Gresham-palota

Fényűzés mesterfokon: a varázslatos Gresham-palota Ámulj el fővárosunk egyik legpompásabb épületén: csodáld meg a magyarországi szecesszió műremekét, a Gresham-palotát! Tudtad, hogy ma ebben a palotában található Budapest legdrágább királyi lakosztálya?

A fényűző Gresham-palota története dióhéjban


Összeszedtük neked röviden ennek a pompás palotának a történetét, hogy teljes mértékben átjárhasson ennek a mesés helynek a szellemisége, mikor idelátogatsz. A Lánchíd pesti hídfőjénél álló Gresham-palota elődje az úgynevezett Nákó-palota volt, melyet az 1800-as években építtetett egy dúsgazdag görög kereskedőcsalád. Ezt a robusztus épületet szemelte ki magának a neves londoni Gresham életbiztosító-társaság, akik a birtokukba is vették 1880-ban. Néhány év használat után úgy döntöttek, a Nákó-palota helyére új, saját palotát emelnek: így készült el egy grandiózus beruházással 1906-ban a pompás Gresham-palota Quittner Zsigmond és a Vágó fivérek tervei alapján. A Gresham biztosítótársaság tagjai egészen a nagy gazdasági válságig élvezhették már-már arisztokratikus életmódjukat az impozáns építmény falai között, azonban a válság hatására a társaság kivonult az országból. A második világháború után a Gresham-palota sorsa kedvezőtlenül alakult: az objektumot államosították, a fényűző lakosztályokat puritán lakásokra cserélték, az épület állapota rohamosan romlott. 

Az 1990-es évek második felében dőlt el a palota további sorsa: kitűzték célul, hogy a Four Seasons hotel költözik ebbe a páratlan ingatlanba. A nagyszabású felújítási munkák egészen 2004-ig tartottak – azóta a Four Seasons Gresham Palace Hotel fogadja itt előkelő vendégeit. 

A Gresham-palota lenyűgöző épülete 


Amikor a Gresham biztosítótársaság úgy döntött, saját székházat építtet a Duna partján, a klasszicista Nákó-palota helyére szecessziós stílusú palota került, melynek tervezési és építési folyamatiba a kor legkiválóbb alkotóit vonták be. A meseszép szobrok Telcs Ede, Maróti Géza és Ligeti Miklós kezeinek munkái, az üvegablakokat és mozaikokat maga Róth Miksa készítette, a részletesen kidolgozott kovácsoltvas elemek Jungfer Gyula munkásságát dicsérik, a kerámiaburkolat pedig a világhírű Zsolnay-gyárban készült. Az így felépült remekmű Budapest egyik legimpozánsabb szecessziós épületévé avanzsált. 

Four Seasons Gresham Palace: a híres királyi lakosztály 


A Gresham-palotában működő káprázatos luxusszálloda a rekonstrukciós munkálatoknak köszönhetően hűen tükrözi a palota egykori pompáját. A hotel 179 szobával rendelkezik, s a két bámulatos elnöki lakosztályon túl egy 136 négyzetméteres királyi lakosztály is várja azokat, akik igazán fejedelmi vendéglátásra vágynak. A rezidencia részét képezi egy hatalmas erkély is, amelyről lenyűgöző panoráma nyílik a Dunára és a főváros teljes budai oldalára. Ha maga az arisztokratikus környezet nem lenne elég ellenállhatatlan, eláruljuk, hogy a hotelnek egy komplett saját fürdője is van, ahol medencék, szaunák és különböző terápiák közül válogathatsz. 

Öt izgalmas tény a Gresham biztosítótársaságról és a palotáról 


Tudtad, hogy... 
• a Gresham biztosítótársaságnál dolgozott Sir Arthur Conan Doyle is, akinek az itt szerzett bevétele hozzájárult, hogy megírja és kiadhassa Sherlock Holmes kalandjait? 
• a Gresham-palotában működő elegáns kávéházban jöttek össze a két világháború között a haladó szellemű képzőművészek, művészettörténészek és műgyűjtők? 
• a palota alagsorában működött több ízben is az ország első kabaréja, amely egy valódi kis „oázisnak” számított a fővárosi értelmiség számára? 
• a felújított épület a munkálatok befejezését követő évben Építőipari Nívódíjat kapott „műemlék-helyreállítás, rehabilitáció” kategóriában? 
• a Magyarországra érkező hírességek, államfők és üzletemberek nagy része szinte biztosan a Gresham-palotában száll meg? 

 Látogass el ebbe a szecessziós műremekbe, vár a fényűző Gresham-palota!
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Gresham-palota

Cím:
1051, Budapest, Széchenyi István tér 5-6.Útvonalterv
Kapcsolat:
budapest.pbx@fourseasons.com+36 1 268 6000
Weboldal:
https://www.fourseasons.com/budapest/
Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig: 00:00 - 24:00
Akadálymentesség:
Beszélt nyelvek:
angol
Fizetési lehetőségek:
Az attrakció ingyenesen látogatható.
Utalványok/kuponok:
Az attrakció nem fogad el utalványokat, kuponokat.