Veszprém-Balaton 2023-Rendhagyó terek2022. augusztus 23. - december 6.

Több helyszínenBalaton Kép: Veszprém-Balaton 2023

Kedves Látogató!

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a honlapon szereplő rendezvények, események az aktuális járványhelyzet függvényében kerülnek lebonyolításra, így a cikkben foglalt információk tájékoztató jellegűek. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. Kérjük, hogy az események megvalósulásáról minden esetben tájékozódjon a rendezvények hivatalos honlapján.

A VEB 2023 EKF színházi koncepciójának javasolt projektjei hosszú távon kívánják felpezsdíteni Veszprém és a Balaton-régió színházi életét. Célunk, hogy izgalmas, sokszínű előadásokkal töltsük meg Veszprém és a régió utcáit, tereit, kapualjait és tulajdonképpen bármilyen területet, ahol egy adott darabot elő lehet adni. 

Ki szeretnénk vinni a színházat az emberek közé, és lehetőséget szeretnénk biztosítani a különböző színházi műfajok bemutatására, valamint a fiatal alkotók vagy alkotócsoportok régiós bemutatkozására is. Szeretnénk, ha a színházi előadások látogatása nem csupán egy szűk, az adott művészeti ág iránt egyébként is érdeklődő társadalmi kör számára lenne természetes elfoglaltság, hanem egy lényegesen szélesebb réteg ismerné fel, hogy a világ és az ember megismerésének, valamint egy minden szempontból prosperáló társadalom kialakításának egyik kulcsa lehet a drámaművészet. 

Az előadássorozat 2022 június 14-én indul, idén 7 alkalommal biztosítunk színes színházi élményt az érdeklődőknek, rendhagyó tereken.

 

Helyszínek:

 

Zalahaláp - Haláp hegy (Zalahaláp tanösvény csúcs, Zalahaláp, Unnamed Road, 8308)

 

 

08.23. 15:00 Balaton Teátrum: Brémai muzsikusok (gyerekelőadás) // 18:00 Rege a tihanyi visszhangról

 

Lipták Gábor Aranyhíd című kötetében olvasható balatoni mondák, mesék történetek közt szereplő „A tihanyi visszhang” címmel írt munkájának musical műfajban való feldolgozását viszi színpadra a Balaton Teátrum társulata.

 

Veszprém, Lovassy László Gimnázium tornacsarnok (Veszprém, Cserhát ltp. 11, 8200)

09.06. 18:00 Fabacsovics Lili: Hogyan írjunk happy endet?

Mi lehet egyetlen este hozadéka? Olykor egy egészen új élet, olykor csak a gyötrelmes másnap. Fabacsovics Lili darabja egyszerre szórakoztató és szívbemarkoló; szereplői talányosak, életük csupa titok és hazugság, azaz sokban hasonlít a miénkhez – végtére is mindannyian a boldogságot keressük.

 

 

Gasztroszínház (Badacsonytomaj, Folly Arborétum és Borászat)

10.04. Kabóca Bábszínház: Betyárok ideje – puska, gombóc újra töltve –

Olyan vacsoraszínházi formában szeretnénk megszólítani leendő nézőinket, mely eltér a hagyományos interaktív előadások hagyományától, s kevésbé a nézők bevonására, mind inkább a látványos szórakoztatásra koncentrál. Célunk új közönségréteget megszólítani, s egy teljesen különleges élményt nyújtani a finoman elfogyasztott vacsora mellé.

 

 

Veszprém, Hangvilla (Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2, 8200)

11.08. Élő-kép Színház: Tara teknője

Minden kultúrában megjelenik az ősanya, a Földanya, mint az őstudás, a mindent átölelő gondoskodás és védelmezés archetípusa. A buddhista hagyományban az Ősanya Buddha egyik alakja Tara, a Szabadító Istennő, fő tevékenysége a félelem és a veszély elhárítása. A hindu tantrikus hagyományban Tara az együttérzés ősereje. A hinduizmusban a világ keletkezését egy teknőshöz kapcsolják, a görög-római mitológiában a teknős a termékenység szimbóluma. Az ókori kínai világfelfogásban megjelenik a kozmikus méretű teknős, aki a páncélján hordja a Földet. Így olvad össze a Tara teknőjében e két archetípus.

 

Veszprém, Expresszó (Veszprém, Brusznyai Árpád u. 2, 8200)

12.06. TÁP Színház: Roletti

A férfibarátság határainak őre már jó ideje szemmel tartja Jakabot és Jánost. Jelentése szerint kezdetben csupán átlagos szomszédok voltak, majd ivócimborák lettek, de aztán történt valami, ami miatt már képtelenség őket kategóriába sorolni. Egyre furább dolgokat művelnek együtt: madárfiókákat mentenek az erdőben, óvónőket inzultálnak, almacsutkával dobnak herén divatos férfiakat, idős asszonyok elől lopják el a liftet, templomi esküvőket zavarnak meg, pszichológiai kísérletekben vesznek részt, bowling pályákat törölnek el a föld színéről és még az olajos csúszka masszázstól sem riadnak vissza.

 

További információ: https://veszprembalaton2023.hu/projekt/rendhagyo-terek