Az olimpiai győzelem ma is élő emlékhelye

A magyar olimpiai érmek emlékét számos szobor és emlékmű őrzi. A szentesi olimpiai emlékmű viszont a maga nemében egyedülálló, hiszen egy élőlényről, az egykori facsemetéből mára terebélyes kocsányos tölggyé cseperedett fáról van szó.

Az 1936-os berlini olimpián minden győztes egy facsemetét is kapott az aranyérme mellé. Az erdélyi, korondi születésű Lőrincz Márton birkózó kötöttfogásban, légsúlyban szerzett olimpiai bajnoki címet 1936. augusztus 9-én. Hazatérve a második szülővárosának tekintett Szentesnek adományozta, és a városban ültette el a maga facsemetéjét. Itt, a Kurca-parti városban készült fel ugyanis az olimpiára Papp Lajos olimpiai helyezett birkózóval. A levéltárban fennmaradt levele szerint ezekkel a szavakkal ajándékozta a városnak a fiatal tölgyfát: „Hirdesse ez a tölgyfa Szentes város iránti szeretetemet és legfőképpen azt, hogy bár az ország sok városa megtisztelt ünneplésével, szívemhez mégis ez a nemes város férkőzött legközelebb, amikor fiának fogadott." A fát 1937. március 29-én ültették el a bajnok jelenlétében a mai Petőfi és Szent Imre herceg utcák találkozásánál, a Polgári Leányiskola előtt, ahol ma is áll.

 

Az egykori facsemetéből az azóta eltelt több mint 8 évtized alatt terebélyes, árnyat adó kocsányos tölgy lett. A szentesiek „Olimpiai tölgy” néven ismerik, az idelátogatók számára pedig emléktábla jelzi a faóriás különlegességét. Ma már három-négy embernek kell összekapaszkodnia, ha át szeretnék érni a hatalmas törzset.

A múlt izgalmas emlékei a városban

Szentes városa e különleges emlékmű mellett más, érdekes látnivalókban is bővelkedik. A múlt izgalmas emlékeivel vár a Tűzoltótörténeti Kiállítás, a Vasúttörténeti Emlékhely, a Postatörténeti Emlékszoba és a Péter Pál Polgárház. A városi sportcsarnok előtti téren áll egy másik egyedülálló, sporthoz kapcsolódó emlékhely: a 10 danos japán karatemester, Sosai Masutatsu Oyama, a Kyokushin karate megalkotójának emlékműve, a szakrális jelentést hordozó Shinto-kapuval. Ez utóbbi a világon egyedülálló, hiszen hasonló emlékművek létesítését korábban csak Japánban engedélyezték.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!