A tökéletes nyári délután receptje: balatoni panoráma egy pohár finom borral

BalatonkeneseBalatonBalaton turisztikai térség

A Balaton látványa mindig szemet gyönyörködtető, de amikor a vizet ellepik a vitorlások, tovább fokozható a tökéletesség. Ha pedig mindezt egy pohár finom, hűs balatoni borral a kezünkben élvezzük, akkor minden érzékszervünket egyszerre kényeztethetjük.

A Balaton szinte kötelező úti cél a nyáron, a partja és a környéke évről évre tartogat meglepetéseket. Pláne akkor, ha egy olyan országos esemény idején érkezünk ide, mint a Kékszalag vitorlásverseny. 

A tradíciók ünnepe

A kékszalagot hajdanán a tengerek leggyorsabb vitorlása viselhette. Ezt a klasszikus hagyományt ültette át legnagyobb tavunkra 1934-ben a Hungária Yacht Klub, amikor először meghirdette Közép-Európa legnagyobb tókerülő versenyét, amely máig a balatoni vitorlázás első számú ünnepe. A nézőket is elkényeztető, látványos versenyt követve a balatoni borvidékek legfinomabb italait is felfedezhetjük.

 

A balatoni Kékszalag a tradíciók ünnepe is. Időpontja mindig arra a júliusi hétvégére esik, amelyik a legközelebb van a holdtöltéhez. A hajók hagyományos ágyúlövésre indulnak a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalon. A táv légvonalban 155 kilométer, amelyet motorhasználat és kikötés nélkül 48 óra alatt kell teljesíteni. A célvonalat a balatonfüredi kikötő előtt tűzik ki.

Izgalmas verseny várható a Balaton vizén

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj július 14. és 16. között zajlik. A fesztivál már július 9-én elkezdődik, a Kékszalag bemelegítőjeként is számon tartott Fehér Szalag versennyel. Másnap rendezik meg az ifjúsági vitorlázók számára kiírt Kékpántlika versenyt, és az ehhez társuló családi napot, amelynek nem titkolt célja, hogy a vitorlázást az ifjabb generációkhoz is közel hozza.

 

A tókerülés július 14-én reggel 9 órakor indul. Idén még a tavalyinál is izgalmasabb verseny várható, pedig az akkori győztes, az RSM mindössze két perccel előzte meg a második helyezett Fifty-Fifty-t az 556 hajót számláló mezőnyben. A győztes a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, vitorlás hajót és a Balaton hullámait szimbolizáló trófeát veheti majd át.

 

Nézőként a lehető legfinomabb módját választhatjuk annak, hogy a verseny útvonalát kövessük. A Balaton vidéke ugyanis bővelkedik az utazót élményekkel és nemes nedűkkel egyaránt kényeztető borvidékekben. Emeljük hát poharunkat a Balatonra!

Egy borrégió, hat borvidék

A Balaton környékén hat borvidék, a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, a Balatonfüred-Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidék alkot egyetlen közös borrégiót. A térség jellegzetes fajtája az olaszrizling, de minden borvidéknek megvan a saját specialitása. A szőlőültetvények számára a tó a visszaverődő napfényről és a megfelelő páratartalomról, míg a környék földtani változatossága tápláló talajfajtákról gondoskodik.

 

A Balaton déli partját a fürdőzni vágyók kedvenc célpontjának tartják, a Balatonboglári borvidék azonban a gasztronómiai kalandokra vágyókat is várja. Nemcsak a borok, hanem a könnyed pezsgők és gyöngyözőborok készítésének is nagy hagyományai vannak errefelé, ezek elsősorban chardonnay, Irsai Olivér, királyleányka, vagy sárgamuskotály fajtából készülnek. Egyre híresebb az itt termő olaszrizling, rajnai rizling, szürkebarát és furmint, a vörösborok közül pedig a merlot, a cabernet sauvignon vagy a pinot noir. Balatonbogláron érdemes felsétálni a Gömbkilátóhoz, hiszen innen élvezhető legjobban a balatoni panoráma egy pohár borral a kezünkben.

Bódító lilák, hűvös kékek

A Balaton-felvidék hangulata, illatai, színei, ízei csodás élményekkel gazdagítanak. Ejtsük útba az olyan geológiai érdekességeket, mint a szentbékkállai Kőtenger vagy a monoszlói Hegyestű. Keressük fel az olyan, múltról mesélő emlékhelyeket, amilyen az alsódörgicsei Boldogasszony-templomrom vagy a szentantalfai Szent Balázs templomrom, majd élvezzük a Káli-medence illatait és finomságait. Mellé pedig kortyoljunk a legfinomabb helyi borokból, a sauvignon blanc-ból, chardonnay-ből, cserszegi fűszeresből, pinot noirból vagy kékfrankosból.

