Sétány viseli a csepeli kenuslegenda nevét

Kolonics György szobraCsepelBudapest környéke turisztikai térség

2019. június 4-én, a tragikusan fiatalon elhunyt világklasszis kenus, Kolonics György 45. születésnapján avatták fel a sportoló bronzszobrát Csepelen, sportsikereinek kiindulópontján. Ettől a naptól a Kis-Duna parti sétány is a sportoló nevét viseli.

A kétszeres olimpiai, tizenötszörös világ- és háromszoros Európa-bajnok magyar kenus, aki az aranyak mellett két olimpiai bronzérmet is szerzett, a Csepel színeiben érte el hatalmas eredményeit. Sporttehetsége és humora már fiatalon a legnagyobbak közé emelte. A világszerte ismert sportoló bő három héttel a 2008-as pekingi olimpia megnyitója előtt, 2008. július 15-én, edzés közben, a kenujában vesztette életét. Mindössze 36 éves volt, amikor a szívtágulattal járó szívizombetegség az életét követelte.

Ahogy minden szurkoló ismerte…

A sportember emlékét számos díj, verseny, létesítmény és rendezvény őrzi. 2017. májusában döntöttek arról, hogy a csepeli Kis-Duna parti sétány Kolonics György nevét viselje. A sportoló 45. születésnapján adták át a közterület nevét jelző táblát és Kolonics György bronzszobrát a sportlegenda családtagjai és sporttársai jelenlétében. Az alkotást, amely a kenusport csillagát evezőlapáttal a kezében ábrázolja – úgy, ahogyan minden sportszerető ember ismerte – Sárossy Tibor készítette. A művésznek több alkotása, például egy Trianon-emlékmű is látható Csepelen.

Vadregényes sétaútvonal

A vadregényes, mégis szépen gondozott Kolonics György sétány maga is Csepel egyik eldugott kincse, ahol érdemes egy romantikus sétát tenni. A sétány a családok, a kutyások és a biciklisek, no és persze a vízen sportolók kedvence. Itt fekszik a különleges természeti értéket képviselő Kis-Duna-öböl is, amelynek fahídján átkelve egyedülálló élővilág megfigyelésére nyílik lehetőségünk. A meder vizében és annak környékén, vízinövények, ligeterdők, valamint azok élénk állatvilága gyönyörködtet: a vízi rovarok, halak és madarak gyakran megmutatják magukat. Az állatbarátoknak érdemes kicsit messzebb is elkalandozniuk a Csepel-szigeten – akár kerékpárral -, egészen a szigethalmi vadasparkig, amelyet akár póniló hátán ülve is megtekinthetünk. A gyerekek körében az állatsimogató és az állatetetések is nagy népszerűségnek örvendenek.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!