Világszínvonalú technikai megoldások és a klasszikus művészet találkozik Budapest legújabb sportcsarnokában: MVM Dome

MVM DomeBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokság eseményei jelentették az első nemzetközi rangú sporteseményt, amely Budapest legfiatalabb multifunkcionális sportcsarnokában, az MVM Dome-ban kapott helyet. Az épületben lépten-nyomon tetten érhetők a modern technika legújabb vívmányai, de az épület tervezésére a klasszikus művészet is hatott.

2018. júniusában, amikor Magyarország és Szlovákia elnyerte a 2022. januári férfi kézilabda Európa-bajnokság rendezési jogát, a pályázati anyagban budapesti helyszínként még a Papp László Budapest Sportaréna szerepelt. A korábbi években azonban többször felmerült már problémaként, hogy egyes sportrendezvények, koncertek számára az Aréna befogadóképessége nem elegendő. Így került szóba 2019. februárjában, hogy új sportcsarnok építésére lenne szükség, áprilisra pedig a csarnok helyszínét is kijelölték.

 

Európa legnagyobb befogadóképességű kézilabda-arénája a gyorsaság kedvéért ún. design & build konstrukcióban, gördülő tervezéssel készült, vagyis már folyt az építkezés, amikor 2020. közepén véglegessé vált az épület látványterve. Az ünnepélyes átadásra 2021. december 16-án került sor, egy szimbolikus gálamérkőzéssel és a Punnany Massif koncertjével. 2022. január 4-én pedig bejelentették, hogy a létesítmény neve MVM Dome lesz. A 2022. januárjában lezajlott férfi kézilabda Európa-bajnokság mellett 2022 és 2024 között a létesítmény az otthona a női EHF-bajnokok ligája négyes döntőjének, valamint a 2024-es női kézilabda Európa-bajnokságnak és a 2027-es női világbajnokságnak is. 

A reneszánsz rajzok nyomában

Az új sportcsarnok helyén korábban az 1898-ban épült Ferenc József Gyalogsági Laktanya állt, amely később a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem egyik épületeként működött. 2008-ban azonban az épületegyüttest elbontották, helyén sokáig csak egy romos, elvadult telek csúfította a városképet.

 

A tereprendezést követően 2019. november 29-én indult meg az építkezés. Skardelli Györgyöt, az épület tervezőjét a legmodernebb technikai megoldások mellett Michelangelo, Leonardo és más reneszánsz mesterek anatómiai rajzai is megihlették. Az izomrostok anatómiai tanulmányaiból merítette ugyanis az épület külső képének ötletét, a dekorációs elemeket. A kifelé dőlő, ellipszis alakú hasábra felhelyezett szalagszerű díszítőelemek nemcsak körbeölelik az épületet, hanem mozgásba is hozzák azt a színekkel, fényjátékokkal.

A korcsolyától az úszásig

A megnyitása után rövid ideig a Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok nevet viselő MVM Dome változatosan variálható tereinek, innovatív építészeti megoldásainak köszönhetően nemcsak kézilabdamérkőzések és -tornák, hanem nagyszabású koncertek, showműsorok, kiállítások, vállalati rendezvények lebonyolítására is alkalmas. A legnépszerűbb teremsportágak (kézi-, kosár- és röplabda, futsal, jégkorong, tenisz, korcsolya) mellett bizonyos atlétikai, lovas- és motoros események, mobil medencéiben pedig akár úszóversenyek és vízilabdamérkőzések is lebonyolíthatók itt.

 
A tervezéskor az volt a cél, hogy az Európa-bajnokságon 20 022 néző férjen be a mérkőzésekre, de az ülőhelyek száma végül 20 034 lett. Az épületnek 8 lépcsőháza van, a főbejárattól 8 mozgólépcső vezeti el a tömeget az 50 000 négyzetméter alapterületű arénában. A küzdőtér mérete az alsó karéjban helyet foglaló nagyjából 3000 ülőhely összecsukásával és hátrahúzásával megnövelhető. Az épületben 49 15, illetve 30 személyes Skyboxot és két nagy Skyclubot is kialakítottak. A VIP Gold és Platinum Lounge-ok a kényelem és a zavartalan kilátás mellett extra szolgáltatásokat is nyújtanak. A főbejárat feletti világítás újrahasznosított üvegből készült. A felsőbb szintek a mozgólépcsők mellett lifttel is megközelíthetők, külön felvonó áll a mozgáskorlátozottak rendelkezésére.

 
A szabályozható sportvilágítás a világversenyek HDTV közvetítésére és szuperlassított felvételek készítésére is alkalmas. A világítási rendszer arra is megfelelő, hogy a rendezvények, koncertek jellegének megfelelően, pusztán a vezérlésen keresztül változtassa a nézőtér színhőmérsékletét, ami európai szinten is egyedülálló. A külső megvilágítás világítótestjeit a homlokzat palástjába építették be.

 
Tények, adatok:
A tetőszerkezet terhelhetősége: 180 tonna
Szintek száma: 4
Lépcsőházak száma: 8
Homlokzat mérete 17 500 négyzetméter
A homlokzat kijelzőjének mérete: 600 négyzetméter
LED-sávok hossza: 4,5 km 

MVM DOME, BUDAPESTCsodás Magyarország
MVM Dome, Budapest
Puskás Aréna, Budapest
Nagyerdei Stadion, Debrecen
Nagy László az Országház környékéről

Séták a természetben

A sportmérkőzések és koncertek izgalmait a csarnok közelebbi és távolabbi környékén is kipihenhetjük. Érdemes egy nagyobb sétát tenni a Kopaszi-gát parkos területén, az árnyas Duna-parton, vagy beülni a terület valamelyik remek éttermébe, és a látvány mellett a gasztronómia csodáiban is elmerülni. A strandolni vágyók az SHO Beach szabadvízi strandjának tengerparti élményeiben is megmártózhatnak.
A Duna budai oldalán a Gellért-hegy látnivalóit érdemes egy komolyabb séta keretében végigjárni. Élvezzük a város panorámáját a Citadelláról, ahol a Budapest jelképének tartott Szabadság-szobrot egészen közelről csodálhatjuk meg, vagy az Erzsébet-híd budai hídfőjénél álló Gellért-szobortól, amely a hegy névadója, Szent Imre herceg nevelője, Gellért püspök vértanúságának helyszínén épült. Aki ennél eldugottabb kincseket szeretne felkeresni, annak érdemes a gellérthegyi víztározó felett fekvő Filozófusok Kertjében merengenie Jézus Krisztus, Buddha, Lao-Ce és Ábrahám szobra társaságában. Innen nem messze Buda királyfi és Pest királykisasszony szobra talál egymásra a szintén csodás panorámával kecsegtető kilátókő tetején. A magyar alapítású pálos rend számára készült Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom különleges élményt kínál a lélek számára. A Gellért-hegy déli lábánál pedig a Budai Arborétum gazdag növényvilága szakíthat ki néhány órára a város nyüzsgéséből.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!