A sebesség bűvöletében Mogyoródon és környékén

Erzsébet-kilátóBudapestBudapest környéke turisztikai térség

A mogyoródi Hungaroring, a Formula-1 Magyar Nagydíj és más autós-motoros versenyek helyszíne, a technikai sportok kedvelőinek kedvenc úti célja. A közelben fekvő településeken azonban más érdekes látnivalók is várják a versenyek kedvéért idelátogatókat.  

A Formula-1 Magyar Nagydíjat 1986 óta rendezik meg a mogyoródi Hungaroringen. A 4,381 kilométeres pálya 2003-ban nyerte el mai vonalvezetését. Szűk pályaszakaszai és éles kanyarjai miatt sokszor hasonlítják a monacói városi versenypályához. A versenyzők 70 kört, vagyis összesen 306,67 kilométert tesznek meg nagyjából 110 perc alatt. A 2021. júliusában meghosszabbított szerződés értelmében 2037-ig biztosan megrendezik a Magyar Nagydíj versenyét, amelyre 1986 óta minden évben sor került. 

37. alkalommal Magyarországon

A Hungaroring-érzést egyébként nem csak az autóversenyzők élhetik át. Azokon a napokon, amikor nincs verseny, élményvezetésre és pályalátogatásra is van mód, de a versenypálya mellett vezetéstechnikai pálya is működik, ahol a legprofibb sofőrök is tanulhatnak új, a vezetés biztonságát garantáló fogásokat. Sőt, bejelentkezhetünk a gokartpályára és off-road élményekre is. 

Sebesség és kényelem az Aquarénában

A Mogyoródi Aquaréna csúszdaparkban is a féktelen sebesség élményét élhetik át a látogatók, igaz, kicsit másként, mint a Hungaroringen. A Közép-Európában is egyedülálló, 11 és fél hektáros élményparkban kilenc medence, másfél kilométernyi csúszda – föld alatt és föld felett –, 26 különböző csúszdapálya várja az adrenalinfröccsre éhezőket. Különlegesen izgalmas élményt nyújt a hihetetlen vizuális effektekkel gazdagított Fekete Lyuk, az igazán bátraknak való Szabadesés és a föld alá is bebújó Vakondcsúszdák. De van itt rafting, háromszintes, sziklaszirtet formázó ugrómedence, a kényelmesebb vízi szórakozást keresőknek élménymedence, a Római Birodalom pompáját idéző, üvegmozaikos jakuzzi és lassú folyó is. A legkisebbek a különleges gyermekmedencében pancsolhatnak, a nagyobbak pedig az esőerdő zuhatagában lazíthatnak, és élvezhetik a vízesések látványát. A sportos látogatók a röplabda-, foci- és tollaslabda-pályán mozgathatják át magukat. 

Sisi kedvenc kastélya

A Gödöllői Királyi Kastély épületével elválaszthatatlanul összefonódott a magyarok kedvelt királynéjának, Sisinek az emléke. Az eredetileg a Grassalkovich család tulajdonában álló kastélyt a Kiegyezés idején, 1867-ben vásárolta meg Ferenc József kincstára, hogy az osztrák császári és magyar királyi pár pihenőkastélyául szolgáljon. Erzsébet királynő, azaz Sisi különösen kedvelte Gödöllőt, gyakran tartózkodott Magyarország egyik legnagyobb és legimpozánsabb barokk kastélyában. Az épület történetét ma a kastély múzeumában, többek között a 19. század végi divatnak megfelelően berendezett lakosztályokban követhetjük nyomon. De ezzel még nem ér véget a látványosságok sora, hiszen vár a lovarda, a barokk istálló és a kastélyszínház, valamint a kastélykert is, amelynek kávéházában egy süteménnyel zárhatjuk a sétát. Fedezzétek fel a kastélyt Szujó Zoltán sportriporterrel!  

SZUJÓ ZOLTÁN GÖDÖLLŐRŐLCsodás Magyarország
Szujó Zoltán Gödöllőről
Szujó Zoltán Gödöllőről 2.
Verrasztó Evelyn a Várkert Bazárról
Király Gábor Visegrádról

A Gödöllői Dombvidék Tájvédelmi Körzet változatos szépségű tájain kanyargó gödöllői erdei kisvasút egy szakasza a Gödöllői Erdészeti Arborétumot is érinti. A természet kedvelői itt a növényfajták egyedülálló változatosságával találkozhatnak. A látogatók jelenleg egy 1 kilométer hosszú szakaszon utazhatnak, és az utat összeköthetik a műhelytúrával és a kisvasúti múzeum látogatásával is.  

Macietetés és farkasles

Mogyoród térsége „állati” élményekkel is kecsegtet. A veresegyházi medveotthon Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, ahol a barna óriások mellett európai szürkefarkasokkal és rénszarvasokkal is találkozhatunk. A menhely első lakói 1998-ban a Mafilm gödöllői telephelyéről elkobzott medvék voltak, akiknek menedékét 2002-től a nagyközönség is látogathatja. Az állatok számára igyekeztek természetes élőhelyükhöz hasonló körülményeket teremteni, barlangokkal és mesterséges halastavakkal. A látogatók etethetik is a medvéket – a fakanalakra immár nem méz, hanem az állatok egészséges táplálása jegyében zöldségek és gyümölcsök kerülnek. 

Csendes és zajos séták Budapesten

Ha a hangos versenyautók után az erdő csendjére vágyunk, utazzunk fel kényelmesen a libegővel a János-hegy tetejére, majd a kirándulásunk végeztével lefelé is tegyük meg az utat. Egyedülálló panoráma vár, a János-hegy és a Normafa természeti szépségei között minden időben érdemes egy kényelmes sétát tenni. Baumgartner Zsolt, magyar autóversenyző is szívesen tölti itt az idejét, ha feltöltődne a természetben.  

BAUMGARTNER ZSOLT A NORMAFÁRÓLCsodás Magyarország
Baumgartner Zsolt a Normafáról
Pálinger Katalin a Nagymező utcáról
Risztov Éva Debrecenről
Karl Ádám a Vajdahunyad váráról

A város látványát a legendás osztrák császárné és magyar királyné, Sisi emlékét őrző Erzsébet-kilátóból, és a Normafa csúcsáról is élvezhetjük. Ez utóbbi a budapestiek különösen kedvelt kirándulóhelye. Nevét arról a hatalmas, évszázados bükkfáról kapta, amely állítólag Mátyás király születésekor sarjadt, és 1927-ben, egy villámcsapás miatt dőlt ki. Schodelné Klein Róza operaénekesnő 1840-ben itt énekelte el Bellini Norma című operájának áriáját, a fát, és később a környéket ennek nyomán kezdték Normafának nevezni. A gyerekek több játszótéren is élvezhetik a szabad mozgást, a felnőttek pedig számos, piknikezésre alkalmas helyet és túraútvonalat találnak a környéken. 

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!