Sportesemények és városnézés: Budapest izgalmas programokat tartogat

ParlamentBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A kézilabda Magyarország egyik hagyományos sikersportága. Sőt, új kézilabda-aréna is van a fővárosban, amely méltó otthona lehet a sportág nemzetközi hírű rendezvényeinek. A meccsekre érkező szurkolók pedig Budapest szépségeivel is megismerkedhetnek. 

A sportszerető magyarok körében a labdarúgás mellett a kézilabda is hihetetlenül népszerű. A sportág útját világ- és Európa-bajnokságok, illetve olimpiák előkelő helyezései kövezték ki. A játékosok ranglistáinak élén, és az All Star keretekben is állandó helye van a magyar férfi és női kézilabdázóknak. Nem véletlen, hogy a főváros egyik legújabb arénája, a 22 000 fő befogadására alkalmas MVM Dome többek között e sportág versenyeinek világszínvonalú lebonyolítását tűzte ki célul.

Kultúra és gasztrokalandok a belvárosban

A Budapesten megrendezett kézilabda-mérkőzések izgalmai mellett a szurkolókat a főváros szépségei is várják. A belváros ütőere, a Nagymező utca a színház és a gasztronómia rajongóit is vonzza. Több ismert színház is itt található, például a Radnóti, a Thália és az Operett Színház is. Pálinger Katalin, olimpiai ezüstérmes válogatott magyar kézilabdás is gyakran fordul meg a Nagymező utcában egy-egy előadás vagy finom vacsora apropóján. 

PÁLINGER KATALIN A NAGYMEZŐ UTCÁRÓLCsodás Magyarország
Pálinger Katalin a Nagymező utcáról
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Demeter Bence a Margitszigetről

A Parlamenttől az Olimpia parkig

Akár először járunk a városban, akár otthonosan mozgunk benne, mindenképp kihagyhatatlan program a Parlament, aminek környékére Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke, egykori magyar válogatott kézilabdázó is gyakran ellátogat.

NAGY LÁSZLÓ AZ ORSZÁGHÁZ KÖRNYÉKÉRŐLCsodás Magyarország
Nagy László az Országház környékéről
Vereczkey Lajos az Erzsébet térről
Sigér Dávid a Nehru partról
Lovassy Krisztián Etyekről

A Kossuth Lajos téren álló impozáns épület Budapest egyik szimbóluma lett az idők során, kis túlzással azok is felismerik a körvonalait, akik még csak képen látták Budapestet. A neogótikus stílusú Parlament az ország legnagyobb épülete, és egyben Európa második legnagyobb törvényhozási székhelye. Itt láthatóak a magyar koronázási ékszerek, a királyi jogar, az országalma és a Szent Korona is, amelyet a látogatók is megtekinthetnek.

A Kossuth térről érdemes elsétálni a Jászai Mari tér felé: a sportrajongók számára igazi csemege az Olimpia park, amelyet 2014-ben újítottak fel, és alakítottak át piknikezésre, játékra és rekreációra egyaránt alkalmas közösségi térré. Az Olimpiai játékok tiszteletére épült emlékmű, amelyről a park a nevét kapta, a fiatalok egyik kedvenc szelfi-háttere.

Egyedi város a városban: irány Újlipótváros!

A XIII. kerületi Újlipótváros afféle „város a városban”: különleges hangulatát mind az itt élők, mind az idelátogatók elismerik. Építészeti emlékei, egyházi műemlékei és pezsgő kulturális-gasztronómiai élete mind megér egy nagyobb kerületi sétát. Ennek a városrésznek egyik izgalmas, rejtett kincse a Hegedűs Gyula utcai zsinagóga, amelyet a 20. század elejére jellemző megoldással egy bérházban rendeztek be. Az épület két részből áll, egy nagyobb, akár 900 ember befogadására is alkalmas térből és egy kisebb imaházból. A belső tér különleges eleme a színes acél- és üvegtető.

 

Nem messze innen, a Szent Margit téren, a Lehel Csarnok szomszédságában áll az Árpád-házi Szent Margit templom, amelynek különlegessége, hogy a zsámbéki romtemplomról mintázták. Épp ezért, bár a 20. század 30-as éveiben épült, a román kori templom középkori hangulatát idézi bélletes kapujával és rózsaablakával, amely a templom többi ablakával együtt Róth Miksa műve.

 

A minőségi gasztronómia kedvelőinek a lehető legjobb célpont Újlipótváros „főutcája”, a Pozsonyi út, amelynek gasztrohelyeiről stílusos térkép is készült. A térképen azt is megtalálhatjuk, hol lehet glutén- és laktózmentes, vagy éppen vegán fogásokat fogyasztani, és hol látják szívesen a házi kedvencet is.

Tengerparti élmények a város határában

Aki viszont igazi nyári programra és vízparti lazulásra vágyik, azt a budakalászi Lupa-tónál várja Budapest tengerpartja, a Lupa Beach. Fehér homokos föveny, pálmafák, stílusos büfék, koktélbárok, kávézók, valamint sportolási lehetőségek – a horgászattól a wakeboardig és a vízi játékokig – szórakoztatják a pihenni vágyókat, akik a karibi szigetvilágban érezhetik magukat. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!