Halassy Olivér, a magyar vízilabda legendája

Halassy Olivér mellszobraBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A vízi sportok már a 20. század elején is bővelkedtek magyar nagyságokban: ilyen klasszis volt Halassy Olivér is, aki úszásban és vízilabdában is maradandót alkotott. A legendás sportoló szobrát a róla elnevezett sport- és szabadidőközpont előtt, Újpesten keresheted fel.

Halassy Olivér élettörténete a kivételes fizikai és lelki állóképesség példája. Miután egy balesetben elvesztette bal lábának egy részét, a szárazföldi sportok helyett úszásban és vízilabdában kamatoztatta tehetségét. Magyar bajnoki címei mellett úszásban egyszer, vízilabdában háromszor szerzett Európa-bajnoki címet, és ez utóbbi sportágban kétszeres olimpiai bajnok is lett. Fizikai teljesítményére jellemző, hogy az 1931-es párizsi Európa-bajnokságon aranyérmet érő úszása után mindössze két óra pihenőideje volt a vízilabda döntő előtt, de vízilabdában is Európa-bajnok lett a csapatával.

 

A világháború során több üldözöttnek is segített a menekülésben. A csodálatos pályafutásnak 1946-ban rablógyilkosság vetett véget, amelynek során valószínűleg szovjet katonák lőtték le, mielőtt elrabolták apósa autóját. Temetésén 5000 ember búcsúztatta.

Dobás előtt megörökítve

A legendás sportoló sírja az újpesti Megyeri temetőben található, a vízi sportokat kedvelőknek érdemes felkeresniük a síremléket. Halassy Olivér mellszobrát a sportoló szűkebb pátriájában, Újpesten, a róla elnevezett sport- és szabadidőközpont előtt 2011-ben adták át. A mészkőhullámok közül kiemelkedő, dobásra készülő vízilabdázó alakját Tóth Dávid örökítette meg. A szobor avatásán részt vett Halassy Olivér lánya és dédunokái, és egy megható pillanatban az idős Enyedi Gyula, Halassy Olivér egykori csapattársa is megkoszorúzta az alkotást.

Nézz körül Újpesten!

Újpesten járva nem csak a legendás vízilabdázó szobrát érdemes meglátogatni: keresd fel a városrész hangulatos főterét az 1900-ban épített eklektikus-szecessziós Városházával, az Egek Királynéja templomot, és a Zsinagógát is. Az újpesti víztorony és a Megyeri híd nappal és éjjel is remek fotótémát szolgáltatnak.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!