Egerszalóki sódomb

Magyarország híres fürdőkultúrájának ékköve az Északi-középhegységben Egerszalók. Nem véletlen: a Gyógyvizek Völgyének településén a mélyből feltörő gyógyvíz, a felszínen csodálatos sódombot hozott létre, amit egyszer az életben mindenkinek látnia kell!

Magyarország valóban ezernyi meglepetést tartogat!


Talán nem is hinnétek, de a Heves megyei Egerszalókon egy olyan természeti jelenséget láthattok, amiből a világon csupán három létezik. Indulhatunk? A Gyógyvizek Völgye méltán híres az ott található sódombjáról, amit a mélyből feltörő gyógyvíz hozott létre, és alakít mind a mai napig. Ehhez hasonló nem mindennapi természeti képződményt ezen kívül mindössze két helyen: a törökországi Pamukkaléban és az USA Yellowstone nemzeti parkjában figyelhettek meg – éppen ezért, ha már az országban jártok, bűn lenne kihagyni. A 410 méter mélyről feltörő, 65-68 Celsius fokos hévíz 1200 négyzetméteres sódombját a Nosztalgia Fürdő parkolójából induló ösvény mentén egészen közelről is megcsodálhatjátok. A fürdőzés szerelmeseit pedig várja a Saliris Resort Gyógy- és Wellnessfürdő, amelynek medencéiből közvetlen rálátás nyílik a dombra. A fürdővíz 30 nyomelemet tartalmaz, legfontosabb alkotóelemei a kalcium, nátrium, magnézium és a kén. Ez utóbbi miatt, a környéket erős kénes szag lengi be, ez azonban ne szegje kedvetek: a látvány és a gyógyhatás ugyanis egészen biztosan kárpótol!

Kőolaj helyett gyógyvíz!


A domb létét annak köszönheti, hogy 1961-ben fúrásokat végeztek a területen. Bár földgázt és kőolajat kerestek, helyettük végül ezt a hévízforrást találták, ami manapság ezrével vonzza az ízületi és reumás betegségekben szenvedőket és persze a fürdőzés szerelmeseit. 2016-ban Egerszalók elnyerte a gyógyhely minősítést.

A Gyógyvizek Völgye azonban számos egyéb látnivalót tartogat még!


Barangoljátok be a környéket, lessetek be a riolittufa kőzetbe vájt barlanglakásokba, ahol megismerhetitek a magyar népi hagyományokat is. A Laskó patak felduzzasztásával létrehozott tavacska kitűnő horgász és kirándulóhely. Levezetésként érdemes megkóstolni a környék leghíresebb borait, például az egerszóláti olaszrizlinget vagy épp az egri bikavért. Ha városnézésre is vevők vagytok, irány az Egerszalóktól csupán 5 kilométerre fekvő Eger, ahol remek sétát lehet tenni a kulturális és építészeti szempontból is különleges belvárosban.
Az információk tájékoztató jellegűek, bővebb információért kérjük keresse fel az attrakciót a megadott elérhetőségek egyikén!

Egerszalóki sódomb

Nyitvatartás:
Hétfőtől vasárnapig: 00:00 - 24:00
Akadálymentesség:
Az attrakció nem akadálymentesített.
Beszélt nyelvek:
angol
Fizetési lehetőségek:
Az attrakció ingyenesen látogatható.
Utalványok/kuponok:
Az attrakció nem fogad el utalványokat, kuponokat.