Kaposváron él tovább az úszóklasszis öröksége

A magyar úszósport klasszisainak hosszú névsorában kiemelkedő helye van Dr. Csík Ferenc olimpiai bajnoknak. A neves sportoló emlékhelyét a róla elnevezett kaposvári uszodában, 2021-ben avatták fel.

Csík Ferenc 1913-ban született Kaposváron. Középiskolai tanulmányait Keszthelyen végezte, itt, a Balatonnál szerette meg a vizes sportokat. Később budapesti orvostanhallgatóként vált ismert sportolóvá. Az 1934-es Európa-bajnokságon a 100 méteres gyorsúszásban és a 4x200 méteres váltó tagjaként nyert aranyérmet, 1935-ben pedig Európa-csúcsot úszott. 1933 és 1938 között 13 alkalommal lett magyar bajnok, az 1936-os berlini olimpián a 100 méteres gyorsúszás olimpiai bajnoki címével, és a 4x200 méteres váltó bronzérmével tette fel a koronát a pályafutására. A háborúban katonaorvosként dolgozó sportember életének a magyarországi harcok utolsó napjaiban egy bombatámadás vetett véget 1945-ben.

A Dél-Dunántúl legkorszerűbb uszodája

A magyar sport legendája nevét életének fontosabb helyszínein, Kaposváron, Keszthelyen, Budapesten és Sopronban uszodák, utcák, sétányok, iskolák viselik. Ezek közül is az egyik legfontosabb a kaposvári Csík Ferenc uszoda, ahol a legenda szobra és emlékhelye található.

 

A kaposvári Virágfürdő mellett álló Csík Ferenc versenyuszoda, a dél-dunántúli régió legkorszerűbb uszodája, amely részben megújuló energiával működik. Tízpályás, ötvenméteres medencéje nemzetközi úszó-, szinkronúszó-versenyek, valamint vízilabda-mérkőzések otthona.

Személyes tárgyak az emlékhelyen

Itt az uszodában adták át 2021-ben a Csík Ferenc pályafutása előtt fejet hajtó emlékhelyet. Az átadásra az 53. Csík Ferenc Emlékverseny egyik programjaként, a sportoló szobrának megkoszorúzása után került sor Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, szintén korábbi olimpiai bajnok jelenlétében. A párját ritkító színvonalú emlékhely a Rippl-Rónai Múzeum szakembereinek segítségével készült el, és a Csík Ferenc unokája által felajánlott személyes tárgyakat, relikviákat mutatja be a látogatóknak.

A virágok és szökőkutak városa

Az uszodai feltöltődés és az emlékhely felkeresése után érdemes felfedezni a virágok és szökőkutak városaként is ismert Kaposvárt. Somogy megye székhelye több mint 30 szökőkúttal büszkélkedhet, az egyik legkülönlegesebb, váltakozó látványelemekkel csábító szökőkútrendszer a 2017-ben Európa legszebb főterének választott főtéren üzemel. Érdemes felkeresni a Nagyboldogasszony Székesegyházat, esti programként pedig megnézni a neves Csiky Gergely Színház egyik előadását. A városon kívül a Zselic természeti értékei várnak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!