Az Aranycsapat tagjainak sírhelyei

Szent István BazilikaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Minden idők legeredményesebb magyar labdarúgó-válogatottja, az Aranycsapat örökre bevonult a világ labdarúgó legendái közé. A klasszikus tizenegy tagjainak sajnos már csak a síremlékeit kereshetjük fel, ezeknél azonban minden szurkolónak érdemes tiszteletét tennie.

A külföldön Golden Team, Mighty Magyars, Marvellous Magyars vagy Magical Magyars néven is ismert klasszikus aranycsapat 1950 és 1956 között játszott együtt, ám a magyar foci legendás sikerkorszaka 1941 és 1960 közé esik – ez az időszak számos legendát adott a magyar és nemzetközi futballtörténetnek.

 

A csapat legismertebb mérkőzése az 1953. november 25-én a londoni Wembley Stadionban rendezett mérkőzés. Az azóta is „az évszázad mérkőzése” néven emlegetett barátságos találkozón a magyarok 6:3-ra legyőzték az angolokat. A másik legfontosabb mérkőzés az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntője, amelyen az öt éve veretlen magyar csapat csak a balszerencsének köszönhetően szenvedett 3:2 arányú vereséget a nyugatnémet válogatottól, akik később a „berni csoda” névvel illették az esélyesebb magyarok elleni győzelmüket.

Sírhelyek a Szent István Bazilikában

Az egykori Aranycsapat több ismert tagja is a Szent István Bazilikában nyugszik. A Budapest egyik leglátogatottabb műemlékének számító bazilika altemploma ugyan kegyhely mivolta miatt nem látogatható, ám a 96 méter magas kupolából nyíló páratlan kilátás, a Szent Jobb, valamint az impozáns belső tár keltette áhítat miatt mindenképp érdemes ide ellátogatni. Puskás Ferenc a Bazilika altemplomának Szent Lipót termében nyugszik, a Fájdalmas Szűzanya terem pedig Buzánszky Jenő, Grosics Gyula, valamint Kocsis Sándor nyughelye.

Magyarország leghíresebb sírkertje

A Farkasréti Temető nemcsak a fővárosnak, hanem egész Magyarországnak az egyik legjelentősebb sírkertje. Több hírneves magyar személyiség nyugszik itt, mint a budapesti Fiumei Úti sírkertben és a kolozsvári Házsongárdi temetőben együttvéve. Az olyan művészek, mint Bartók Béla zeneszerző vagy Aba-Novák Vilmos festő mellett híres sportolók is végső nyughelyre találtak ebben a sírkertben. Itt, a 36/1. parcellában van Bozsik József, az 1. parcellában Sándor Károly, a 2/5. parcellában Dr. Lakat Károly, a 11/2. parcellában pedig Zakariás József sírhelye.

 

Budapest más sírkertjeiben is találunk az Aranycsapat tagjaira emlékező síremlékeket. Dalnoki Jenő és Budai II. László például a Rákospalotai temetőben, Hidegkuti Nándor pedig az Óbudai temetőben nyugszik.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!