Az olimpiai emlékmű és az olimpikonok fala az Olimpia parkban

Olimpia parkBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Az olimpia a sportvilág legnagyobb ünnepe, a magyar sportolók számára pedig évtizedek óta a sikerek bölcsője. A magyar olimpiai, paralimpiai és siketlimpiai bajnokokra, és az olimpiai eszmére emlékeztet Budapest egyik legszebb szabadidőparkja.

A Kossuth tér és a Jászai Mari tér között helyezkedik el az a sokoldalú szabadidőpark, amely a gyerekeknek ugyanúgy a kedvence, mint a kutyásoknak vagy a városi piknikezőknek. A parkban minden az olimpiai eszmét idézi. A betonfelületeken homokfúvással készült pontokból áll össze a világ térképe, amelyen fém körök jelölik az olimpiák és paralimpiák helyszínét és évszámát. A beton támfalon látható sziluettek pedig a magyar szempontból sikersportnak számító olimpiai sportágakra utalnak.

Az olimpiai eszme szimbólumai

A park központi terén, az 1996-ban készült, kő és bronz alapanyagú Olimpiai emlékmű mellett kapott helyet 2014-ben a Szimbólum című, acélból készült szobor – mindkét szobor alkotója Mihály Gábor. A piros-fehér-zöld festésű olimpiai ötkarika a Duna budai oldaláról is jól látszik. Az emlékmű környezetében a megvilágítástól a csobogókig minden az ötkarikára utal. Az Olimpikonok teréhez tartoznak azok a falak is, amelyeken az aranyérmes olimpikonjaink mellett az eredményes paralimpiai és a siketlimpiai sportolók neve áll. A legújabb, 62 magyar hallássérült olimpiai bajnok nevét tartalmazó falat 2022. júniusában avatták fel.

Sport, játék, pihenés

A park déli fele a gyerekeké. A kosárlabda- és focipálya mellett játszótér is helyet kapott itt, amelynek különlegessége az Osztrák-Magyar Monarchia egykori Maros folyami hadihajójának formáját idéző mászóka. A park északi részét az elkerített kutyafuttató, illetve a „nyugizóna”, a városi piknikezők kedvence foglalja el.

Látnivalók a környéken

A parkot széles promenád köti össze a Margit híddal és a Kossuth térrel. Egyik irányban Budapest egyik legfőbb nevezetessége, az Országház áll, ahová mindenképpen érdemes elsétálni, és megnézni az impozáns belső tereket és a magyar államiságot jelképező Szent Koronát. Észak felé indulva a Falk Miksa utcában áll a magyar felmenőkkel is rendelkező Peter Falkra, illetve leghíresebb szerepére, Columbo hadnagyra emlékező szobor. Innen a Margit hídon át tovább sétálhatunk a gyönyörű Margitszigetre.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!