A város közepén is vár a természet: a béke rejtett szigetei Budapesten

Gellért-hegyBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A darts-ot sokan a pubok világából ismerik, pedig az elmúlt évtizedben komoly sporttá érett. Budapesten is egyre több helyen van lehetőség arra, hogy amatőrök és profik bizonyítsák, mit jelent egy biztos kéz és egy tűpontos kiszálló. A játék népszerűségének hála egyre több a verseny is, ahol akár a világ legjobbjaiért is szurkolhatunk. A nagyfokú koncentrációt igénylő versenyek után nincs jobb, mint bejárni a várost: Budapest legszebb zöld területeire kalauzolunk!  

Mi is a darts?

A legenda szerint sok évszázada egy hideg, téli napon egy átfázott, angol íjász kellemesebb módot keresett a gyakorlásra: a közeli pub melegében levágott nyílvesszőket kezdett dobálni egy falra akasztott farönkszeletbe. Persze hamar megjelentek a versenytársak is, akik szintén bizonyítani akarták ügyességüket. Hogy igaz-e a történet, nem tudhatjuk, annyi azonban biztos, hogy a darts a brit szigetekről terjedt el, és a ma érvényes szabályzata alapjait is Nagy-Britanniában dolgozták ki. A játék mai formája 1896-ban született meg, ekkoriban alakultak meg az első szervezetek, klubok is.


A darts lényege, hogy apró nyilakkal (dartsokkal) dobnak a játékosok egy kör alakú céltáblára. A játék különlegessége, hogy a pontokat visszafelé számolják: egy kör, azaz egy leg 501 pontról indul, és a játékos által adott körben dobott pontot mindig kivonják az éppen meglévő pontszámából. Aki először éri el a 0 pontot, azaz kiszáll, úgy, hogy az utolsó dobása dupla szektort talál el, az nyeri a kört.  

Világsztárok Budapesten

2022. Május 17-én a budapesti MVM Dome adott otthont a Hungarian Darts Shownak, amelyen a világ legjobbjai, Gerwyn Price, Raymond van Barneveld, Michael van Gerwen, Wayne Mardle, Fallon Scherrok és a 16-szoros világbajnok Phil Taylor mérték össze tudásukat a táblák előtt.

Felüdülés a belváros közepén

Egy kiadós darts játék után érdemes keresni egy békés, üdítő parkot a városban, ahol élvezhetitek Budapest különleges hangulatát! Vereczkey Lajos, dartsszakkommentátor az Erzsébet tér nyüzsgését ajánlja! 

VERECZKEY LAJOS AZ ERZSÉBET TÉRRŐLCsodás Magyarország
Vereczkey Lajos az Erzsébet térről
Sigér Dávid a Nehru partról
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Lovassy Krisztián Etyekről

Hatalmas gesztenyefák árnyékában

Ha egy igazán csendes és meghitt helyet kerestek, akkor is van tippünk, hogy hol lelhettek egy kis nyugalomra. Az V. kerület szívében rejtőzik Budapest egyik legrégibb kertje, a Károlyi-kert, amelynek 7625 m²-es területe a 17. század óta őrzi szemet gyönyörködtető funkcióját. A Károlyi-család egykori palotájának kertjében ma két játszótér várja a gyerekeket, de szökőkút, virágoskert, sőt, egy sakkasztal, illetve több hangulatos terasz is lehetőséget ad a pihenésre. A kert stílusa ötvözi a mértanias barokk stílust és az angolkertek kialakítását, ráadásul itt található az ország egyik legidősebb fehér eperfája.  

Buda zöld gyöngyszemei

Ha Pest nem lenne elég, akkor irány Buda! A Kosztolányi Dezső tér forgalmas kereszteződésétől nem messze fekszik a legendákkal övezett Feneketlen-tó, amely a város kedvelt randihelyszíne. A tó közepén a hangulatos szökőkút, a tó vizén úszó kacsák és a Ciszterci Szent Imre-templom adja a látványos hátteret a feltöltődéshez. A kilátásra vágyók meg se álljanak a Gellért-hegyig, hiszen a Gellért-hegyi víztározó felett a Kilátókő-szobor egy igaz rejtett kincset tartogat. A Duna fölött egymás felé nyúló Buda királyfit és Pest királykisasszonyt ábrázoló szobor, Lesenyei Márta és Vadász György alkotása mellől gyönyörű a panoráma. 

Természetjárás a város szélén

Aki viszont inkább messze kalandozna a város nyüzsgésétől, annak a 17. kerületi Merzse-mocsárig érdemes elmennie. A 40 hektáros vizes élőhely számos növényritkaság otthona és madárvilága is egyedülálló. A háborítatlan területen egy tanösvény vezet végig, amelynek tájékoztató táblái a helyi élővilágról mesélnek. A kilátótoronyba is érdemes fellépcsőzni, az előtte elhelyezkedő füves részen pedig akár piknikezni is lehet. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!