Halászbástya

A magyar eklektika kiemelkedő példája eredetileg védelmi szerepet töltött be, nevét a Halászvárosról kapta. A Budai Várnegyed részeként 1987 óta az UNESCO Világörökség része, Budapest egyik fő látványossága, mely lenyűgöző kilátást kínál a városra.
Budapest I. kerületében található a magyar eklektika egyik legkiemelkedőbb példája, a Halászbástya neoromán stílusú épületegyüttese. Az építmény 1987 óta az UNESCO Világörökség része a Budai Várnegyeddel együtt, és az egyik legkedveltebb látványosság a fővárosban. A 140 méter hosszan elnyúló homlokzatról elképesztő kilátás nyílik a városra, innen gyönyörű fotókat készíthettek – ráadásul a magyarok többsége szerint tökéletes randevúhelyszín is. A Halászbástya romantikája tagadhatatlan, nem meglepő, hogy a nyári hétvégeken gyakran szolgál esküvők helyszínéül.

Régészeti kincsek rejtekhelye 


A Halászbástya eredetileg védelmi szerepet töltött be. Nevét az akkoriban alatta elterülő Halászvárosról kapta – szükség esetén az ott áruló halászok voltak a bástya védelmezői is. 1899-ben Schulek Frigyes építész tervei alapján indult el a felújítása, majd 1905. október 9-én adták át a nagyközönségnek. A munkálatok többek között azért tartottak ilyen sokáig, mert számos jelentős régészeti leletet, például gótikus és reneszánsz sírköveket találtak közben, és ráakadtak a dominikánusok egykori templomának szentélyére is. Schulek Frigyes elképzelései szerint a három szakaszból álló lépcsőzet, az északi és déli bástyák, a folyosók és a déli bástyaudvar alkotja az építmény egészét. Északi toronyként az egykori Híradás bástyát nevezte ki, míg a délit ő maga építette. Az udvarban helyet kapott az első magyar király, Szent István lovas szobra, ami Strobl Alajos munkája, az alapzat építményét pedig olyan domborművekkel díszítették, amelyek uralkodásának kiemelkedő pillanatairól – például a megkoronázásáról – emlékeznek meg. Azonban nem csak neki állítottak emléket a Halászbástyánál: Tóth István Hunyadi János szobra, a Kolozsvári testvérek Sárkányölő Szent György szobrának másolata mellett Julianus és Gerhardus barát szobra is itt található, a kőtornyok pedig a hét magyar honfoglaló vezérünket szimbolizálják. A Halászbástya a második világháború után újabb renoválásra szorult, amit éppen Schulek Frigyes fia, Schulek János vezetett, az átadására viszont csak jóval később, 2003-ban került sor.

A panoráma világhírű vonzereje


Az építmény amellett, hogy az egyik leglátogatottabb turisztikai látványosság Budapesten, népszerű forgatási helyszín is: például két világhírű énekesnő, Ellie Goulding és Selena Gomez videoklipjében is felbukkan. A Halászbástyától egyébként csak néhány lépés a Mátyás templom, ami koronázási helyszínként is funkcionált. Mindössze 197 lépcsőfok megtételével feljuthattok a templom tornyának alsó koszorúerkélyébe is.
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Halászbástya

Cím:
1014, Budapest, Szentháromság térÚtvonalterv
Kapcsolat:
ugyfelszolgalat@budavarikapu.hu+36 1 458 3000
Weboldal:
https://budavar.hu/halaszbastya/
Nyitvatartás:
Hétfő: 09:00 - 19:00
Kedd: 09:00 - 19:00
Szerda: 09:00 - 19:00
Csütörtök: 09:00 - 19:00
Péntek: 09:00 - 19:00
Szombat: 09:00 - 19:00
Vasárnap: 09:00 - 19:00
Akadálymentesség:
Az attrakció nem akadálymentesített.
Beszélt nyelvek:
angol,német
Fizetési lehetőségek:
KészpénzBankkártya
Utalványok/kuponok:
Az attrakció nem fogad el utalványokat, kuponokat.