Élsport és rekreáció a szegedi Tiszavirág Sportuszodában

Tiszavirág SportuszodaSzegedSzeged és térsége turisztikai térség

Szeged és a Tisza elválaszthatatlan egymástól: talán ezért is kapta a város legújabb, nemzetközi színvonalú uszodája a folyó jellegzetes élőlényéről, a tiszavirágról a nevét. A nemzetközi színvonalú létesítményben az élsportolók ugyanúgy otthonra találhatnak, mint a lelkes amatőrök és a pihenni érkezők.

Bár Szegeden nagy múltja van a vízisportoknak, a városnak eddig mégsem volt olyan, FINA előírásoknak is megfelelő uszodája, ahol nemzetközi versenyeket is le tudtak volna bonyolítani. Az új, immár a nemzetközi szabványoknak is megfelelő sportuszoda megnyitóját 2021. február 20-án tartották, a Magyarország-Szerbia vízilabda mérkőzéssel. A kivitelezés 2018. augusztus 13-án indult, az építők a nyitómeccs előtt alig egy hónappal, 2021. január 29-én adták át az épületet. Az új uszoda nevére 128 javaslat érkezett, ebből ötöt jelöltek ki közönségszavazásra – a szavazók pedig a tiszavirágot választották. A sportuszoda lett az egyik helyszíne a 2022-es vizes világbajnokság vízilabdatornájának is.

Edzések és wellness

Az uszoda a versenysportnak, az utánpótlásnevelésnek és a kikapcsolódásnak egyaránt nívós helyszíne lehet. A karakteres, letisztult külsejű épületben a medencetér hatalmas üvegfelületekkel kapcsolódik a parkosított környezethez. Jó időben akár ki is léphetünk a kertbe, vagy felsétálhatunk a tetőkertbe, ahol napvitorlás napozóteraszokon pihenhetünk. Az uszodakomplexumban egy 10 pályás, nemzetközi versenyelőírásoknak is megfelelő 50 méteres úszómedence foglal helyet, amelyhez 1200 fős, részben akadálymentes lelátó, és 24 négyzetméteres LED-es kivetítő is csatlakozik. A versenymedencében speciális mobilfalat építettek, amellyel a medence könnyen elválasztható – így egyszerre folyhat benne vízilabda- és úszóedzés, vagy akár úszásoktatás is. A versenymedence mellett egy 25 méteres bemelegítő medence, egy tanmedence, valamint egy külső-belső lazító ülőmedence is az idelátogatók rendelkezésére áll. De kondicionáló terem, wellnessrészleg, konferenciaterem, gyermekmegőrző, tanulószoba, irodák és üzlethelyiségek is helyet kaptak az uszodaépületben.

Zöld érdekességek

  • A zöld megoldások jegyében az épületben fedett helyen tárolhatjuk a kerékpárunkat, a 14 buszparkoló, 8 mozgássérült parkoló és 317 gépkocsi-parkolóhely mellett 188 kerékpár számára van itt hely.
  • A természetközeli érzésről két hatalmas zöldfal gondoskodik. 
  • Az uszoda vizét egy külön, 290 méter mély, rétegvízi kút biztosítja, így a sportlétesítmény vízellátása nem a város ivóvíz-hálózatát terheli. Az itt alkalmazott modern víztisztítási technológia a hagyományos, homokszűrős technológiához képest csupán harmadannyi vizet igényel. 
  • Az uszoda tetején 750 db napelempanel segíti a sportkomplexum energiaellátását, 200 kW teljesítménnyel kapcsolódik be abba. 
  • A Tiszavirág uszoda területén 322 új fát ültettek el.  

TISZAVIRÁG SPORTUSZODA, SZEGEDCsodás Magyarország
Tiszavirág Sportuszoda, Szeged
Pick Aréna, Szeged
Groupama Aréna, Budapest
DVTK Stadion, Miskolc

Fedezzük fel Szeged vizes oldalát!

Vizes programokban azonban nem csak a Tiszavirág sportuszodában lehet részünk Szegeden. Üljünk fel a tiszai sétahajók egyikére: a Roosevelt téri kikötőből indulva a hajó Szeged belvárosa mellett, a két híd érintésével halad egészen a Maros torkolatáig, majd az árvízi emlékmű és a Boszorkánysziget érintésével tér vissza a kikötőbe. De kajak- és kenubérlésre, sárkányhajózásra, bérlésre, néhány órás vagy akár egy-két napos vízitúrákra is van lehetőség a folyón, hiszen Szeged igazi vízi város.

 

A Belvárosi híd lábánál helyezkedik el a Szegedi Tiszapart, más néven a Lapos, amely a séták és a fürdés kiváló helyszíne. A mediterrán hangulatú szabadstrandon százötven napozóágy és ötven természetes napernyő várja a kikapcsolódni érkezőket, a biztonságos pihenést pedig térfigyelő kamerarendszer és vízimentő szolgálat segíti. Ha meguntuk a pihenést, a szabadstrand melletti Tiszaparti Élmény- és Kalandpark 3200 méternyi kötélpályáján és 1300 méternyi csúszópályáján gondoskodhatunk az adrenalinról, majd az 1000 méternyi lombkorona-sétányt bejárva csodálhatjuk meg a város látképét. A Tisza-parti sétát sem szabad kihagyni: az árvízi emlékműtől a Stefániáig érdemes elsétálni. A folyópart látványában való gyönyörködés közben pedig megkereshetjük a kalapos lány és a tiszavirágok szobrát. A Móra Ferenc Múzeum mögötti parkban az egykori szegedi vár Mária Terézia kapujának maradványait, Erzsébet királyné és Dankó Pista cigányprímás szobrait kereshetjük fel.

 

Ha pedig még mindig nem elég a vízből, sétáljunk el egészen a Szent István térig, ahol a pihenőparkban egy igazi ipartörténeti különlegesség, Magyarország első vasbetonból készült víztornya fogadja a látogatókat. A 2006-ban felújított épületben függő Foucault-inga bizonyítja, hogy a Föld forog a saját tengelye körül. Ha vállaljuk a lépcsőmászást, a fizikatörténeti kiállítás mellett a torony tetejéről nyíló páratlan szegedi panoráma lesz a jutalmunk.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!