Egy parti a zalaegerszegi Sakkozókkal

A zalaegerszegi Dísz téren különleges szobor népszerűsíti a magyar sikersportágak sorában helyet foglaló sakkot. A Sakkozók szobra mellett elhelyezett táblán ugyanis bárki lejátszhatja a saját partiját!

Portisch Lajos nemzetközi sakk-nagymester és sakkolimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes sakkozó, a Nemzet Sportolója Zalaegerszeg szülötte. Itt született Horváth Tamás Európa-bajnoki bronzérmes sakkozó is. A két kiváló sportember egész életében sokat tett a táblajáték hazai népszerűsítéséért, és azért, hogy a magyar sakksportot sikerrel emeljék a világ élvonalába. 

Zala megye, a sakk-nagyhatalom

A két zalaegerszegi kötődésű sportoló arcvonásait hordozza az a különleges szoborkompozíció, amely a Dísz téren áll: az ülő alakban Portisch Lajost, az állóban Horváth Tamást ismerhetjük fel. A hosszú kőasztal másik felén, a játékba merült alakok mellett azonban ott egy további, gránitból és márványból készült sakktábla, amelynek két oldalára bárki leülhet – így a szobor és a való élet egymást egészítik ki. A kompozíció, amely Zala megyének a magyar sakkéletben betöltött kiemelt szerepét is szimbolizálja, a fiatalabb korosztályt is a sakk megismerésére inspirálhatja. Már csak azért is, mert Zalaegerszeg és Nagykanizsa csapatai hagyományosan az ország legjobbjai közé tartoznak ebben a sportágban. Szabolcs Péter Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását 2016. május 13-án, a város napján avatták fel. A Dísz téren már csak azért is helye van ennek a műnek, mert korábban többször is rendeztek itt száztáblás sakkjátszmákat.

Irány a Göcsej!

A Balatontól, a szlovén, az osztrák és a horvát határtól egyenlő távolságra fekvő Zalaegerszeg az ország egyik legvirágosabb városa, a Göcsej kapujaként is ismerik. Érdemes felkeresni a magyar népi hagyományokat megörökítő Göcseji Falumúzeumot, amely Magyarország első szabadtéri skanzenje volt. A város déli határában fekvő Alsóerdő és az Aranyoslapi forrás természetes szépségekben bővelkedő, csodás kirándulóhely, amely minden évszakban gyönyörű. Itt terül el az Azáleás-völgy is, ahol rengeteg ritka, különleges növény él. A város északi részén kialakított Gébárti-tó a strandolók, horgászok és kempingezők kedvenc helye.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!