Két keréken a legszebb magyar tájakon

Hősök tereBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Mi lehet jobb program, mint a biciklisták nyomába szegődni, bejárni az ország legszebb tájait? A Giro d’Italia magyarországi helyszíneinek legfontosabb látnivalóit, turisztikai attrakcióit ajánljuk!

A kerékpáros körversenyek sorában az egyik legrangosabb, a több mint 100 éves múlttal rendelkező Giro d’Italia, aminek útvonala elsősorban Olaszország tájait járja be. A verseny legnagyobb különlegessége, hogy a környező országok is lehetőséget kapnak, hogy csatlakozzanak a szervezéshez: 1965-ben volt először, hogy egy külföldi országból, San Marinoból rajtolt a Giro. Ám nem csak az Olaszországgal szomszédos országok adtak otthont a rajtnak: 1998-ban Nizza, 2012-ben a dániai Herning, 2018-ban Jeruzsálem volt a kiindulópont. 2022-ben pedig a budapesti Hősök teréről indultak a versenyzők, hogy Visegrád, Balatonfüred és Kaposvár érintésével teljesítsék a hazai szakaszt. A verseny apropóján, mi is útra kelünk, és bejárjuk a különböző helyszínek nevezetességeit, látványosságait; tartsatok velünk!  

Pihenés a legendás fürdőben

A budapesti szakaszok izgalmait a főváros messze földön híres fürdőiben is kipihenhetik az idelátogatók. Az 1913 óta működő Széchenyi Fürdő kénes-fluoros gyógyvizében a mozgásszervi betegségekre találhatunk gyógyírt, de ivókúra formájában egyes emésztőszervi panaszokat, gyulladásokat is enyhít ez a víz. A legendás fürdőkomplexum 15 beltéri és 3 kültéri medencéje mellett szaunában és gőzfürdőben is kikapcsolódhatunk, de orvosi kezeléseket, például súlyfürdőt és vízsugármasszázst, de akár wellnesskezeléseket, például thai masszázst is igénybe vehetünk. Ha már a Városligetben jártok, a fürdőzés után tegyetek egy sétát a Vajdahunyad várához, amelyet Karl Ádám országúti-kerékpáros is gyakran felkeres, ha egy kis pihenésre vágyik. 

KARL ÁDÁM A VAJDAHUNYAD VÁRÁRÓLCsodás Magyarország
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Demeter Bence a Margitszigetről
Csodás Magyarország: Budapest környéke

Egyedülálló panoráma

Aki Budapest egyedülálló panorámájában szeretne gyönyörködni, annak érdemes felsétálnia a Gellért-hegyre. A hegy oldalában, az Erzsébet-híddal szemben található Gellért püspök monumentális szobra, amelynek félköríves teraszára a vízesés melletti lépcsőkön juthatunk fel. A lépcsősoron tovább haladva pedig eljutunk a Citadelláig, ahonnan nemcsak a város látképében gyönyörködhetünk, hanem megnézhetjük a Budapest egyik jelképének tartott Szabadság-szobrot is. A Gellért-hegy különleges látnivalója a hegy falának mélyedésében található Magyarok Nagyasszonya Sziklatemplom, amely 1931-ben épült az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok számára.


A Gellért-hegy Szabó Zsófia országúti-kerékpáros egyik kedvenc helye, ahova gyakran teker fel bringával, de szívesen sétál egyet a hegy tetejére vezető kacskaringós utakon.  

SZABÓ ZSÓFIA A GELLÉRT-HEGYRŐLCsodás Magyarország
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Demeter Bence a Margitszigetről
Csodás Magyarország: Budapest környéke

Csodás panorámában azonban nem csak Budapesten gyönyörködhetünk. A visegrádi fellegvárból lélegzetelállító kilátás nyílik a Dunakanyarra, a térségben ráadásul hangulatos bicikliutak közül válogathatunk. Többek között itt fut a nemrég bővített EuroVelo 6 is, ami nemcsak a magyarok, de a turisták kedvenc kerékpáros útvonala. Visegrádon mindenképp érdemes megállni, hiszen a fellegvárban és a Királyi Palotában, valamint a Salamon-toronyban a középkori magyar történelemből kaphatunk ízelítőt a kiállításokon. A gyerekek a Királyi Palotával szemben található Történelmi Játszóparkban találhatnak aktív programra, a kicsit nagyobbak és a felnőttek pedig a téli-nyári bobpályán, valamint a Gokart- és Kalandparkban emelhetik az adrenalinszintjüket.  

Gyógyulás a Balaton partján

A verseny Balaton melletti szakasza több napra való kikapcsolódást is kínál a kerékpáros sport és a szép tájak szerelmeseinek. Sőt, érdemes nyeregbe pattani, hiszen a Balatoni kerékpárút több napra elég felfedeznivalót tartogat. Badacsony a kiváló magyar ételekkel és borokkal vár, míg Tihanyban kihagyhatatlan a Bencés Apátság és a környékéről megcsodálható balatoni panoráma. De érdemes felkeresni a Belső-tó környékét, valamint a Levendula-ház Látogatóközpontot is.


Balatonfüred a hagyományos balatoni nyaralóélet egyik központja. Hangulatos tóparti sétánya Rabindranath Tagore nevét viseli, a legendás polihisztor, író, költő ugyanis 1926-ban itt járt gyógykezelésen. A város híres gyógyközpont, hírnevét többek között az itt feltörő szénsavas forrásoknak is köszönheti. Vizüket főként szív- és érrendszeri betegségek gyógyítására, az általános kimerültség orvoslására alkalmazzák, míg ivókúraként a gyomorhurut, az epe- és bélbántalmak, valamint a vércukorszint zavarainak tüneteit enyhíti a füredi gyógyvíz. A reformkori városközpont villái között tett séta a magyar történelem egyik legizgalmasabb, pezsgő korszakát az 1820-as évektől az 1848-as forradalomig tartó reformkort idézi fel. A népszerű magyar író, Jókai Mór több híres regénye, például Az arany ember is a művész balatonfüredi villájában született. 

Kalanderdő a tónál

A balatonfüredi városközponthoz hasonló időutazást kínál a Kaposváron álló híres magyar festőművész, Rippl-Rónai József egykori villája, amely ma emlékmúzeumként működik. A Róma-hegyen található, egykor a Róma-villa névre is hallgató épület szobáit a művész saját bútoraival és nyolcvan képével rendezték be, megőrizve az eredeti állapotokat.


A szabadba vágyóknak a Kaposvártól északra, a Zselic és Külső-Somogy határán elterülő Desedai Arborétumot érdemes felkeresniük. A 8 kilométer hosszú mesterséges tóba nyúló félszigeten a fa kalandjátékok mellett virtuális felfedeznivalók egészítik ki a természet csodáit. A Kalanderdő kicsiknek és nagyoknak egyaránt kitűnő terep a játékra és az ügyesség fejlesztésére, valamint a környéken élő növények és állatok megismerésére. A tó környékét túra- és kerékpáros útvonalak hálózzák be, de a víz mellett horgászni is lehet.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!