Gresham-palota

FĂ©nyƱzĂ©s mesterfokon: a varĂĄzslatos Gresham-palota Ámulj el fƑvĂĄrosunk egyik legpompĂĄsabb Ă©pĂŒletĂ©n: csodĂĄld meg a magyarorszĂĄgi szecessziĂł mƱremekĂ©t, a Gresham-palotĂĄt! Tudtad, hogy ma ebben a palotĂĄban talĂĄlhatĂł Budapest legdrĂĄgĂĄbb kirĂĄlyi lakosztĂĄlya?

A fĂ©nyƱzƑ Gresham-palota törtĂ©nete diĂłhĂ©jban


ÖsszeszedtĂŒk neked röviden ennek a pompĂĄs palotĂĄnak a törtĂ©netĂ©t, hogy teljes mĂ©rtĂ©kben ĂĄtjĂĄrhasson ennek a mesĂ©s helynek a szellemisĂ©ge, mikor idelĂĄtogatsz. A LĂĄnchĂ­d pesti hĂ­dfƑjĂ©nĂ©l ĂĄllĂł Gresham-palota elƑdje az Ășgynevezett NĂĄkĂł-palota volt, melyet az 1800-as Ă©vekben Ă©pĂ­ttetett egy dĂșsgazdag görög kereskedƑcsalĂĄd. Ezt a robusztus Ă©pĂŒletet szemelte ki magĂĄnak a neves londoni Gresham Ă©letbiztosĂ­tĂł-tĂĄrsasĂĄg, akik a birtokukba is vettĂ©k 1880-ban. NĂ©hĂĄny Ă©v hasznĂĄlat utĂĄn Ășgy döntöttek, a NĂĄkĂł-palota helyĂ©re Ășj, sajĂĄt palotĂĄt emelnek: Ă­gy kĂ©szĂŒlt el egy grandiĂłzus beruhĂĄzĂĄssal 1906-ban a pompĂĄs Gresham-palota Quittner Zsigmond Ă©s a VĂĄgĂł fivĂ©rek tervei alapjĂĄn. A Gresham biztosĂ­tĂłtĂĄrsasĂĄg tagjai egĂ©szen a nagy gazdasĂĄgi vĂĄlsĂĄgig Ă©lvezhettĂ©k mĂĄr-mĂĄr arisztokratikus Ă©letmĂłdjukat az impozĂĄns Ă©pĂ­tmĂ©ny falai között, azonban a vĂĄlsĂĄg hatĂĄsĂĄra a tĂĄrsasĂĄg kivonult az orszĂĄgbĂłl. A mĂĄsodik vilĂĄghĂĄborĂș utĂĄn a Gresham-palota sorsa kedvezƑtlenĂŒl alakult: az objektumot ĂĄllamosĂ­tottĂĄk, a fĂ©nyƱzƑ lakosztĂĄlyokat puritĂĄn lakĂĄsokra cserĂ©ltĂ©k, az Ă©pĂŒlet ĂĄllapota rohamosan romlott. 

Az 1990-es Ă©vek mĂĄsodik felĂ©ben dƑlt el a palota tovĂĄbbi sorsa: kitƱztĂ©k cĂ©lul, hogy a Four Seasons hotel költözik ebbe a pĂĄratlan ingatlana. A nagyszabĂĄsĂș felĂșjĂ­tĂĄsi munkĂĄk egĂ©szen 2004-ig tartottak – azĂłta a Four Seasons Gresham Palace Hotel fogadja itt elƑkelƑ vendĂ©geit. 

A Gresham-palota lenyƱgözƑ Ă©pĂŒlete 


Amikor a Gresham biztosĂ­tĂłtĂĄrsasĂĄg Ășgy döntött, sajĂĄt szĂ©khĂĄzat Ă©pĂ­ttet a Duna partjĂĄn, a klasszicista NĂĄkĂł-palota helyĂ©re szecessziĂłs stĂ­lusĂș palota kerĂŒlt, melynek tervezĂ©si Ă©s Ă©pĂ­tĂ©si folyamatiba a kor legkivĂĄlĂłbb alkotĂłit vontĂĄk be. A meseszĂ©p szobrok Telcs Ede, MarĂłti GĂ©za Ă©s Ligeti MiklĂłs kezeinek munkĂĄi, az ĂŒvegablakokat Ă©s mozaikokat maga RĂłth Miksa kĂ©szĂ­tette, a rĂ©szletesen kidolgozott kovĂĄcsoltvas elemek Jungfer Gyula munkĂĄssĂĄgĂĄt dicsĂ©rik, a kerĂĄmiaburkolat pedig a vilĂĄghĂ­rƱ Zsolnay-gyĂĄrban kĂ©szĂŒlt. Az Ă­gy felĂ©pĂŒlt remekmƱ Budapest egyik legimpozĂĄnsabb szecessziĂłs Ă©pĂŒletĂ©vĂ© avanzsĂĄlt. 

