Izgalmas sportesemények, világhírű szelfi-szpotok: itt készíthetjük a legjobb fotókat a fővárosban!

Hősök tereBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Budapest minden évben turisták tömegeit vonzza – különösen akkor, ha egy népszerű sportesemény is alkalmat ad a látogatásra. A mérkőzések előtt vagy után fedezd fel a város legkülönlegesebb szelfi-szpotjait, és gazdagítsd a Sportarénában készülő képgyűjteményed a város emblematikus látványosságainak fotóival!

Egy küzdősport, amit a szamurájok harcmodora inspirált

A Judo rendszerét [SJK1] a 19. században alkotta meg egy akkor 22 éves japán fiatalember, Kanó Dzsigoró. A ju-jutsuból kivette a súlyos sérülés okozására alkalmas technikákat, így hozta létre azt a sportágat, amelynek lényege, hogy az ellenfél egyensúlyának kibillentésével, dobásokkal, gáncsolással, leszorítással és más földharc-technikákkal adott esetben egy kisebb termetű, ám képzett ember is legyőzheti a nála fizikailag nagyobbakat.

 

Erőfeszítéseit siker koronázta, hiszen ma, a 21. században a judo vagyis a cselgáncs már olimpiai sportág, amelyben Magyarország Kovács Antal személyében olimpiai aranyérmessel, és számos világszínvonalú, eredményes sportolóval büszkélkedhet. Nem csoda hát, hogy Magyarország több alkalommal is lehetett már cselgáncs-rendezvények házigazdája. A 2022-ben ide érkező szurkolók pedig Budapest legnépszerűbb pontjait is bejárhatják, hogy egy-egy szuper fotóval tegyék emlékezetessé a kirándulást.

Olimpiai kvalifikáció a tét

2022. július 8. és 10. között a Papp László Budapest Sportaréna ad otthont a Judo Grand Slam versenyszámainak. A világ legjobb cselgáncsozói olimpiai kvalifikációs pontokért lépnek tatamira. A versenyzők között természetesen a magyar cselgáncssport legjobbjai is ott lesznek. Versenyzőink komoly éremesélyekkel indulnak, hiszen Pupp Réka és Tóth Krisztián a Tbilisziben rendezett Grand Slam fordulóról is ezüstéremmel tértek haza, Vég Zsombor, Sipőcz Richárd és Varga Brigitta pedig a hetedik helyen zártak. A sportág hazai szerelmesei a helyszínen szurkolhatnak kedvenceiknek utána pedig felfedezhetik a város legkülönlegesebb helyszíneit! 

A legjobb kompozíciók

A szurkolóknak, ha már Budapestre látogatnak, érdemes kicsit elkalandozniuk a Papp László Budapest Sportaréna közvetlen közeléből – van ugyanis néhány olyan hely a városban, ahol különlegesen jó fotókat lehet készíteni. Megmutatjuk, hogy hol vannak Budapest legjobb szelfi-szpotjai, ahol a város építészete vagy éppen a csodás táj szinte kiált azért, hogy megörökítsék! 

Budapest felülnézetből

A belvárosban, a Szent István Bazilika környékén számtalan olyan helyet találunk, amely csodás háttere lehet egy fotónak vagy egy jól sikerült szelfinek. A Bazilika előtt, a Szent István téren klasszikus turistafotók készülhetnek, a tér kisebb zugaiban és menő vendéglátóhelyein pedig modern, kreatív szelfik. A 96 méter magas kupolába is érdemes felmenni, hiszen itt egyrészt csodás a látvány, másrészt pedig az egész főváros a hátterünkké válhat, mégpedig madártávlatból! Persze ne csak a fotózásra gondoljunk, ha itt járunk: Szent István király ereklyéje, a Szent Jobb kihagyhatatlan látnivalója a templomnak.

 

A Városliget legújabb látványossága a Ballon-kilátó, ahonnan 150 méteres magasságból csodálhatjátok meg a Hősök tere környékét. Tóth Krisztián, olimpiai bronzérmes cselgáncsozó a kilátás mellett a nemrég átadott Néprajzi Múzeumot is ajánlja.

Háttérben a dunai panoráma

A főváros másik kultikus helyszíne a Várnegyed központja, a Halászbástya. A közel 140 méter hosszú, a Dunával párhuzamos, neoromán stílusú kilátóterasz részben épp az innen nyíló páratlan budapesti panoráma miatt kapott helyet a legismertebb budapesti látványosságok listáján. Neve a középkorból ered, amikor a várfal e szakaszának védelme a halászok céhének feladatai közé tartozott, csúcsos kőtornyai pedig a hét honfoglaló vezért szimbolizálják. Itt egyszerűen lehetetlen rossz fotót készíteni! Ha pedig megcsodáltuk a Duna két partjának látképét, érdemes felkeresni a Mátyás-templom késő gótikus épületét is, amely Magyarország történetének számos fejezetéhez szolgált helyszínül.

 

A Gellérthegy is számos izgalmas fotótémát kínál. A Szent Gellért-szobor és a vízesés varázslatos látványosság, a szobor felől fotózva pedig az Erzsébet híd és a Duna szolgálhat háttérként. De érdemes felkeresni Budapest másik jelképét, a Szabadság-szobrot is. Aki pedig ennél kevésbé nyilvánvaló fotótémát keres, annak a Gellérthegy ritkábban látogatott nevezetességét, a hegy nyugati oldalán található Filozófusok Kertjét érdemes felkeresnie. Itt Ehnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce, valamint Ábrahám, hátterükben pedig Mahatma Gandhi, Bódhidharma buddhista szerzetes és Assisi Szent Ferenc szobra szimbolizálja a különféle világvallások egységét.

 

A belvárostól csupán pár kilométerre lévő Hármashatár-hegy is kihagyhatatlan úti cél, ha a természetben készítenétek pár fotót, netán megcsodálnátok – és lefotóznátok – a Guckler Károly-kilátóból elétek táruló panorámát. Karakas Hedvig, Európa-bajnok cselgáncsozó szívesen ajánlja a környéket azoknak, akik felfedeznék Budapest egy, a turisták előtt ismeretlen arcát.

KARAKAS HEDVIG A HÁRMASHATÁR-HEGYRŐLCsodás Magyarország
Karakas Hedvig a Hármashatár-hegyről
Lovassy Krisztián Etyekről
Sigér Dávid a Nehru partról
Demeter Bence a Margitszigetről

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!