni.

 

Védettségi igazolvánnyal nem rendelkező személy a vendéglátó üzleten belül a fizetés érdekében, vagy kizárólag az elvitelre alkalmas ételek átvétele és a mellékhelyiség használata céljából tartózkodhat. A maszk viselése ez esetben kötelező.

 

Ezeket a korlátozásokat nem kell alkalmazni a munkahelyi, szálláshelyen található, oktatási és egészségügyi intézmény vendéglátó egységeire, ha kizárólag az ott tartózkodásra jogosultakat szolgálják ki.

SZÁLLODÁK

A korlátozások ideje alatt kizárólag a koronavírus ellen védett személy, és a felügyelete alatt lévő kiskorúak fogadhatóak a szálláshelyen, valamint az üzleti, gazdasági vagy oktatási céllal érkezők, illetve a Magyar Honvédség és a rendvédelmi szervek állományába tartozó személyként, továbbá egészségügyi dolgozóként szolgálatteljesítés céljából megszállni kívánó vendégek, amennyiben a látogatás célját igazolni tudják.

 

A szálláshelyen a vendég nem köteles maszkot viselni.

 

A szálláshely által vagy a szálláshelytől függetlenül működtetett szabadidős létesítmények látogatása megengedett a szálláshelyen tartózkodó, vagy a szálláshely szolgáltatásaitól függetlenül, a létesítményt igénybe venni kívánó, védettségét igazoló személy, valamint a felügyelete alatt lévő kiskorúak számára.

 

A korlátozások minden szálláshelyre vonatkoznak, függetlenül annak kategóriájától vagy üzemelési módjától.

RENDEZVÉNYEK

Zenés, táncos rendezvényt továbbra is tilos szervezni és tartani a vendéglátó- és szálláshelyeken egyaránt, beleértve a lakodalmakat is.Családi esemény vagy magánrendezvény ideértve az esküvői rendezvényeket is, abban az esetben szervezhető, ha azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.

 

A sportrendezvényen és a belépőjegyhez kötött kulturális eseményeken maximum este 11 óráig nézőként a védettségét igazoló személy, valamint a felügyelete alatt lévő kiskorúak maszkviselési kötelezettség nélkül vehetnek részt.

EDZÉSEK

A jégpályák, az uszodák, az edző- és fitnesztermek a koronavírus ellen védett személyek, továbbá edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel és az arra való felkészülés céljából a versenyszerűen sportolók és az őket felkészítő sportszakemberek által is látogathatók. A létesítmények látogatására jogosult személyek nem kötelesek maszkot viselni.

KASZINÓK ÉS KÁRTYATERMEK

A játékkaszinóban, illetve a kártyateremben az ott dolgozókon kívül csak olyan vendégek tartózkodhatnak, akik megfelelő védettséggel rendelkeznek a vírus ellen, és ezt megfelelően igazolták.