Adventi csodavilág, bármerre járunk Magyarországon

A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepét, a Karácsonyt megelőző négy hét a várakozás ideje, az év legmeghittebb időszaka. Az ünnep neve az „Adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Az Úr eljövetele”. Jelentése nemcsak a fizikai készülődést hordozza magában, ilyenkor nem csupán az utcákat és otthonainkat töltik meg fénnyel a csillogó gyertyák, izzósorok, hanem a szívekbe is fény, szeretet, öröm és béke költözik.

Négy hét csodavilág

A karácsony meghitt és szeretettel teli pillanatai az adventnek köszönhetően térben és időben kitágulnak: négy héten keresztül veszi körbe az embert számtalan kedves íz, illat és megannyi fényes csoda. A vásárok finomságai, kézműves termékei, játékai nemcsak a kicsiknek szereznek örömet, korfüggetlenül mindenki boldog kisgyerekké változhat pár órára egy adventi vásárban. Ezek a hetek azonban nem csak a vásárlásról szólnak, sokkal inkább az együttlétről, a közösen töltött meghitt pillanatokról, az új emlékekről, amelyeket együtt teremtünk meg a hideg, mégis családias, barátságos környezetben.

Budapest a világ legjobbjai között

Budapesten, Európa nagyvárosaihoz hasonlóan évek óta tartanak ilyenkor kirakodóvásárokat, évről évre kiváló minőségben, mindig valami különlegessel fűszerezve, és mindig az értékes kézműveshagyományokat a fókuszba helyezve. Budapest minden évben előkelő helyen szerepel az adventi vásárok világrangsorában: a Bazilika melletti kirakodóvásárt a European Best Destinations online közönségszavazásán Európa legjobbjának választották 2020-ban és a második legjobbnak 2021-re, emellett a korábbi években is volt pár elismerő helyezésünk.

 

A szép eredmény nem véletlen: Budapestet télen is látni kell, mert az egész várost belengő ünnepi hangulatnak köszönhetően szinte többet ad, mint nyáron, legyen szó akár fotótémáról, akár kulináris élvezetekről. Építészeti értékei ráadásul akkor is széppé és karácsonyi hangulatúvá teszik a téli fővárost, ha épp nem esik a hó.

 

Városszerte kisebb és nagyobb adventi kirakodóvásárok nyílnak erre a körülbelül egy hónapra, a legismertebb talán a Szent István-bazilika környéke és a Vörösmarty tér, de például az Erzsébet téren és Budán itt-ott is számtalan kisebb vásárocska várja a sétálót, hogy egy pohár finom meleg itallal felmelegítse városnézés közben. Ha pedig mindez esetleg egy kellemes fürdőzéssel is összekapcsolódik, akkor olyan lelki doppingot ad, ami biztosan átlendíti az idelátogatót a hideg hónapok hátralévő szomorkásabb napjain.

Elbűvölő fényjáték a Margitszigeten

2022-ben még egy rendkívüli program teszi hangulatossá a téli estéket Budapesten! A Margitszigeten a Lumina Park kiállítás mesebeli fény- és hangjátékkal gondoskodik arról, hogy minden látogatót magával ragadjon a közelgő ünnep varázsa. A Palatinus fürdő területén berendezett 1800 méteres sétányon, a 19 különféle helyszínen felállított installációknak hála bebarangolhatjuk Indiát, Ausztráliát, Kínát és az Egyesült Államokat. Gyerekeknek és felnőtteknek is óriási élményt nyújt a fák lombkorona szintjéig érő fényzsiráf, az autó, amibe akár be is ülhetünk vagy a csúszdák tetejéről integető asztronauták.

 

A Lumina Park február 28-ig minden nap 17-21 óra között várja a látogatókat!

Országszerte vár az adventi vásárok kivételes hangulata

Adventi hangulat és adventi vásárok azonban nem csupán Budapesten vannak, szinte mindegyik vidéki város vagy falu készül kisebb-nagyobb kirakodóvásárral és programmal. Van, ahol csak egy hétvége erejéig, van, ahol az egész adventi szezonban. Híresen meghitt adventi hangulat van például Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsen, Sopronban - de a főváros szomszédságában, Szentendrén is. Ezekre a városokra is igaz, hogy a szépségüket az ünnepi fények még jobban kiemelik, így aki minden arcukat látni szeretné, az a télit sem hagyhatja ki. Különösen érdekesek a Balaton menti kistelepülések adventi mulatságai és díszei, hiszen ott nézelődünk egy forralt borral vagy egyéb finomsággal a kezünkben, ahol fél éve még napernyő alatt vagy épp biciklivel az oldalunkon, kukoricával és üdítővel a kézben tettük ugyanezt.

 

Ilyentájt azonban nemcsak a helységek készülnek az ünnepi szezonra, hanem a turisztikai szolgáltatók is, legcsábítóbb példa erre, hogy több kisvasúton szoktak tartani tematikus ünnepi járatokat, különleges Mikulásvonattal vagy állomáshoz kötött adventi programokkal várva a kicsiket – de akár a nagyobbakat is, hiszen a karácsonyi ünnepkör szeretetéből nem nagyon lehet kinőni, de talán nem is érdemes.

 

A vidéki városok-falvak adventi kirakodóvásárainak van egy különlegessége a budapestiekhez képest: mégpedig a változatosság. Sok kézművesnek ugyanis nem célszerű vagy nem éri meg egy egész adventi vásár idejére a fővárosba költözni, egy-egy hétvégi programra viszont szívesen elugranak a saját régiójukban, így olyan biofinomságokat és kézzel készült apróságokat találhatunk egy-egy vidéki település vásárában, amivel egyébként sosem találkozhattunk volna.

#CSODASMAGYARORSZAG

Oszd meg fényképeidet a #csodasmagyarorszag jelöléssel!

MAGYARORSZÁG CSODÁI: MÁTYÁS-TEMPLOM, BUDAPESTFolytatódik Magyarország csodáit bemutató minisorozatunk, fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a budapesti Mátyás-templomot mutatjuk be!
Magyarország Csodái: Mátyás-templom, Budapest
Csodás Magyarország: Budapest környéke
Budapest, örökségünk formálta
Magyarország Csodái: Szépművészeti Múzeum

Neked ajánljuk