Four Seasons Gresham Palace: a hĂ­res kirĂĄlyi lakosztĂĄly 


A Gresham-palotĂĄban mƱködƑ kĂĄprĂĄzatos luxusszĂĄlloda a rekonstrukciĂłs munkĂĄlatoknak köszönhetƑen hƱen tĂŒkrözi a palota egykori pompĂĄjĂĄt. A hotel 179 szobĂĄval rendelkezik, s a kĂ©t bĂĄmulatos elnöki lakosztĂĄlyon tĂșl egy 136 nĂ©gyzetmĂ©teres kirĂĄlyi lakosztĂĄly is vĂĄrja azokat, akik igazĂĄn fejedelmi vendĂ©glĂĄtĂĄsra vĂĄgynak. A rezidencia rĂ©szĂ©t kĂ©pezi egy hatalmas erkĂ©ly is, amelyrƑl lenyƱgözƑ panorĂĄma nyĂ­lik a DunĂĄra Ă©s a fƑvĂĄros teljes budai oldalĂĄra. Ha maga az arisztokratikus környezet nem lenne elĂ©g ellenĂĄllhatatlan, elĂĄruljuk, hogy a hotelnek egy komplett sajĂĄt fĂŒrdƑje is van, ahol medencĂ©k, szaunĂĄk Ă©s kĂŒlönbözƑ terĂĄpiĂĄk közĂŒl vĂĄlogathatsz. 

Öt izgalmas tĂ©ny a Gresham biztosĂ­tĂłtĂĄrsasĂĄgrĂłl Ă©s a palotĂĄrĂłl 


Tudtad, hogy... 
‱ a Gresham biztosĂ­tĂłtĂĄrsasĂĄgnĂĄl dolgozott Sir Arthur Conan Doyle is, akinek az itt szerzett bevĂ©tele hozzĂĄjĂĄrult, hogy megĂ­rja Ă©s kiadhassa Sherlock Holmes kalandjait? 
‱ a Gresham-palotĂĄban mƱködƑ elegĂĄns kĂĄvĂ©hĂĄzban jöttek össze a kĂ©t vilĂĄghĂĄborĂș között a haladĂł szellemƱ kĂ©pzƑmƱvĂ©szek, mƱvĂ©szettörtĂ©nĂ©szek Ă©s mƱgyƱjtƑk? 
‱ a palota alagsorĂĄban mƱködött több Ă­zben is az orszĂĄg elsƑ kabarĂ©ja, amely egy valĂłdi kis „oĂĄzisnak” szĂĄmĂ­tott a fƑvĂĄrosi Ă©rtelmisĂ©g szĂĄmĂĄra? 
‱ a felĂșjĂ­tott Ă©pĂŒlet a munkĂĄlatok befejezĂ©sĂ©t követƑ Ă©vben ÉpĂ­tƑipari NĂ­vĂłdĂ­jat kapott „mƱemlĂ©k-helyreĂĄllĂ­tĂĄs, rehabilitĂĄció” kategĂłriĂĄban? 
‱ a MagyarorszĂĄgra Ă©rkezƑ hĂ­ressĂ©gek, ĂĄllamfƑk Ă©s ĂŒzletemberek nagy rĂ©sze szinte biztosan a Gresham-palotĂĄban szĂĄll meg? 

 LĂĄtogass el ebbe a szecessziĂłs mƱremekbe, vĂĄr a fĂ©nyƱzƑ Gresham-palota!
Az informĂĄciĂłk tĂĄjĂ©koztatĂł jellegƱek, bƑvebb informĂĄcióért kĂ©rjĂŒk keresse fel az attrakciĂłt a megadott elĂ©rhetƑsĂ©gek egyikĂ©n!

Gresham-palota

CĂ­m:
1051, Budapest, SzĂ©chenyi IstvĂĄn tĂ©r 5-6.Útvonalterv
Kapcsolat:
budapest.pbx@fourseasons.com+36 1 268 6000
Weboldal:
https://www.fourseasons.com/budapest/
NyitvatartĂĄs:
HĂ©tfƑtƑl vasĂĄrnapig: 00:00 - 24:00
Akadålymentesség:
Beszélt nyelvek:
angol
FizetĂ©si lehetƑsĂ©gek:
Az attrakciĂł ingyenesen lĂĄtogathatĂł.
UtalvĂĄnyok/kuponok:
Az attrakciĂł nem fogad el utalvĂĄnyokat, kuponokat.