Magyarország vadregényes tájai téged is várnak: járd be a Tour de Hongrie szakaszait!

KékestetőMátra-Bükk turisztikai térség

A legrangosabb magyar országútikerékpáros-verseny önmagában is izgalmas, ám érdemes nyakunkba venni az országot, és akár az esemény után felfedezni a különböző útvonalak szépségeit gyalog vagy kerékpárral.

A Tour de Hongrie profi országútikerékpáros-verseny, amelyet először 1925-ben rendeztek meg Magyarországon. Kezdetben 3 napos volt, később 4, 5, illetve 7 naposra bővült. Az első versenyek távjain csak hazai versenyzők mérték össze az erejüket és kitartásukat, 1939 óta azonban külföldi nevezők is emelik az esemény rangját. 

5 nap, 905 kilométer

A 43. Tour de Hongrie 2022. május 11-én 13-kor indult Csákvárról, majd 5 napon keresztül az ország legszebb tájain hajtottak keresztül a versenyzők.

Budapest szőlőskertjétől a koronázó városig

A szurkolóknak a verseny izgalmai után az etyeki pincesor nyújthat felüdülést. „Budapest szőlőskertjének” finom borait és hagyományos ételeit a történelmi jelentőségű Körpince pinceegyüttes, a Kecskegödör, a Sóskúti úti pincesor és az egyedülálló présházak valamelyikében érdemes megízlelni, de érdemes egy sétát tenni a Magyar-kút, a Kálvária, a borpusztai kápolna és a halastó körül is, vagy az öreghegyi kilátóból lenézni a falura. Lovassy Krisztián, Európa-bajnoki ezüstérmes kerékpárversenyző is Etyeken kirándul legszívesebben szabadidejében, ő ilyennek látja „Budapest szőlőskertjét”:  

LOVASSY KRISZTIÁN ETYEKRŐLCsodás Magyarország
Lovassy Krisztián Etyekről
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Sigér Dávid a Nehru partról
Demeter Bence a Margitszigetről

A filmrajongókat a Korda Filmpark várja, amely regisztráció után látogatható. A legendás helyszínen korábban olyan nemzetközi szuperprodukciókat forgattak, mint például a Matt Damon főszereplésével készült Mentőexpedíció, vagy az Inferno. Látogatóközpontja Közép-Kelet-Európában elsőként jött létre, amelyben egy több mint kétórás vezetett élménytúra vár rátok. A stúdió díszletvárosában felfedezhetitek a világ egyik legnagyobb „New York-i utca” díszletét, de a smink- és maszkmestereknek köszönhetően azt is megtudhatjátok, hogyan készülnek a sebek és vágások a harci jelenetekhez. Sőt még arra is van lehetőség, hogy megnézzétek, mennyire veszélyes is a filmes kaszkadőrök munkája! 

A magyar történelem iránt érdeklődőknek viszont Székesfehérvár, Magyarország középkori koronázó városa az ideális úti cél. A Romkertben az egykori Nagyboldogasszony-bazilika 45 magyar király és királyné koronázó templomának romjait tekinthetjük meg, de a belvárosi sétából nem maradhat ki az Országalma, a püspöki palota és az órajáték sem. A belvárostól kicsit távolabb romantikus sétát tehetünk a Bory-vár épületében és kertjében. 

Biciklivel a profik nyomában

A második szakasz Karcagról indult, majd a Tisza-tó és Tiszaújváros érintésével Hajdúszoboszlóra futott be. A szurkolóknak és azoknak is, akik a versenyt követően a térségbe látogatnak érdemes betérniük a Hungarospaba. A bel- és kültéri élmény- és gyógymedencék, szaunák, csúszdák, valamint az uszoda minden korosztály számára kínál valamilyen kényeztetést. Aki inkább a természetes víz közelségének élményére vágyik, annak a Tisza-tó környékére érdemes elautóznia. Aki maga is kipróbálná a kerékpáros élményeket, az kiépített kerékpárúton biciklizheti körbe a tavat, ehhez a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban biciklit is kölcsönözhet. A természet lenyűgöző élményeit is felfedezhetjük a környéken: a kiskörei hallépcső, vagy a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum akváriumai láthatóvá teszik a tó titkait. Ha már a Hajdúságban járunk, a Hortobágyi Nemzeti Park kihagyhatatlan! Rejtett zugait akár elektromos rásegítésű kerékpárokkal is bejárhatjuk: az e-bike túrák szakképzett túravezetői olyan védett területekre is elvisznek, amelyeket önállóan nem tudnánk megközelíteni.  

Tokaj-hegyalja gasztronómiai csodái

A Sárospatak és Nyíregyháza közötti harmadik szakasz a magyar gasztronómia és a történelmi látnivalók szerelmesei számára tartogat kincseket. A sárospataki Rákóczi-vár felkeresése után finom tokaji borokkal pihenhetünk meg a Tisza és a Bodrog találkozásánál. De Tokaj pezsgése helyett választhatjuk Mád nyugalmát is: a település pincéi és éttermei csodás gasztronómiai élményeket tartogatnak. Mád és Tokaj környékén fut végig Magyarország egyik legkülönlegesebb zarándokútvonala, a „Csodarabbik útja”. A 10 települést magába foglaló, 150 kilométeres út bejárja Tokaj-hegyalja zsidó emlékhelyeit, és végigkíséri a hajdan itt élő hászid zsidóság történelmét, a leghíresebb hászid rabbik emlékhelyeit. Kiinduló és végpontja a 2016-ban átadott mádi Rabbiház, amelyben szálláshelyet is kialakítottak. Boldogkőváralján pedig a középkori magyar történelem színes világába kaphatunk betekintést, az élményeket végül a nyíregyházi állatparkban vagy a Sóstó környékén tett sétával koronázhatjuk meg. 

Kirándulások a hegyek között

A Kazincbarcika környékén futó versenyszakasz megtekintése után érdemes időt szánni egy kis kirándulásra is. A Tardona sétaösvény-hálózaton akár gyerekekkel is végig sétálhatunk, a sajóvelezdi Damasa-szakadékhoz vezető útvonalhoz viszont már nem árt egy kis gyakorlottság.  

Az utolsó szakasz útvonalán az idelátogatókat Lillafüred csodái a Palota-szálló és a Hámori-tó, valamint a Szent István-barlang cseppkövei várják, de nem érdemes kihagyni a diósgyőri várat és Miskolc-Tapolca Barlangfürdőjének testet-lelket kényeztető élményeit sem. A Mátra fantasztikus túraútvonalakkal kecsegtet, az ország legmagasabban fekvő település, Mátraszentimre fantasztikusan tiszta levegője igazi felfrissülés. Érdemes az ország legmagasabb pontjára, Kékestetőre is felkapaszkodni, ahol a tévétorony kilátóteraszáról jó időben akár a Tátráig is ellátni. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!