Az ezeréves múlt és az Aranycsapat emlékműve

Ópusztaszeri Nemzetközi Történelmi EmlékparkÓpusztaszerSzeged és térsége turisztikai térség

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkról legtöbbünknek a híres Feszty-körkép jut eszünkbe. Pedig az Emlékparkban akár egy teljes napra is elegendő látnivaló van - köztük a magyar történelem egy különleges részének, a legendás Aranycsapatnak állított emlékmű is helyet foglal itt. 

Anonymus leírása szerint az Árpád vezette honfoglaló seregek törvényhozó gyűlést tartottak itt, vagyis „szerét ejtették” az ország dolgának – ennek emlékére pedig a hely is a Szer nevet kapta. Feszty Árpád 1894-ben elkészült, a Honfoglalást megörökítő hatalmas körképe 1996-tól látható Ópusztaszeren. A legtöbben ezért a lenyűgöző műalkotásért érkeznek ide, pedig számos más látnivaló is várja az utazókat.

Ezer év a Skanzenben

Érdemes például ellátogatni a Skanzenbe, amely Eurázsia jurtákkal pettyezett sztyeppéitől az alföldi falvak és a Tisza-menti települések jellegzetes épületéig mutatja be az ország néprajzi emlékeit. Kipróbálhatjátok az íjászatot, nemezelést, a faesztergálást is, de akár az erdei tanösvényt is bejárhatjuk.

A 6:3 évfordulóján avatták fel az Aranycsapat emlékművét

Ezer év történelme sűrűsödik itt össze az épületekben és az emlékművekben: Szer monostorának romjai és az Árpád-emlékmű mellett a későbbi korok emlékei is helyet kapnak a parkban: ilyen például a Nemzeti Összetartozás Emlékműve, az 1945-ös földosztás emlékműve, és persze a legendás Aranycsapatnak emléket állító kopjafa.

 

Az angol válogatottat 1953-ban a Wembley stadionban 6:3-ra legyőző, és az 1954-es világbajnokságon ezüstérmet szerző Aranycsapat számos legendát adott a magyar és nemzetközi futballnak. 2009. november 25-én, a Wembley-beli győzelem 56. évfordulóján, a Magyar Labdarúgás Napján avatták fel Ópusztaszeren azt a kopjafát, amely a legendás, világverő csapatnak állít emléket. "A kopjafa őrizze meg a ma már 110 éves magyar labdarúgás dicső múltját és mutasson példát a mai és a jövőbeni focistáknak…" - mondta Buzánszky Jenő, a csapat egykori hátvédje az avatóünnepségen elmondott beszédében. Az aranyszínű labdán álló kopjafa Bú József szatmárnémeti fafaragó művész alkotása. Az emlékművön az Aranycsapat tagjainak névsora és Sebes Gusztáv szövetségi kapitány neve áll.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!