Hősök tere

Ámulj el Gábriel arkangyal hatalmas szobrán, tisztelegj az első világháború hősei előtt, találkozz szinte minden fontos szereplővel, akik hozzájárultak a modern Magyarország megteremtéséhez: ez a Hősök tere!

A magyar történelem egy helyen: a Hősök terén! 


Szinte a teljes magyar történelem vár itt. A Világörökség része e szabadtéri helyszín, monumentális szobrokkal. Mi ez? A Hősök tere! Érdemes előbb virtuálisan megismerned, hogy aztán személyesen is magadba szívhasd Magyarország történelmét. 

Miről mesélnek a Hősök tere szobrai? 


Az Andrássy út végén, a Hősök terén a 19. század második felében eredetileg a híres magyar építész, Ybl Miklós tervezte díszkút állt. Ez a Gloriette névre keresztelt kút végül átkerült a Széchenyi hegyre (ahol azóta is a Széchenyi-emlékmű és -kilátó része), mert a honfoglalás 1000 éves évfordulójára impozáns emlékművet terveztek a helyére: a Millenniumi emlékművet. Megtervezésére Schickedanz Albert építészt és Zala György szobrászművészt kérte fel Wekerle Sándor akkori miniszterelnök. Az emlékmű két félköríves oszlopcsarnokból, illetve egy középső szoborcsoportból áll. Az oszlopcsarnokok mai szobrai csak részben azonosak az eredetiekkel: néhányukat az idők során, történelmi okokból másokra cserélték. 

Lássuk, mi fogad ma a Hősök terén: 


Középen Gábriel arkangyal szobra áll egy 36 méteres oszlopon. Bal kezében kettős keresztet, jobbjában a Szent Koronát tartja – a monda szerint II. Szilveszter pápa álmot látott, melyben Gábriel arkangyal azt sugallta, hogy a másnap hozzá érkező első követnek adja az átadásra váró koronát, így bár a pápa Mieszko lengyel fejedelemnek ígérte azt, helyette István magyar fejedelem kapta meg, így lett Szent István az első magyar király. A mű nem csak a magyarok tetszését, hanem az 1900-as párizsi világkiállítás nagydíját is elnyerte. 
Gábriel oszlopa alatt állnak a hét magyar törzs vezéreinek – a hét honfoglaló vezérnek lovas szobrai, élükön Árpád vezérrel. • Az oszlopcsarnokokban a modern Magyarország megteremtésében aktív szerepet betöltő történelmi alakok 2,8 méteres bronzszobrai állnak. Mindegyikhez tartozik egy, a személyhez tartozó kor vagy tevékenység jellemző történelmi jelenetét ábrázoló dombormű. 

A bal oszlopcsarnokban az alábbi szobrok és domborművek láthatók (előbb a szobor, majd a dombormű témája): 
o Szent István király; István az 1000. év karácsonyán megkapja a koronát a pápától. 
o Szent László király; László legyőzi a leányrabló kun vitézt. 
o Könyves Kálmán király; Kálmán betiltja a boszorkányégetést. 
o II. András király; II. András kereszteshadjáratot vezet Jeruzsálem felszabadítására 
o IV. Béla; Béla a tatárjárás után felépíti az országot. 
o Károly Róbert király; a második morvamezei csata (Az egyetlen felirat nélküli dombormű, nem is véletlenül: ez a csata nem I. Károly uralkodása alatt zajlott. Tévedésről van szó tehát, melyet úgy próbáltak palástolni, hogy nem írtak semmit a mű alá.) 
o Nagy Lajos király; Nagy Lajos bevonul Nápolyba, 1384 

A jobb oszlopcsarnokban az alábbi szobrok és domborművek kaptak helyet (előbb a szobor, majd a dombormű témája): 
o Hunyadi János kormányzó és hadvezér; Hunyadi nándorfehérvári győzelmével megállítja a török hódítókat. 
o Hunyadi Mátyás király; Mátyás király a tudósai körében. 
o Bocskai István erdélyi fejedelem; Bocskai hajdúi harcban a császári zsoldosokkal. 
o Bethlen Gábor erdélyi fejedelem; Bethlen szövetséget köt a csehekkel, 1620. 
o Thököly Imre kuruc vezér és erdélyi fejedelem; Thököly kurucai a szikszói harcban legyőzik a labancokat, 1679. 
o II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem; Esze Tamás jobbágyseregével fogadja a lengyelektől hazatérő Rákóczi fejedelmet. 
o Kossuth Lajos; az alföldi nép fegyverbe hívása a ceglédi toborzóbeszéddel. A két félköríves oszlopcsarnok tetején a Háború és a Béke kétlovas kocsijait, valamint a Munka és a Jólét, illetve a Tudás és a Dicsőség allegorikus bronzfiguráit láthatod. 

A Hősök emlékköve később került ide: a robusztus emlékkövet az első világháborús hősök tiszteletére helyezték el a téren. Ha a Hősök terén jársz, ezeket se hagyd ki! Ha már úgy döntöttél, nyakig belemerülsz a magyar történelembe, kár lenne kihagyni a Hősök tere közvetlen környezetében lévő látványosságokat.
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Hősök tere

Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig: 00:00 - 24:00
Akadálymentesség:
Beszélt nyelvek:
Az attrakciónál nincs idegen nyelvű szolgáltatás.
Fizetési lehetőségek:
Az attrakció ingyenesen látogatható.
Utalványok/kuponok:
Az attrakció nem fogad el utalványokat, kuponokat.