Budapest tárt karokkal várja a sportok szerelmeseit

HalászbástyaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Magyarország számos nagyobb volumenű sporteseménynek is otthont ad, melyek egy részét a fővárosban rendezik meg. A világ- és Európa-bajnokságokon szurkolni örök élmény, pláne akkor, ha egy olyan különleges sportág versenyzőiért izgulhatunk, mint az öttusa.

Lovaglás, vívás, lövészet, úszás és terepfutás: ez az öt sportnem adja ki az öttusát, amelyet modern pentatlonnak is szokás nevezni. Az öttusa az ókori ötösviadal mintájára született meg az újkori olimpiák kezdetekor, azóta kisebb-nagyobb változtatásokkal fut, de továbbra is nagy népszerűségnek örvend. A magyar sportolók számára mindig fontos volt az öttusa, a sportág kiemelkedő alakja a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok, Balczó András. De női olimpiai bajnokot is köszönthettünk a sportágban, Vörös Zsuzsanna személyében, aki Athénban vehette át az érmet 2004-ben. 2022-ben az Öttusa világkupa egyik szervezőjeként is csatlakozott Budapest, illetve Magyarország a sportág népszerűsítéséhez. A kupa magyarországi, második fordulójában a versenyszámoknak a Közszolgálati Egyetem adott helyszínt, amely csupán 20 percnyire található a belvárostól, nézzük is meg, mennyi látnivalót tartogat Budapest!  

Dzsungel a város közepén

A versenysorozat helyszínétől, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemtől sétatávolságra egy egészen más világban, a Füvészkertben, az érintetlen természetben találhatjuk magunkat: elvarázsolnak a virágaikat bontogató fák, az egzotikus növényekkel teli üvegházak. A Viktória-ház medencéjében Molnár Ferenc regényhősének, Nemecsek Ernőnek a szobrával is találkozhatunk. 


Innen kicsit távolabb a Városligetben sétálhatunk, ahol szintén izgalmas nevezetességek várnak ránk. Budapest legismertebb tere, a Hősök Tere egyik oldalán, a Szépművészeti Múzeum várja a művészet iránt rajongókat. De tovább sétálhatunk a Vajdahunyad-várhoz és a Magyar Zene Házához is, a gyerekek pedig biztosan örülni fognak, ha az Állatkertet is útba ejtjük. 

Vissza a múltba

Ám érdemes kicsit messzebbre is kalandozni a városban. A Duna fölé magasodó Budai Várnegyed a főváros kihagyhatatlan látnivalója, ahol akár fél napot is eltölthetünk. A minden budapesti túra részét képező Halászbástya és a Mátyás-templom mellett érdemes a várnegyednek olyan rejtett kincseit is felfedezni, mint a Várhegy mélyén található labirintus vagy a Táncsics Mihály utca 26. számú ház földszintjén látható, 14. századi Középkori Zsidó Imaház. A Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításai a középkortól a 20. századig vonultatják fel a nagyszerűbbnél nagyszerűbb műalkotásokat, de az aktuális időszakos kiállítások miatt is érdemes betérni.


Szintén Budán, a Margit-híd budai hídfőjétől nem messze fekszik a török kor csodás emléke, Gül Baba Türbéje és a Rózsakert. Gül Baba 16. századi dervis, azaz harcos muszlim szerzetes volt, akinek 2018-ban felújított sírhelye ma muszlim zarándokhely, saját kiállítótérrel, teaházzal, és romantikus parkkal, rózsakerttel. Tökéletes helyszín a csendes kikapcsolódáshoz!


Ha Budáról ismét Pest felé vennétek az irányt, akkor térjetek be a Margitszigetre is, ahol zenélő szökőkút, Japánkert, de még egy vadaspark is vár benneteket. A sportolni vágyók körében is népszerű, nem véletlen, hogy Demeter Bence öttusázó is a szigetre megy, ha egy kis feltöltődésre vágyik. Az alábbi videóban ő mesél arról, hogy miért is olyan különleges pontja Budapestnek a Margitsziget. 

DEMETER BENCE A MARGITSZIGETRŐLCsodás Magyarország
Demeter Bence a Margitszigetről
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról
Csodás Magyarország: Budapest környéke

Koktél és buli

A mozgalmasabb programokat kedvelők új nézőpontból csodálhatják meg a Duna fölött átívelő hidakat és Budapest ikonikus épületeit, például a Parlamentet, ha felülnek a Dunán közlekedő sétahajók valamelyikére. A városnéző hajókon egy kellemes ebédet vagy vacsorát is elkölthetünk, de este, koktéllal a kezünkben is élvezhetjük a város fényeit.


A szórakozni vágyókat pedig várja az éjszaka és a Király utca környéke, avagy a budapesti bulinegyed, benne pedig az elmúlt évtizedek legizgalmasabb budapesti látványosságai, az eklektikus romkocsmák.  

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!