Magyarország legnagyobb középülete, amit a világ legjobb stadionjai között tartanak számon: Puskás Aréna

Puskás ArénaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Budapesten, az egykor legendás Népstadion helyén ma egy, a XXI. század elvárásainak maximálisan megfelelő, gigantikus aréna várja a futballszurkolókat. A Puskás Aréna megjelenésében, méreteiben és szellemiségében is méltó a magyar futballélethez, egyben remek helyszíne a határokon átívelő, rangos futballtornáknak.

Az ország legnagyobb középületének építését 2017-ben kezdték el, a stadiont megnyitó mérkőzésre 2019. november 15-én került sor. A magyar válogatott Uruguay ellen lépett a pályára teltház mellett, az új stadion első magyar gólját Szalai Ádám szerezte. A többi pedig már történelem, hiszen azóta a Puskás Aréna nem kisebb rendezvénynek adott helyszínt, mint a 2021-es Labdarúgó Európa-bajnokság, amelynek keretein belül 4 mérkőzésen szurkolhattak a foci rajongói kedvenc csapatuknak.

A múlt és a jelen találkozása

A Puskás Arénáról azonban nem beszélhetünk anélkül, hogy említést tennénk elődjéről, a Népstadionról. Az ikonikus épület szelleme ugyanis tovább él a modern arénában. A Puskás Aréna éppen ott áll, ahol legendás elődje, ráadásul az építészek megtartották az épület eredeti pozícióját, a kezdőkör milliméter pontosan ugyanott kapott helyet. A lokáció mellett az épület külső jegyeiben is emlékeztet a Népstadionra: az építészek újraalkották a jellegzetes lépcsőpilon szerkezetet, sőt, a stadion 36 lépcsőházának nyitott betonfalát is az eredetihez hasonló minta díszíti. Bár a Népstadiont lebontották, elemeinek egy részét – például a betont – felhasználták az új aréna építésekor. A régi épületből csupán egyetlen részt, a korábban a sajtóközpontnak helyet adó téglaépületet tartották meg, ami jelenleg többek között a Puskás Ferenc emlékmúzeumnak ad helyt.

Puskás Aréna számokban

A grandiózus építmény 3 részre tagolt nézőterén valóban arénaszerű érzése van a szurkolónak. Az összesen 67 215 nézőnek helyet adó lelátó 3 szintjének dőlésszöge egyébként eltérő, a legfelső szint ülései elé korlátokat is építettek, hiszen itt már egészen meredek az építmény kialakítása. A stadion gyepszőnyege egyfajta műszállal megerősített fű, ami igen ellenálóvá teszi a felületet. A tetőszerkezet, ami garantálja, hogy a nézők soha ne ázzanak meg, 12.000 tonnát nyom. Ez hozzávetőlegesen 2000 elefánt súlyához hasonló tömeg. Nem csoda, hogy az építéséhez a világ legnagyobb darujára volt szükség. Ha már a legeknél tartunk, a stadion építéséhez annyi kábelt használtak fel, amennyivel össze lehetne kötni Budapestet Barcelonával. A Puskás Aréna impozáns megjelenéséhez a díszkivilágítás is sokat hozzátesz: ha például a magyar válogatott játszik épp, akkor az épület a magyar zászló színeiben pompázik, de más alkalmakkor is használják a világítást. További adatok:

 • az épület beépített alapterülete 60 703 m² 
 • az épület összes alapterülete 208 010 m² 
 • az épület legmagasabb pontja 50,70 m 
 • az épület legnagyobb szélessége 261,30 m 
 • az épület legnagyobb hosszúsága 316,50 m 
 • a tető mérete 57 142 m² 
 • a küzdőtér mérete kifutókkal együtt 11 150 m² 
 • a labdarúgó pálya mérete 105 × 68 m 
 • a stadion maximális befogadóképessége 67 155 fő 
 • 276 kerekes székes néző + 276 kísérő 
 • a nézőtér alapterülete 36 374 m² 
 • nagy (112 m²) kivetítők száma 4 db 
 • képernyők száma 480 db 
 • felvonók száma 27 db 

 

A Budapestre látogató szurkolók az aréna mellett feltétlen zarándokoljanak el a legfontosabb Puskás-emlékhelyekhez. A Szent István-bazilikából a kilátás pazar, maga az épület is lenyűgöző, ráadásul Puskás Ferenc sírhelye is itt található. A városban, az Óbudai Promenádon található a világ első egész alakos Puskás-szobra, a kompozíció, amiben Puskás épp gyerekeket tanít dekázni, igen népszerű fotóhelyszín.  

PUSKÁS ARÉNA, BUDAPESTCsodás Magyarország
Puskás Aréna, Budapest
ETO Stadion, Győr
Groupama Aréna, Budapest
Jakabos Zsuzsanna a Margitszigetről

Fedezd fel a várost!

A mérkőzések előtt vagy után ne hagyd ki a lehetőséget, és járd be Budapest legszebb látványosságait! A Puskás Arénától gyalog is könnyedén megközelíthető a Városliget, ami tucatnyi programlehetőséget kínál. A liget Hermina út és Ajtósi Dürer sor által határolt része nemrég újult meg. Sportpályák, kávézók, az építészetileg bámulatos Magyar Zene Háza, egy hatalmas játszótér, a hőlégballon-kilátó és csodálatos, rendezett zöld terület vár minden látogatót. Természetesen ez még nem minden, hiszen a Városliget emblematikus látnivalóit, a Vajdahunyad várát, a Hősök terét, a Csónakázótavat, a Széchenyi Gyógyfürdőt és a szintén nemrég megújult és kibővült Állatkertet sem érdemes kihagyni. A liget a kultúrára szomjazókat sem hagyja program nélkül, a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum különleges tereiben, izgalmas tárlatok várnak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!