21. századi épület az ikonikus Fradi-stadion helyén: Groupama Aréna

Groupama ArénaBudapestBudapest környéke turisztikai térség

Az Üllői úti stadion évtizedek óta legendás törzshelye a Fradi szurkolóinak. Az Albert Flóriánról elnevezett régi stadion helyén ma egy nemzetközi színvonalú, gigászi mérkőzések és több tízezer fős koncertek megrendezésére is alkalmas létesítmény áll.

A Groupama Aréna, a Ferencvárosi Torna Club hazai labdarúgó mérkőzéseinek otthona rekordidőnek számító 14 hónap alatt készült el, és 2014. augusztus 10-én, a Ferencváros – Chelsea mérkőzéssel nyitotta meg kapuit. A Fradi meccsei mellett a Puskás Ferenc Stadion elkészültéig a magyar válogatott meccseit is vendégül látta az aréna, de több tízezres koncerteket és üzleti rendezvényeket is lebonyolítanak a stadion falai között.

Legendák az Üllői úton

A Groupama Aréna helyén már korábban is legendásnak számító stadionok álltak. Az első stadiont 1911. februárjában adták át ezen a helyen, ez 1971-ig fogadta a szurkolókat. 1971-ben lebontották a régi lelátókat, és a klub alapításának 75. évfordulóján, egy Ferencváros-Vasas meccsel adták át a második stadiont, amely 2007 és 2013 között az aranylabdás ferencvárosi labdarúgó-legenda, Albert Flórián nevét viselte.

 

Eljött azonban az az idő, amikor a régi, ikonikus épület már nem felelt meg a modern elvárásoknak. 2013. március 28-án elkezdődött a régi létesítmény bontása, ezzel egy időben pedig letették a modern stadion alapkövét. Május végére már nem sok maradt a régi stadionból, ugyanakkor az új aréna lelátói már kiemelkedtek a földből. A munkálatok ezután is rekordgyorsasággal haladtak, 2013-ban már a szurkolói központ is megnyitotta kapuit. 2014. május 31-én bejelentették, hogy a stadion elkészült, július 2-án pedig hét évre felvette a Groupama Aréna nevet. A nyitómérkőzést 2014. augusztus 10-én játszották a létesítményben, de augusztus 4-én már lezajlott egy nem hivatalos mérkőzés a Ferencváros és az Újpest öregfiúk-csapata között, olyan legendák részvételével, mint Dzurják, Lisztes, Lipcsei vagy Mészöly. Ezt a meccset 6500 néző szurkolta végig. 

Nemzetközi mérkőzésekre is kiváló helyszín

A Groupama Aréna UEFA 4-es kategóriájú stadion, amely bajnoki- és kupamérkőzések, EB- és VB-selejtező mérkőzések, EB-csoportmérkőzések valamint a negyeddöntőkig BL csoport- és kieséses mérkőzések lebonyolítására alkalmas. Helyszíne lehet az U19 és U21-es VB-döntő mérkőzéseknek is. A létesítmény összesen 27 válogatott meccs, köztük EB- és VB-selejtezők helyszíne volt a Puskás Stadion építésének ideje alatt. Legrangosabb mérkőzése pedig a 2019-es női Bajnokok Ligája döntő volt, amelyen az Olympique Lyonnais és az FC Barcelona női csapata mérte össze az erejét, és ahol a francia csapat 4-1-es győzelmet aratott.

 A gyepszőnyeg kialakításához egy skót laboratóriumban fejlesztették ki a speciális fűmagkeveréket, amely különleges polipropilén-szálakkal elkevert anyagba került, hogy a gyep jobban bírja a megterhelést. A pálya fűthető, „napoztatása” speciális lámpákkal történik.

Számok, érdekességek az arénáról

  • A stadion alapterülete 19 042 m², pályával együtt 28 746,5 m².
  • Befogadóképesség: OTP Bank és Magyar Kupa mérkőzéseken 23 800 fő, UEFA- és FIFA-mérkőzéseken 22 000 fő (a hazai rendezésű összecsapásokon a B-középben és a vendégszektorban állóhelyeket is kialakítanak). 
  • Parkolóhelyek száma: a háromszintes mélygarázsban 354, a főépület előtt 106, és a stadion mellett kialakított szabadtéri parkolóban további 405. 
  • Az építkezés során 60 000 m³ földet mozgattak meg, és 24 492 m³ betont használtak fel. Az acélszerkezet tömege 2708 tonna. 
  • Az aréna két óriáskivetítője egyenként 63 m²-es, a játékvezetők munkáját gólvonal-technológia, és mérkőzéselemző rendszer segíti. 

GROUPAMA ARÉNA, BUDAPESTCsodás Magyarország
Groupama Aréna, Budapest
Tiszavirág Sportuszoda, Szeged
Papp László Sportaréna, Budapest
Végső János Budapestről, a belvárosról

Futballtörténeti emlékek

Az aréna területén 2014. augusztus 7-én nyílt meg a megújult Fradi Múzeum, ahol a látogatók idővonalon, interaktív képeken ismerhetik meg a klub történelmét. Kupák, zászlók, emléktárgyak sokasága mellett itt őrzik Albert Flórián 1967-es Aranylabdáját, az 1909-ben elnyert Ezüstlabdát, az 1937-es Közép-Európa Kupát, Nyilasi Tibor Ezüstcipőjét, és más trófeákat. Az idelátogatók a főbejárat mellett található szurkolói boltban szerezhetnek be Fradi-relikviákat.

 A bejáratnál a klub kabalaállatának, egy futball-labdát megragadó sasnak a 16 méter szárnyfesztávú, 15 tonna tömegű szobra fogadja a szurkolókat. A stadion főbejárata előtt a Ferencváros két legendás alakjának szobra látható: Springer Ferencé, aki 1899-ben megalapította a Ferencvárosi Torna Clubot, és Albert Flóriáné, Magyarország egyetlen aranylabdás játékosáé. Aki a klasszis emléke előtt szeretné leróni kegyeletét, az az Óbudai Temetőben keresheti fel a legenda sírját.  

Fedezzük fel a környéket!

Akár rangadóra, akár koncertre érkezünk az arénába, érdemes annak közelebbi és távolabbi környékét is felfedezni. Az adrenalinszintünket a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közvetlen közelében fekvő Orczy Kalandparkban emelhetjük magasra. Aki viszont inkább pihenni és relaxálni szeretne, annak Ferencváros eldugott kincséhez, a Dandár Gyógyfürdőhöz érdemes elzarándokolnia. A 36 és 38 fokos medence, és a wellnessrészleg a melegebb és hűvösebb napokon is hozzásegít a testi-lelki felfrissüléshez. Kicsit messzebb a budai oldalon pedig a patinás Gellért-fürdőt kereshetjük fel egy kis pihenés, gyógyulás, relaxálás reményében. A kulturális élményekre vágyókat a Nemzeti Színház és a Művészetek Palotája előadásai, valamint a Ludwig Múzeum modern művészeti kiállításai várják a Rákóczi-híd pesti oldalán.

JÁRD BE VELÜNK AZ ORSZÁGOT!