Badacsonytól Balatonfüredig

A Balaton-felvidék részét képezi a Badacsonyi borvidék is. A vulkáni tanúhegy a balatoni kirándulások klasszikus célpontja: tehetünk egy sétát a Badacsony- vagy a Tűzgyűrű-tanösvényen, felsétálhatunk a Rózsakőhöz, élvezhetjük a Balaton látványát a Kisfaludy-kilátóból, az Egry József Emlékmúzeumban pedig azt, ahogyan a művész leképezte a tó színeit és fényeit. A magyaros ételeket és a finom balatoni halételeket egy pohár legendás badacsonyi bor, például tramini, rajnai rizling vagy kéknyelű társaságában fogyaszthatjuk el.

 

A szintén legendásnak számító Balatonfüred-Csopaki borvidék a Balatonfőkajártól Zánkáig terjedő hegyvonulat lankáin, völgyeiben és medencéiben fekszik. Kedvelt borai az olaszrizling, a rajnai rizling, a rizlingszilváni, a tramini, illetve legújabban a chardonnay és a sauvignon blanc, vörösbort csak kisebb mennyiségben termelnek erre.

 

Egy pohár finom bor egy nyári délutánon remek kísérője lehet a sétánknak a balatonfüredi reformkori városközpontban vagy a Tagore sétányon. A Jókai Mór Emlékházat és Blaha Lujza egykori villáját is érdemes megnézni. Csopakon a hűsölésre vágyók a strandon élvezhetik a Balaton vizét, aki viszont inkább kirándulna, annak a Csákány-hegyi kilátóba érdemes felsétálnia. Berecz Zsombor, olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok magyar vitorlázó a világért sem hagyná ki Csopak hangulatos kisvárosát!

BERECZ ZSOMBOR CSOPAKRÓLCsodás Magyarország
Berecz Zsombor Csopakról
Berecz Zsombor a Balaton-felvidékről
Vereczkey Lajos az Erzsébet térről
Lovassy Krisztián Etyekről

Még mielőtt elmerülnétek a legfinomabb nedűk rejtelmeiben, keressétek fel Balatonakarattyát és Balatonkenesét. Az innen elétek táruló különleges panoráma lenyűgöző, a sétány padjain megpihenhettek, de akár egy pikniket is szervezhettek ide. Litkey Farkas tizenháromszoros kékszalag-győztes vitorlázó a kenesei Soós-hegyi kilátót ajánlja, ami a Kékszalag vitorlásverseny idején a legjobb kilátópont!

LITKEY FARKAS BALATONKENESÉRŐLCsodás Magyarország
Litkey Farkas Balatonkeneséről
Litkey Farkas a Balatonról és környékéről
Szabó Zsófia a Gellért-hegyről
Sigér Dávid a Nehru partról

Kissé eltávolodva a Balatontól

Szinte kizárólag fehérbort ad a Balatontól kissé már távolabb fekvő Nagy-Somlói borvidék is. Hangulatos, apró falvak, történelmi műemlékek, no meg finom olaszrizling, juhfark, tramini várja az ide látogatókat – a juhfarkot a „nászéjszakák bora” néven is emlegetik. Kihagyhatatlan látnivalónak számít errefelé Somló és Sümeg vára, vagy az olyan apró falvak, mint Somlóvásárhely és Somlójenő.

 

Olaszrizling, szürkebarát, cserszegi fűszeres, zweigelt és kékfrankos: ezek a Balatontól szintén távolabb fekvő Zalai borvidék legkedveltebb italai. A finom borok mellett Lenti és Letenye között természeti csodák is várnak ránk. Tormafölde határában a Vétyemi Ősbükkösben, vagy a Csömödér és Kistolmács között közlekedő kisvasúton érezhetjük magunkat a természet részének. Szécsiszigeten az Andrássy-Szapáry-kastély és a Kerka Vízimalom Múzeum vár érdekességekkel – a kirándulások fáradalmainak kipihenésében pedig a Lenti Termálfürdő segít.

Eseményajánló:

Izgalmas verseny várható a Balaton vizén

 

Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj július 14. és 16. között zajlik. A fesztivál már július 9.-én elkezdődik, a Kékszalag bemelegítőjeként is számon tartott Fehér Szalag versennyel. Másnap rendezik meg az ifjúsági vitorlázók számára kiírt Kékpántlika versenyt, és az ehhez társuló családi napot, amelynek nem titkolt célja, hogy a vitorlázást az ifjabb generációkhoz is közel hozza.

 

A tókerülés július 14.-én reggel 9 órakor indul. Idén még a tavalyinál is izgalmasabb verseny várható, pedig az akkori győztes, az RSM mindössze két perccel előzte meg a második helyezett Fifty-Fifty-t az 556 hajót számláló mezőnyben. A győztes a Herendi Porcelánmanufaktúra által készített, vitorlás hajót és a Balaton hullámait szimbolizáló trófeát veheti majd át.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!