Járt és járatlan utakon a főváros környékén

Dobogó-kőBudapest környéke turisztikai térség

A Budapesten megrendezett nemzetközi labdarúgó mérkőzések óriási népszerűségnek örvendenek. A meccsek izgalmait jó ötlet a természetben, a fővároshoz közvetlen és tágabb környezetében, aktív kikapcsolódással levezetni.

Férfi labdarúgó-válogatottunk az egyik legerősebb csoportba került az UEFA Labdarúgó Nemzetek Ligája (UEFA Nations League) versenysorozatában, hiszen az angol, a német és az olasz válogatottal kell összemérnie az erejét a meccseken. A torna, amelyen a résztvevők az Európa- és a Világbajnokság pótselejtezőin való részvétel jogát is kivívhatják, eddig álomba illően alakult számunkra, hiszen ebben a nehéz csoportban az első helyen várhatjuk a soron következő összecsapást. Nem csoda, hogy a Puskás Arénában szeptember 26-án sorra kerülő Magyarország-Olaszország mérkőzésre egyetlen nap alatt elfogytak a hazai jegyek. Marco Rossi szövetségi kapitánynak a 2018. óta megrendezett versenysorozat küszöbön álló mérkőzésére hazája válogatottja ellen kell vezetnie a mieinket.

Szurdokok a Pilisben

A meccs izgalmait érdemes aktív kikapcsolódással levezetni a főváros környéki, számtalan lélegzetelállító túraútvonal egyikén. A Pilis túraútvonalai közül mindenki talál a saját és útitársai erőnlétéhez illőt. A Pilis-tető 756 méteres csúcsa mellett a hegység számtalan izgalmas szurdokot és szakadékot rejt: ilyen például a 11 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenység emlékét őrző, egyedülálló, létrás- korlátos Rám-szakadék, amely olyannyira népszerű kirándulóhely, hogy hétvégén csak lentről felfelé szabad benne haladni, hogy elkerüljük a torlódást. Dömös felől érdemes megközelíteni, visszafelé pedig a Lukács-árkon keresztül a legjobb sétálni. De izgalmas túrát ígér a legendás és misztikus Dobogó-kőtől délre található Dera-szurdok és a Holdvilág-árok is: ezeket a célpontokat akár egyetlen útvonalra is fel lehet fűzni. A Pilis-tetőn álló Boldog Özséb-kilátó fantasztikus panorámája pedig megkoronázza a pilisi kirándulásokat.

Lélegzetelállító panoráma a Dunakanyarban

A Dunakanyar szépségét a Pilis közkedvelt pontjairól, például a Pilis-tetőről és Dobogó-kőről is megcsodálhatjuk. A 699 méter magasan fekvő kilátóhelyet, ahonnan a Dunakanyar egy része, és a vulkanikus Visegrádi-hegység völgyrendszerei is szépen kivehetők, az Eötvös Loránd Menedékház mögött találjuk. Gera Zoltán, egykori válogatott magyar labdarúgó a környék legfőbb látnivalóihoz kalauzol benneteket.

GERA ZOLTÁN DOBOGÓKŐRŐLCsodás Magyarország
Gera Zoltán Dobogókőről
Végső János Budapestről, a belvárosról
Kozák Luca Székesfehérvárról
Huller Dániel a Velencei-tóról és környékéről

Szentendre felől autóval is lehet érkezni, de sokkal izgalmasabb a Dömös felől felvezető gyalogos túraútvonal, amelyet a Rám-szakadékon keresztül is megtehetünk.

 

A szintén Dömös fölött elhelyezkedő, 639 méter magas Prédikálószék 2016-ban átadott kilátójából viszont az egész Dunakanyart belátni A piros háromszög jelzést követő út vezet ide Dömöstől – innen készül a közösségi médiában megjelenő Dunakanyar-panorámafotók többsége.

 

A Börzsöny déli vonulatainak egyik csúcsán, a Hegyes-tetőn áll a Julianus barát kilátó, ahonnan szintén az egész folyókanyarulatot belátni. Zebegényből a sárga, Nagymarosról a kék jelzés vezet fel a 482 méteres csúcsra, amelyről a Csóványosra is átláthatunk.

 

Ez utóbbi csúcs a Börzsöny egyik legmagasabbja. A 938 méteres Csóványosra csak gyalogtúrával lehet feljutni, a legnépszerűbb útvonal Királyrét felől vezet fel. A csúcson álló kilátótorony egy geodéziai mérőtoronyból lett a környék nevezetessége, a felújított épületet 2014-ben nyitották meg. Tiszta időben még a Magas-Tátra is látható innen.

 

A visegrádi Nagyvillámon épült Zsitvay-kilátóból a Fellegvárnál is magasabbról tekinthetünk le a folyóra: a Szentendrei-sziget, a visegrádi vár, Szokolya és a Helemba-sziget olyan látképről gondoskodik, amelyről egyszerűen nem lehet rossz fotót készíteni.

Rejtett kincsek a Budai-hegységben

A Budai-hegység kincseinek felfedezéséhez épp csak kicsit kell eltávolodni a főváros határától. Aki a város környékének legszebb panorámáit szeretné megcsodálni, annak érdemes végigjárnia a négy kilátót érintő útvonalat, amelynek kiindulópontja a János-hegyi Erzsébet kilátó. A túra érinti a Nagy-Hárs-hegyi Kaán Károly kilátót, az úton pedig az erdő ezer színét és hangulatát élvezhetjük. A következő panorámapont az innen nem messze a Kis-Hárs-hegy csúcsán fekvő Makovecz Imre-kilátó, amely tervezőjéről, a Kossuth-díjas magyar építészről kapta a nevét. Végül pedig a Nagy-Kopasz 559 méteres csúcsán fekvő Csergezán Pál-kilátóból élvezhetjük a panorámát: az Esztergomi Bazilikát, a Mátrát, a Pilist és a Zsámbéki-medencét is láthatjuk. Akit viszont inkább az erdő mélyén megbúvó rejtett kincsek érdekelnek, annak a Paprikás-patak által uralt Jegenye-völgyet a legjobb bejárnia. A völgy alsó szakaszán egy 5 méteres vízesésben is gyönyörködhetünk.

Történelmi séta Esztergomban

Ha nem ragaszkodunk a főváros közvetlen környezetéhez, látnivalókban gazdag sétát tehetünk Esztergomban. A település legmagasabb pontján, a dolomitból álló Várhegyen tornyosul a város legfőbb látványossága, az Esztergomi Bazilika. A klasszicista stílusban épült főszékesegyház 100 méteres magasságával hazánk legnagyobb és Európa harmadik legnagyobb temploma. Az épület azonban nemcsak a külsejével, hanem izgalmas történetével is elkápráztat majd. Járjátok be keresztül-kasul, és gyönyörködjetek a szemkápráztató panorámában. Tartsatok Dárdai Pállal, aki nemcsak a város, de a környék látványosságait is bemutatja nektek!

DÁRDAI PÁL ESZTERGOMRÓLCsodás Magyarország
Dárdai Pál Esztergomról
Dárdai Pál Esztergom környékéről
Szép Balázs Várpalotáról
Baumgartner Zsolt a Normafáról

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!