Gólzápor és felfedezés: ezt kínálja Budapest a foci szerelmeseinek

Puskás ArénaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A labdarúgás nagyszabású eseményei rengeteg szurkolót vonzanak egy-egy mérkőzésre, ilyenkor nem kérdés, hogy érdemes összekötni a sportélményt a városnézéssel! A főváros számtalan felfedezni valóval várja mindazokat, akik a stadionok világán túl is megismerkednének világhírű nevezetességeivel. 

A magyar labdarúgókupa a magyar bajnokság után a hazai futballélet második legnevesebb versenysorozata, hiszen a kupagyőztes csapat az Európai Konferencia Ligában folytathatja a megmérettetéseket. A versenysorozat a 2020-2021-es szezonban viselte először a MOL Magyar Kupa nevet, és ebben az idényben hallhatták először a szurkolók a kupa himnuszát.  

A döntőben a legsikeresebb kupacsapat, a trófeát 23 alkalommal elhódító Ferencváros csapott össze a Pakssal a május 11-én megrendezett mérkőzésen, a Puskás Arénában. Budapestre azonban nemcsak a fergeteges döntő miatt, de a város pazar látnivalóiért is érdemes volt ellátogatniuk a szurkolóknak.

A város madártávlatból

A Puskás Arénától tömegközlekedéssel is könnyedén megközelíthető budapesti belváros számos izgalmas látnivalóval várja az ide látogató szurkolókat. A Szent István Bazilika 65 méteres magasságban fekvő körteraszáról madártávlatból csodálhatjátok meg a várost. A sportosabbak megmászhatják a felvezető 364 lépcsőt, de aki szívesen kihagyná a lépcsőzést, az lifttel is feljuthat a kupolába, hogy innen csodálja meg a városi háztetők, a körutak és sugárutak geometriáját, a templomtornyokat, a Parlamentet, a Gellért-hegy, a Vár, a Széchenyi- és a János-hegy körvonalait. A bazilika épületében nem szabad kihagyni a kincstár, és Szent István király ereklyéje, a Szent Jobb megtekintését sem, illetve Puskás Ferenc sírhelyét is érdemes felkeresni. 

Világörökségi panoráma

Ám Budapest látképe nem csak felülről lélegzetelállító. A Duna-parti panoráma nem véletlenül lett az UNESCO Világörökség része. A legjobb hely pedig, ahonnan ezt a látképet megcsodálhatjátok, a Lánchíd és az Erzsébet híd közötti sétálóutca, a Duna-korzó. A díszes kandeláberekkel ékesített sétány a millennium óta csábítja andalgásra a város lakóit és látogatóit. A Duna túloldalán a Vár, a Citadella és a Gellérthegy, valamint a hidak látványában gyönyörködhetünk, míg a Duna-korzót ötcsillagos hotelek, éttermek, bárok, teraszok, és olyan fantasztikus építészeti emlékek szegélyezik, mint a Belvárosi Plébániatemplom, a Pesti Vigadó vagy a Magyar Tudományos Akadémia székháza. A Vigadó előtti villamosmegálló korlátján ül Marton László bronzszobra, a Kiskirálylány. A szobor 1990 óta látható itt. Kevesen tudják, hogy Károly herceg ittjártakor annyira megszerette, hogy egy másolatra is szert tett belőle, alkotóját pedig meghívta Londonba, ahol kiállítást is rendezhetett.  

Ám a pesti Duna-part egy másik szakasza is kihagyhatatlan: a Petőfi híd és a Szabadság híd között húzódó zöld placc, a Nehru part sportoláshoz, de az esti koktélozáshoz is remek helyszín. Sigér Dávid, a Ferencváros labdarúgója is szívesen ajánlja azoknak, akik odáig vannak a folyó látványáért!  

SIGÉR DÁVID A NEHRU PARTRÓLCsodás Magyarország
Sigér Dávid a Nehru partról
Demeter Bence a Margitszigetről
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Lovassy Krisztián Etyekről

Városnézés a Dunáról

A Duna-parti panoráma élvezetének még különlegesebb módja, ha magáról a folyóról szemlélitek a part csodálatos épületeit. Válasszátok a szervezett városnéző járatok túráit, és ismerjétek meg Budapest egy másik arcát. Az egyórás sétahajózástól a borkóstolóval, romantikus ebéddel, vacsorával, esetleg koktélozással egybekötött hajókázáson keresztül a vízi limuzinnak is beillő motorcsónak bérléséig számtalan formája létezik ennek a sajátos, vízi városnézésnek.  

Irány a Budai Várnegyed!

A város legismertebb látványossága, Budapest és ezzel az ország egyik legemblematikusabb építménye, a budai vár. Ha Budapesten jártok, ne hagyjátok ki szűk utcáit és varázslatos látnivalóit. Bogdán Ádám, a Fradi játékosa szerint a Tóth Árpád sétány minden évszakban magával ragadó!  

BOGDÁN ÁDÁM A BUDAI VÁRNEGYEDRŐLCsodás Magyarország
Bogdán Ádám a budai Várnegyedről
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Vereczkey Lajos az Erzsébet térről

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!