Adventi csodavilág, bármerre járunk Magyarországon

Adventi Ünnep a BazilikánálSzent István Bazilika, BudapestBudapest és környéke turisztikai térség

A keresztény világ egyik legnagyobb ünnepét, a Karácsonyt megelőző négy hét a várakozás ideje, az év legmeghittebb időszaka. Az ünnep neve az „Adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: „Az Úr eljövetele”. Jelentése nemcsak a fizikai készülődést hordozza magában, ilyenkor nem csupán az utcákat és otthonainkat töltik meg fénnyel a csillogó gyertyák, izzósorok, hanem a szívekbe is fény, szeretet, öröm és béke költözik.

Az idei évben ráadásul visszatérhetünk korábbi szokásainkhoz, szép hagyományainkhoz, hiszen tavaly - ahogy a világ legtöbb városában - Magyarországon is elmaradtak a csodás hangulatú Adventi események, és mindannyiunknak fájóan hiányzott, hogy egy gőzölgő forralt bor és a friss, forró kürtőskalács mellett a barátainkkal, szüleinkkel, gyermekeinkkel, családunkkal éljük át a készülődés örömét. Idén így most mindenki különleges várakozással tekint e kedves hangulatokkal átszőtt hetekre. Az advent varázsa országszerte vár!

Négy hét csodavilág

A karácsony meghitt és szeretettel teli pillanatai az adventnek köszönhetően térben és időben kitágulnak: négy héten keresztül veszi körbe az embert számtalan kedves íz, illat és megannyi fényes csoda. Az utcák és az épületek díszkivilágítása ünnepi fénybe öltözteti a világot, így kárpótolva a korai sötétségért. A vásárok finomságai, kézműves termékei, játékai nemcsak a kicsiknek szereznek örömet, korfüggetlenül mindenki boldog kisgyerekké változhat pár órára egy adventi vásárban. Ezek a hetek azonban nem csak a vásárlásról szólnak, sokkal inkább az együttlétről, a közösen töltött meghitt pillanatokról, az új emlékekről, amelyeket együtt teremtünk meg a hideg, mégis családias, barátságos környezetben. Tavaly sajnos a járványhelyzet nem tette lehetővé, hogy együtt legyünk egy-egy forralt bort vagy puncsot kortyolgatva, így idén talán minden eddiginél fontosabb ez az időszak, amikor közösen, akár családdal, akár barátokkal végre egy kis fahéjillatú levegőt szívhatunk a vásári forgatagban.

Városi séták az adventi hétvégéken

Idén közel 30 városban segítenek abban a Tourinform irodák, hogy bárki többet tudhasson meg a hagyományokról, legendákról és történelmi titkokról: az adventi időszak helyi szokásairól. Hétvégenként bárkit szívesen látnak az előre megszervezett közös sétákon, ami családi programnak is nagyszerű lehetőség. A részt vevő városok és az ottani Tourinform irodák Facebook-oldalai – ahol az eseményeket meghirdetik – ITT ÉRHETŐEK EL. 

Budapest a világ legjobbjai között

Ha nem szervezett programra vágyik valaki, természetesen barátokkal és családokkal is útra kelhet, például Budapesten, ahol Európa nagyvárosaihoz hasonlóan évek óta tartanak ilyenkor kirakodóvásárokat, évről évre kiváló minőségben, mindig valami különlegessel fűszerezve, és mindig az értékes kézműveshagyományokat a fókuszba helyezve. Budapest minden évben előkelő helyen szerepel az adventi vásárok világrangsorában: a Bazilika melletti kirakodóvásárt a European Best Destinations online közönségszavazásán Európa legjobbjának választották 2020-ban és a második legjobbnak 2021-re, emellett a korábbi években is volt pár elismerő helyezésünk.

 

A szép eredmény nem véletlen: Budapestet télen is látni kell, mert az egész várost belengő ünnepi hangulatnak köszönhetően szinte többet ad, mint nyáron, legyen szó akár fotótémáról, akár kulináris élvezetekről. Építészeti értékei ráadásul akkor is széppé és karácsonyi hangulatúvá teszik a téli fővárost, ha épp nem esik a hó.

 

Városszerte kisebb és nagyobb adventi kirakodóvásárok nyílnak erre a körülbelül egy hónapra, a legismertebb talán a Szent István-bazilika környéke és a Vörösmarty tér, de például az Erzsébet téren és Budán itt-ott is számtalan kisebb vásárocska várja a sétálót, hogy egy pohár finom meleg itallal felmelegítse városnézés közben. Ha pedig mindez esetleg egy kellemes fürdőzéssel is összekapcsolódik, akkor olyan lelki doppingot ad, ami biztosan átlendíti az idelátogatót a hideg hónapok hátralévő szomorkásabb napjain.

Országszerte vár az adventi vásárok kivételes hangulata

Adventi hangulat és adventi vásárok azonban nem csupán Budapesten vannak, szinte mindegyik vidéki város vagy falu készül kisebb-nagyobb kirakodóvásárral és programmal. Van, ahol csak egy hétvége erejéig, van, ahol az egész adventi szezonban. Híresen meghitt adventi hangulat van például Debrecenben, Egerben, Szegeden, Pécsen, Sopronban - de a főváros szomszédságában, Szentendrén is. Ezekre a városokra is igaz, hogy a szépségüket az ünnepi fények még jobban kiemelik, így aki minden arcukat látni szeretné, az a télit sem hagyhatja ki. Különösen érdekesek a Balaton menti kistelepülések adventi mulatságai és díszei, hiszen ott nézelődünk egy forralt borral vagy egyéb finomsággal a kezünkben, ahol fél éve még napernyő alatt vagy épp biciklivel az oldalunkon, kukoricával és üdítővel a kézben tettük ugyanezt.

 

Ilyentájt azonban nemcsak a helységek készülnek az ünnepi szezonra, hanem a turisztikai szolgáltatók is, legcsábítóbb példa erre, hogy több kisvasúton szoktak tartani tematikus ünnepi járatokat, különleges Mikulásvonattal vagy állomáshoz kötött adventi programokkal várva a kicsiket – de akár a nagyobbakat is, hiszen a karácsonyi ünnepkör szeretetéből nem nagyon lehet kinőni, de talán nem is érdemes.

 

A vidéki városok-falvak adventi kirakodóvásárainak van egy különlegessége a budapestiekhez képest: mégpedig a változatosság. Sok kézművesnek ugyanis nem célszerű vagy nem éri meg egy egész adventi vásár idejére a fővárosba költözni, egy-egy hétvégi programra viszont szívesen elugranak a saját régiójukban, így olyan biofinomságokat és kézzel készült apróságokat találhatunk egy-egy vidéki település vásárában, amivel egyébként sosem találkozhattunk volna.

#CSODASMAGYARORSZAG

Oszd meg fényképeidet a #csodasmagyarorszag jelöléssel!

MAGYARORSZÁG CSODÁI: MÁTYÁS-TEMPLOM, BUDAPESTFolytatódik Magyarország csodáit bemutató minisorozatunk, fogadjátok szeretettel a legújabb részt, melyben a budapesti Mátyás-templomot mutatjuk be!
Magyarország Csodái: Mátyás-templom, Budapest
Csodás Magyarország: Budapest környéke
Budapest, örökségünk formálta
Magyarország Csodái: Szépművészeti Múzeum

Neked ajánljuk