Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál2022. október 7 - 22.

Több helyszínenBudapestFotó: Ari Magg

Kedves Látogató!

 

Felhívjuk figyelmét, hogy a honlapon szereplő rendezvények, események az aktuális járványhelyzet függvényében kerülnek lebonyolításra, így a cikkben foglalt információk tájékoztató jellegűek. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. Kérjük, hogy az események megvalósulásáról minden esetben tájékozódjon a rendezvények hivatalos honlapján.

Domingo, Ólafsson, Coltrane, Neue Oper Wien, Hiatus Kaiyote – íme az első nevek a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjából!

Plácido Domingo, Víkingur Ólafsson és az Orchestre symphonique de Montréal, Ravi Coltrane, a Hiatus Kaiyote, valamint a Jörg Widmann operájával érkező Neue Oper Wien társulata mellett többek között a Janoska Ensemble, a Rajkó Zenekar, Michael Volle, a Studio 5 és Oláh Kálmán is kivételes programmal készül a 2022. október 7-én kezdődő Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztiválra. Az ősz várva várt eseménysorozata kihagyhatatlan kulturális csemegékkel, premierekkel, izgalmas műfaji fúziókkal, ragyogó szólistákkal és jubiláló zenekarokkal, a hazai és nemzetközi művészeti élet meghatározó alkotóival várja a közönséget. Jegyek a Liszt Ünnep frissen bejelentett eseményeire már kaphatók!

 

Mi mindenre számíthatnak a fesztivál látogatói az idei Liszt Ünnep keretében? Az évszázadokon át eleven spanyol zenés színház, a zarzuela legszebb dalaival áll színpadra a hazai közönség kedvence, az operavilág legendája, Plácido Domingo, bizonyítva, hogy e műfaj nem pusztán a tradíciókról, de a jelenről és a jövőről is szól. Budapestre látogat a kiváló szaxofonművész, zenekarvezető, producer és zeneszerző, Ravi Coltrane, aki hat saját albuma mellett a nemzetközi jazzélet olyan ikonikus alkotóival készített felvételeket, mint Joe Lovano, David Liebman vagy Jack DeJohnette, október 18-án a Liszt Ünnepen pedig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermet tölti meg élettel és muzsikával.

 

A három pozsonyi születésű Janoska fivér és a nagybőgőn játszó sógor, Julius Darvas egészen különleges módon teszi maivá és minden ízében „janoskássá” a legnagyobb klasszikusok jól ismert remekeit, legyenek azok Mozart-darabok vagy épp Beatles-dalok. Nem meglepő tehát, hogy rendszeresen napjaink legnagyobb világsztárjaival koncerteznek, október 11-én pedig a Zeneakadémia színpadán figyelhetjük őket lenyűgözve! Az ismert zeneszerző és nagyszerű klarinétművész, Jörg Widmann első operája nemcsak elgondolkodtató, provokatív, a modern biotechnológiához köthető etikai kérdéseket boncolgat, hanem egy izgalmas érzelmi drámát is megjelenít... Beleszerethetünk-e vajon egy klónba? A Roland Schimmelpfennig librettója alapján írt, Das Gesicht im Spiegel (Arc a tükörben) című mű a Neue Oper Wien előadásában debütál a fesztiválon.

Liszt öröksége és szellemisége, az életművét jellemző kiemelkedő minőség és formai gazdagság hűen tükröződik a nevét viselő fesztivál programjában számtalan műfajban, de természetesen világhírű zeneszerzőnk ikonikus művei sem hiányozhatnak a Müpa szervezésében megvalósuló Liszt Ünnepről. A világhírű izlandi zongoristazseni, Víkingur Ólafsson sok szálon kötődik a magyar zenéhez, lemezeivel, koncertjeivel világszerte nagy feltűnést keltett, és a magyar közönséget is elvarázsolta – október 22-én Ravel rendkívül üde és sziporkázóan szellemes zongoraversenyét a Montreáli Szimfonikus Zenekar partnereként adja elő, de a koncerten Liszt Ferenc előtti főhajtásképp a Les Préludes is felcsendül. Oláh Kálmán mindig szívesen fordult a klasszikus zenéhez, Bachhoz, Chopinhez éppúgy, mint Bartókhoz vagy Kodályhoz, ezúttal pedig – zeneszerzőként és előadóként is – olyan terepen mozoghat, mely különösen közel áll hozzá: október 19-ei estjén Lisztkompozícióiból merít inspirációt. Sőt, az idén alapításának 70. évfordulóját ünneplő, számtalan díjjal kitüntetett Rajkó Zenekar is igazi különlegességgel készül a Liszt Ünnepre: jubileumi koncertjükön a kiváló zongoraművésszel, Balázs Jánossal kiegészülve Liszt nagyszabású rapszódiája, a Magyar fantázia szólal meg összetéveszthetetlen „Rajkó-stílusban", felejthetetlen pillanatokat ígérve! 

 

További információ: www.lisztunnep.hu