Tour de Hongrie2021. május 11 - 16.

Tour de Hongrie
Budapest és más városok

 

 

Kedves Látogató!

Felhívjuk figyelmét, hogy a honlapon szereplő rendezvények, események az aktuális járványhelyzet függvényében kerülnek lebonyolításra, így a cikkben foglalt információk tájékoztató jellegűek. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják. Kérjük, hogy az események megvalósulásáról minden esetben tájékozódjon a rendezvények hivatalos honlapján.

Tour de Hongrie

A legnagyobb magyar kerékpárverseny, Magyarország nemzeti körversenye a Tour de Hongrie, amelynek résztvevői több mint kilenc évtizeddel ezelőtt, 1925. június 27-én indultak útjukra először – a viadalt a már akkor is világhírű Tour de France mintájára hívták életre.

Az akkori szervezők szándéka – miszerint Magyarországon is olyan rangos és népszerű lesz ez az esemény, mint Franciaországban – nem állt távol a valóságtól.

 

A sportág csúcseseményét, az országúti világbajnokságot 1928-ban Budapesten rendezték meg, csakhogy a Magyar Körversenyt nem kímélték a történelem viharai, a II. Világháború, az 1956-os forradalom, majd a „profi kerékpározást” nem támogató kommunista rendszer egyaránt megakasztotta fejlődését. A sportág magyarországi szerelmesei azonban időről időre, újra és újra új életre keltették.

 


Néhány éve vált igazán komollyá a szándék, hogy a Tour de Hongrie felzárkózzon a világ élvonalához, 2016-ban ötéves kormányzati program keretében folytatta új útját körversenyünk, s a kitűzött célokat évről évre sikerrel teljesítette. Immár a világ legjobb csapatai is rajthoz állnak nálunk, a televíziónézők világszerte figyelemmel kísérhetik, mi történik az útjainkon, s már karnyújtásnyira van az újabb cél, a Pro Series nevű sorozatba kerülés.