Színvonalas mérkőzések és futópálya a lombok között: Nagyerdei Stadion

Nagyerdei StadionDebrecenDebrecen és környéke turisztikai térség

A Debreceni VSC labdarúgócsapata, közkeletű nevén a Loki 2014-ben kapott új otthont a debreceni Nagyerdőn. Az új stadion azóta hazai és nemzetközi mérkőzések egész sorának színhelye, futópályája pedig izgalmas különlegességet tartogat.

2014. május 1-én adták át a debreceni Nagyerdőn azt a 20 340 férőhelyes, nemzetközi színvonalú stadiont, amely a Debreceni VSC régi stadionjának helyére épült. A stadiont Bosák Nándor és Kocsis Fülöp püspökök és Bölcskei Gusztáv lelkész szentelték fel. A nyitóünnepségen Király Viktor, Keresztes Ildikó, Radics Gigi és Miklósa Erika léptek fel, a stadion első mérkőzését pedig a Debrecen All Stars és a Magyar Válogatott All Stars játszotta. Az első hivatalos labdarúgó mérkőzésen, 2014. május 10-én a házigazda Debrecen az Újpest FC ellen lépett pályára. 12 nappal később, a dán válogatott ellen került sor az első válogatott mérkőzésre, amelynek első magyar gólját Dzsudzsák Balázs lőtte.

Legendás előzmények

A mai Nagyerdei Stadion helyén álló régi labdarúgó létesítmény 1934-től volt a cívisváros futballrajongóinak törzshelye. Az első mérkőzést máris 12 000 néző előtt játszották le: a Közép-európai Kupa rendezvényeként a hazai Bocskai FC fogadta az olasz AGC Bologna csapatát. De nem ez volt a régi stadion legnépszerűbb mérkőzése: 1952-ben 32 000 ember szurkolt a Magyarország B – Bulgária B válogatott mérkőzésen.

A stadiont 1993-ig használta a Debreceni VSC csapata, vagy ahogy a városban előszeretettel emlegetik, a Loki, ám ebben az évben az NB 1-be jutás után átköltözött a csapat az Oláh Gábor utcai stadionba. Ezután a létesítmény állapota leromlott, alkalmatlanná vált a futballmérkőzések rendezésére, de egy ideig még itt került sor a Debreceni Virágkarnevál és a Campus Fesztivál egyes eseményeire, és itt játszotta mérkőzéseit a Debrecen Gladiators amerikaifutball-csapata is.

A bontástól a stadionavatóig

2010-ben Kósa Lajos, Debrecen polgármestere bejelentette, hogy a stadion helyére új létesítmény kerül. Ekkor már megvoltak a 20 000 fős befogadóképességű új stadion tervei, amelyeket Dezső Zsigmond készített. A régi stadion bontási munkálatai 2013. januárjában kezdődtek, és néhány hét alatt be is fejeződtek, hogy február végén átadják a helyet az építkezésnek. A pálya építése 2013. szeptember 24-én, a stadion bejárati kapuinak építése 2013. december 24-én indult. A reflektorok első alkalommal 2014. január 17-én gyulladtak fel a stadionban – a 2016 villanykörte 1800 luxnyi fényerőt sugároz, amely megfelel a HDTV közvetítés követelményeinek.

NAGYERDEI STADION, DEBRECENCsodás Magyarország
Nagyerdei Stadion, Debrecen
Groupama Aréna, Budapest
Tiszavirág Sportuszoda, Szeged
Varga Tamás Debrecenről

Futópálya 7 méter magasban

A különleges építészeti megoldásokat felvonultató Nagyerdei Stadion átadásakor belépett hazánk legkorszerűbb sportlétesítményeinek sorába. Különlegessége, hogy a Nagyerdő magas fáinak ölelésében szinte észrevétlenül olvad be a környező természetbe. Az arénát körülölelő nagyjából 11 méter hosszú, és átlagosan 7 méter magasan fekvő járdát rekortán borítású futópályával egészítették ki, így a futók szó szerint a lombok magasságában sportolhatnak.

A 2014-ben átadott futball-arénák nemzetközi versenyén, amelyen a vizuális hatást, a környezetet, az innovációt és az ár-érték arányt is díjazták, a Nagyerdei Stadion a 32 induló létesítmény közül a 4. helyet szerezte meg. Az erre járóknak nemcsak kívülről, hanem szervezett túra keretében belülről is érdemes megcsodálni a létesítményt – vagy éppen ellátogatni ide egy sport- vagy kulturális rendezvényre.

Adatok, érdekességek a Nagyerdei Stadionról

A Nagyerdei Stadion megfelel az UEFA 4-es kategória követelményeinek, vagyis bajnoki- és kupamérkőzések, EB- és VB-selejtezők, EB-csoportmérkőzések, valamint a negyeddöntőkig BL csoport- és kieséses mérkőzések, valamint U19-es és U21-es VB-döntők helyszíne lehet.

20 340 fő befogadására alkalmas, 746 VIP ülőhelyet biztosít a kiemelt vendégek számára. A VIP fogadási terület mérete 1670 m², a sajtósoknak pedig 330 m² áll a rendelkezésére.  

Ezernyi élmény a Nagyerdőn

A Nagyerdei Stadion nem egyszerűen sportlétesítmény: sokkal inkább flexibilis közösségi tér, amelyben összekapcsolódik a sport, a kultúra és a szórakozás. Szervesen illeszkedik a környék, a debreceniek által méltán kedvelt Nagyerdő életébe, amely számos látnivalóval és programlehetőséggel kényezteti az ide látogatókat. A Kultúrparkban a Ludas Matyiról elnevezett vidámpark várja a gyerekeket, az állatkert pedig egy 17 hektáros, védett területen mutatja be öt földrész 165 állatfajának közel 1400 egyedét. Az Agóra Tudományos Élményközpontban három szinten rengeteg interaktív eszközzel hajthatunk végre tudományos kísérleteket, megtapasztalhatjuk a mindennapi csodákat, sőt, az égitesteket is tanulmányozhatjuk. A szabadtéri színpad remek kulturális rendezvények helyszíne, a botanikus kert és a Békás-tó pedig a természetkedvelők zarándokhelye. A város tüdejeként is emlegetett Nagyerdő hagyományos attrakciója az évszázados múlttal rendelkező Zsuzsi erdei vasút. A testi-lelki kikapcsolódásra vágyókat pedig az Aquaticum élményfürdő hívogatja, amelyben élményfürdő, termálfürdő, gyógyászati részleg és szaunavilág szolgálja a feltöltődést, nyáron pedig strandfürdővel is kiegészül.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!